Як зігрітися без опалення та електрики: поради харківського альпініста

Як зігрітися без опалення та електрики: поради харківського альпініста

Як зігрітися без опалення та електрики: поради харківського альпініста
. Ілюстративне зображення. Фото: pexels

Як зігрітися за умов відсутності опалення та електрики, як правильно підібрати одяг та які додаткові засоби використати — своїми рекомендаціями в етері Українське Радіо Харків ділиться президент Федерації альпінізму та скелелазіння Харківської області, майстер спорту міжнародного класу з альпінізму Геннадій Копейка.

Які будуть ваші рекомендації людям, які живуть у квартирах, приватних домоволодіннях з мінімальним або відсутнім опаленням?

Я маю гарний досвід при низьких температурах в горах. Це ще більш екстремально тим, що там відсутній кисень: чим вище, тим менше кисню. А кисень — один із факторів зігрівання крові й тіла людини.

Як зігрітися на вулиці? Температура повітря на вулиці відрізняється від реальної за відчуттям. Зараз прогнози дають: температура реальна і за відчуттям. В мене був такий досвід три роки тому. Я ходив на одну з гір Гімалаїв, майже семитисячник, і за прогнозом була температура 14 градусів морозу, але за відчуттям -34. Тому що на цій горі був вітер 104 км на годину, і мороз посилився на 20 градусів. Треба орієнтуватися якраз по температурі за відчуттям. Якщо вітряно, якщо немає сонця, температура відчувається нижче, ніж реальна.

Ми відчули холод: що робити, як зігрітися?

Треба до цього готуватися. Потрібен багатошаровий одяг, термобілизна, тепла натільна білизна — вона зараз сучасна, термозберігаюча. Її треба вдягти, вона має бути за розміром не велика, але й не мала, щоб не сковувала рухи, це дуже важливий момент. Далі — багатошаровий одяг, светр, вовняний або щось тепле, майка, футболка, сорочка. І верхній одяг — найкраще пухова куртка, добре, якщо з капюшоном. Треба, щоб у рукави не задувало повітря, щоб не було доступу до внутрішньої одежі й тіла.

Наскільки важливо рухатись?

Так, це дуже важливий момент. Альпіністи рухаються завжди. Якщо ти зупинився, і сильний мороз — відразу відчувається холод і замерзання. Рухатись треба, якщо відчуваєте, що мерзнуть кінцівки. Вони мерзнуть в першу чергу, стають холодними пальці на руках, ногах. Це перша ознака, а потім вони німіють, ви не маєте відчуття кінцівок пальців. Це вже важлива ознака, і треба діяти. Треба рухатися, махати руками, ногами, щоб розігнати кровообіг.

Тут важливо мати товсте взуття, щоб відстань до землі була більшою?

Так, взуття теж потрібно багатошарове, і краще, якщо товста підошва. Бо якщо це зима, то від снігу і холодної землі перш за все холод йде в ноги. Можна кілька шкарпеток вдягти, якщо вони вмістяться, але не треба перетягувати ноги, треба, щоб взуття не стискало. Бо тоді порушується внутрішній розігрів.

Зараз можна побачити в інтернеті багато пропозицій щодо термобілизни — наскільки це рекламний хід, чи такі речі дійсно зігрівають?

Ні, це реально дуже важлива річ, зараз термобілизну використовують спортсмени, у трекінгах, мандрівках, це дуже спеціальний одяг, який добре зберігає тепло. Якщо є можливість, треба мати запасну білизну, бо якщо ви спітніли, то нижній шар одежі треба замінити, мокрий одяг вже не тримає тепло, це може сильно переохолоджувати.

І щодо перебування у приміщенні: наприклад, на роботі людина мерзне, бо опалення слабке або його немає, або у квартирі чи приватній оселі?

За відчуттями: якщо мерзнуть кінцівки пальців, вже треба рухатись і щось робити. Можна пити теплі напої: чай чи щось таке.

Але не алкоголь?

Ні, алкоголь діє короткостроково. Виникає ілюзія, що стає тепло, але потім буде ще гірше, тому що він розріджує кров і це негативно впливає. В горах алкоголь ми ніколи не використовували для розігріву.

Які ще можуть бути засоби?

У тих умовах, у яких перебувають зараз міста України — відсутність електрики, відсутність тепла — треба запастися якимось джерелом енергії. Наприклад, маленька газова горілка, пальничок, який використовують туристи, альпіністи. Це не той газ, що у газових пічках у будинках, з цим газом треба дуже обережно — якщо погасне полум’я, то можна задихнутися. Маленькі пальнички допоможуть зігріти води, чаю, їжі, трошки зігрітися.

Також принцип багатошарового одягу: можна лягти на ковдру, вкритися, якщо є спальний мішок, краще пуховий, він теж дуже добре зігріває. У спальному мішку я спав до -15, -20.

А в одязі треба спати, якщо у спальному мішку, під теплою ковдрою?

Якщо є міцний, теплий спальний мішок, то краще спати у натільній білизні, у термобілизні. Це і створює комфорт, і не заважає рухам, і буде достатньо тепло. Але якщо вам холодно, то треба вже одягатись, щоб зігрітись.

Можливо, і в приміщенні треба якісь рухи робити, щоб не змерзнути?

Так, рух — це зігрівання тіла, тому і в приміщенні треба рухатись, щось робити, розігрівати кінцівки, махати руками, якщо вони змерзли.Треба зігріватися зсередини, та ж їжа — це джерело енергії, що зігріває. Тому якщо ви голодні, якщо ви у холоді, ви швидше знепритомнієте.

Тобто їжа у достатній кількості може зберегти від замерзання, під падіння імунітету?

Так.

Яка може бути домедична допомога, коли бачиш, що людина на холоді перебуває, можливо, перші ознаки обмороження видно?

Є приклади, коли вовняними рукавичками або чимось розтирають білі місця на пальцях. Але лікарі не радять цього робити — треба розігрівати зсередини. Треба, щоб тепло йшло від крові, тому потрібні гарячі напої, якщо вони є, і зігрівання зовні лише тим, щоб закутати у якийсь одяг чи ще щось, щоб доправити до лікарні.

Тобто оці пункти обігріву, які плануються, намети з гарячими напоями, з їжею — це дуже актуально?

Так, це дуже добрий спосіб зберегти свої кінцівки, відігрітися. В першу чергу треба контролювати стан ваших кінцівок. Захищати обличчя, бо на морозі, на вітрі воно теж може обморожуватись, і користуватися такими пунктами.

Декілька слів про ситуацію в альпінізмі та скелелазіння Харківщини наразі: чи підтримуєте форму, можливо якісь змагання будуть проводитись?

На жаль, цей рік для українського альпінізму пройшов без заходів, багато наших хлопців, видатних спортсменів у теробороні, ЗСУ, ДСНС. Крім того, закрито можливість виїхати за кордон, а великі гори — вони за кордоном, і щоб пройти якийсь маршрут, треба виїхати. Тому цей сезон мертвий для альпінізму, і ніяких досягнень у нас немає.

Але ж спортсмени виїздять? Чи там є певні категорії, види спорту?

Під міжнародні змагання, це особливий випадок. Зараз по можливості кожен день стараємося рухатись, тренуватись і готуватись.

Читайте також

Терехов показав, як виглядає один з пунктів обігріву у Харкові

Підкорення вершини наживо: харків'янин піднявся на другу найвищу точку світу

На початок