У Запоріжжі почали надавати допомогу "Лікарі без кордонів"

У Запоріжжі почали надавати допомогу "Лікарі без кордонів"

У Запоріжжі почали надавати допомогу "Лікарі без кордонів"
. У Запоріжжі працюють фахівці організації "Лікарі без кордонів". Фото: Суспільне Запоріжжя

Психологічну допомогу медичним працівникам Запоріжжя почали надавати фахівці міжнародної гуманітарної організації “Лікарі без кордонів”. З цією метою у міських лікарнях організували безоплатні індивідуальні консультації.

Запорізька лікарка-хірург Інна Чельцова звернулася до “лікарів без кордонів” зі старою психологічною проблемою, що загострилась з початком повномасштабної війни.

"Я відчуваю дику апатію. Просто не хочу й не можу нічого робити. Не піднімаються руки, немає настрою, не бачу майбутнього. Я роблю тільки ті вправи й ту роботу, яку повинна робити".

Під час спілкування з психологом отримала необхідні поради, каже жінка:

"Потрібно хоча б на тиждень кудись із цієї ситуації поїхати. Ми не можемо завершити війну тоді, коли б нам хотілося, але ми можемо трошки відійти від неї на тиждень, на два, намагатися хоча б це зробити".

У Запоріжжі медпрацівникам почали надавати психологічну допомогу "Лікарі без кордонів"
Лікарка-хірург Інна Чельцова звернулась за психологічною допомогою. Фото: Суспільне Запоріжжя

Психологи міжнародної місії “Лікарі без кордонів” проводять індивідуальні консультації у двох міських Центрах надання первинної медико-санітарної допомоги. Фахівці — здебільшого місцеві.

Тетяна Балінченко раніше працювала в одному з дитячих закладів міста. З квітня цього року — у хабі для переселенців. Нині допомагає колегам і всім, хто цього потребує:

"Вони звертаються до нас із різними симптомами. Це - хронічний стрес, тривога, порушення сну, порушення апетиту, страх гучних звуків. Вони не знають, що з цим робити, і моя місія в тому полягає, щоб донести до них, що це - нормальна реакція на ненормальну ситуацію".

У Запоріжжі медпрацівникам почали надавати психологічну допомогу "Лікарі без кордонів"
Тетяна Балінченко консультує як фахівчиня організації "Лікарі без кордонів" Фото: Суспільне Запоріжжя

Одночасно у хабах для переселенців працює мобільна бригада у складі чотирьох фахівців. З весни цього року надає первинну медичну допомогу людям, які не мають доступу до своїх сімейних лікарів.

Терапевтиня Альона Кондур — переселенка з Маріуполя. До організації “Лікарі без кордонів” долучилась на початку літа. Каже: добре знається на проблемах тих, хто залишив рідні домівки через війну.

У Запоріжжі медпрацівникам почали надавати психологічну допомогу "Лікарі без кордонів"
Альона Кондур, терапевтиня організації "Лкарі без кордонів" Фото: Суспільне Запоріжжя

"Здебільшого це захворювання серцево-судинної системи. Дуже часто гіпертонічна хвороба й ішемічна хвороба серця. Такі ще хвороби як цукровий діабет".

Загалом, мобільна клініка обслуговує 15 Центрів для переселенців Запорізької області. Найближчим часом міжнародна місія планує розширити мережу медзакладів Запоріжжя, де, разом із профільними послугами, надаватиме людям безоплатні ліки й теплі ковдри. Продовжать працювати “Лікарі без кордонів” і в Центрах для переселенців, розповіли лікарі.

Читайте також

"Приходь завтра на восьму годину, бери речі і будеш воякою". Як сімейний лікар з Бердянська рятує життя на передовій

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber.

На початок