Роботодавці можуть отримати допомогу з часткового безробіття на період карантину

Роботодавці можуть отримати допомогу з часткового безробіття на період карантину

Роботодавці можуть отримати допомогу з часткового безробіття на період карантину
. pixabay

Роботодавці, які податками наповнюють місцевий бюджет, але через карантин змушені скоротити свою діяльність, або взагалі її припинити, можуть отримати допомогу з часткового безробіття на період карантину. Про це в ефірі Українського радіо: Миколаїв розповіла начальниця відділу організації співпраці з роботодавцями Миколаївського обласного центру зайнятості Вікторія Губіна.

- Закон України про зайнятість населення був доповнений статтею 47-1 щодо допомоги по частковому безробіттю для роботодавців на період карантину. У квітні 2020 року була затверджена постанова, в якій регламентується порядок надання та повернення цих коштів, які спрямовані на допомогу роботодавцю в період карантину для підтримки своїх працівників. На цю допомогу можуть розраховувати підприємства малого та середнього бізнесу відповідно до господарського кодексу, - розповіла Вікторія Губіна.

Якщо роботодавець має найманих працівників, то він може звернутися до Миколаївського міського центру зайнятості із заявою в довільній формі.

- У заяві необхідно зазначити, які кошти вони мають отримати: кошти по частковому безробіттю, спрямовані на підтримку своїх працівників у період карантину. Також у заяві необхідно зазначити, до якого бізнесу відноситься: середній чи малий бізнес. До заяви додати документи, які це підтверджують. У документі необхідно зазначити середню чисельність працівників, дохід підприємства за минулий рік, - каже Вікторія Губіна.

Роботодавець повинен надати засвідчену копію свого наказу про призупинення або скорочення діяльності підприємства. Термін "простій підприємства" не підпадає під надання допомоги по частковому безробіттю.

- У наказі визначити дату початку зупинення діяльності підприємства. Можна звертатися протягом 30 календарних днів із дня зупинення діяльності. Надати перелік осіб, на яких роботодавець планує отримати допомогу (зазначити ідентифікаційний код працівника). Також необхідно надати довідку податкової інспекції про сплату єдиного внеску роботодавця протягом шести місяців, які передують даті зупинення або скорочення діяльності, - говорить Вікторія Губіна.

Допомогу не можуть отримати робітники, які працюють за сумісництвом, і особи, які отримують будь-яку пенсію.

Роботодавці можуть отримати допомогу з часткового безробіття на період карантину
Фото: Суспільне

Сплачується додаткова допомога по частковому безробіттю за кожну годину простою в розмірі дві третини окладу або тарифної ставки, зазначеної роботодавцем. Але не більше мінімальної зарплати.

На сьогодні вже Центр зайнятості зареєстрував 95 офіційних звернень від роботодавців, приблизно на 500 найманих працівників.

"МиколаївТекстильТорг" - підприємство, яке отримає допомогу по частковому безробіттю на чотирьох осіб.

"Підприємство працювало до 12 березня 2020 року, до введення карантину. Після введення карантину люди залишились без роботи. Спеціалісти міського центру зайнятості у телефонному режимі відгукнулися на моє прохання надати допомогу. Ми надіслали документи. Центр зайнятості обіцяв надати допомогу людям. На підприємстві працює п’ять найманих працівників", - розповіла власниця підприємства Наталя Боровик.

За словами начальниці відділу організації співпраці з роботодавцями Миколаївського обласного центру зайнятості Вікторії Губіної, як тільки пакет документів буде зібраний, Центр зайнятості його розгляне та ухвалить рішення про надання допомоги по частковому безробіттю. Розпорядником коштів є Обласний центр зайнятості.

Існують три шляхи подолання документів до Центру зайнятості: скриньки, які облаштовані в Центрі; електронна пошта; програма "Дія".

Ведуча - Ганна Стаднік.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ:

На початок