Полтавські підприємці вимагали відкрити речовий ринок

Полтавські підприємці вимагали відкрити речовий ринок

Полтавські підприємці вимагали відкрити речовий ринок
. Суспільне Полтава

У Полтаві підприємці влаштували акцію протесту біля центрального ринку. Вимагали від міської влади розробити план відновлення роботи речового базару та дозволити їм працювати.

На акцію прийшли щонайбільше пів сотні людей. Із закликами на аркушах полтавські підприємці вимагають відкрити речовий ринок. Кажуть: на акцію вийшли, бо два місяці сидять без роботи, а відповідно – і без грошей.

Підприємець Дмитро Занько
Підприємець Дмитро Занько. Суспільне Полтава

Підприємець Дмитро Занько каже: "Я отримав 25 ящиків товару, коли нас закрили. Близько 200 доларів коштує один ящик. Мені потрібно віддати ці гроші. З чого мені їх віддавати? Сезон минув, але в мене залишилися зобов’язання перед постачальником. До того ж, я сплачую оренду квартири. За це я віддаю сім тисяч гривень щомісяця. Де мені їх взяти?"

Полтавські підприємці розмітили дорогу, зобразивши умовні місця торгівлі
Полтавські підприємці розмітили дорогу, зобразивши умовні місця торгівлі. Суспільне Полтава

На асфальті намалювали квадрати – це умовні позначки торгових місць. Так підприємці показують, що триматимуть дистанцію під час роботи.

Підприємиця Світлана Маценко
Підприємиця Світлана Маценко. Суспільне Полтава

Підприємиця Світлана Маценко розповідає: "У мене були заощадження, які я два роки збирала, щоб поїхати у відпустку. Відпустка цього року «накрилася». Але завдяки цьому нам хоч є, за що сидіти вдома. Але гроші закінчуються. В середньому на свою сім’ю я витрачаю близько 10 тисяч гривень".

Організатор акції Олександр Лещенко
Організатор акції Олександр Лещенко. Суспільне Полтава

Олександр Лещенко, організатор акції каже: "Ми готові провести температурний контроль усіх підприємців з реєстрацією в журналах, вимагати від підприємців дотримання санітарних умов – це маска, дезінфектори. Ми готові встановити контроль покупців, які входять на ринок. Встановити дезінфікуючі засоби, встановити миючі засоби на території ринку, щоб люди могли прийти помити руки. Готові контролювати, щоб обробляли місця".

Підприємці говорять, що свій товар не дезінфікуватимуть.

В лабораторії досліджують вірус
В лабораторії досліджують вірус. Суспільне Полтава

Підприємець Дмитро Занько: "Усі віруси у нас в приміщенні довше живуть, ніж на вулиці. А зараз сонце, гарна погода. На сонці вони швидше помруть, ніж у приміщенні".

Одяг не є основним джерелом зараження на COVID-19, але на ньому вірус зберігається до двох днів, каже доцент кафедри інфекційних хвороб Вадим Боднар.

Доцент кафедри інфекційних хвороб Вадим Боднар.
Доцент кафедри інфекційних хвороб Вадим Боднар. Суспільне Полтава

"В Україні такі дослідження не проводяться. У нас є дані досліджень, які проводили у світі. Зокрема, Всесвітньої організації охорони здоров’я. Якщо ми візьмемо стандартну температуру повітря 22 градуси та вологість 65%, то вірус зберігається на різних поверхнях різний час. На дерев’яних поверхнях – близько 2 днів. Такий же термін і для одягу. На склі – до 4 днів. На металевих поверхнях та пластику – до 7 днів", - розповів доцент кафедри інфекційних хвороб Вадим Боднар.

Речовий ринок у Полтаві не запрацює, доки це не дозволить Уряд, каже заступниця міського голови.

Заступниця Полтавського міського голови Тетяна Юрченко
Заступниця Полтавського міського голови Тетяна Юрченко. Суспільне Полтава

"Ми чекаємо публікації рішення Кабінету міністрів з переліком рекомендацій. Далі ухвалюватимемо рішення на підставі постанови. З 11 травня поступово ухвалюватимемо рішення щодо роботи підприємців", - каже заступниця Полтавського міського голови Тетяна Юрченко.

Якщо міська влада не відреагує на вимоги, то підприємці за тиждень влаштують черговий пікет.

Нагадаємо, У Полтаві це п’ята акція підприємців ринків за період карантину. Раніше вони збиралися біля міської ради, обласної адміністрації та влаштовували автопробіг.

2 травня полтавські підприємці виходили на акцію проти заборони роботи базару. Це через те, що 1 травня центральний ринок оштрафували за порушення карантинних вимог, які розробили у МОЗі.

На початок