25% опитаних українців зламували акаунт в соцмережах — дослідження

25% опитаних українців зламували акаунт в соцмережах — дослідження

25% опитаних українців зламували акаунт в соцмережах — дослідження
. Презентація онлайн-платформи Nadiyno, Київ, 8 листопада 2022. Фото надане організаторами

99% опитаних українців користуються інтернетом щодня, 64% потрапляли в кризові ситуації, пов’язані з онлайн безпекою, а найпопулярніші месенджери — Viber і Telegram (96%) — дані проєкту "Цифрова екстрена підтримка громадянського суспільства в Україні".

Проєкт "Цифрова екстрена підтримка громадянського суспільства в Україні" презентував дані дослідження, яке проводилося у жовтні 2022 року. У ньому взяли участь респонденти з Київської, Миколаївської, Дніпропетровської, Харківської, Чернівецької та Одеської областей.

Дослідження "Оцінка цифрових потреб" включало 12 глибинних інтерв’ю та 1047 онлайн-опитувань. Воно спрямоване, зокрема, на аудиторію представників медіа та громадських організацій, благодійних і волонтерських фондів, жителів окупованих територій, з якими зберігся зв'язок або тих, хто нещодавно виїхав з окупованої території.

Згідно з дослідженням, на неокупованих територіях України 99% опитаних респондентів заявили, що користуються інтернетом щодня, а 72% молоді проводять в інтернеті більшу частину для. 64% респондентів потрапляли в кризові ситуації, пов’язані з онлайн безпекою. 38% мали досвід зараження пристрою вірусом, 25% опитаних українців зламували акаунт в соцмережах. При цьому зі зламом акаунта соціальної мережі частіше стикалися жінки, ніж чоловіки. 44% опитаних хотіли б посилити свою цифрову безпеку, якби це не виглядало так складно, а 66% людей схильні змінювати поведінку в інтернеті після того, як ознайомилися з правилами та рекомендаціями з цифрової безпеки.

Також, 27% опитаних не знають, що таке двофакторна автентифікація, майже половина (45%) зазначає, що у них один або кілька паролів на всі акаунти, 22% використовує прості паролі, а 53% респондентів не використовують антивірус або використовують не на всіх пристроях.

Серед месенджерів найпопулярнішими серед опитаної аудиторії є Viber і Telegram (96%) та Facebook Messenger (80%).

Автори дослідження виокремили основні, на їхню думку, цифрові загрози на тимчасово окупованих територіях України. Серед них, зокрема, такі: будь-яка проукраїнська символіка при перевірці чи фільтрації стають приводом для тортур та побиття, в окупантів є міф про те, що через "Дію" українці коригують українську артилерію, система перевірки окупантів дає можливість відновити видалені з Facebook дані й підтягнути сховані у хмарне сховище дані, що створює небезпеку.

"У жовтні 2022-го ми оцінили цифрові потреби українців. 64% опитаних потрапляли в кризові ситуації, пов’язані з онлайн-безпекою. Рівень цифрових навичок 55% респондентів виявився нижче середнього. А популярні месенджери — Viber, Telegram і Facebook Messenger — найменш захищені та не підходять для передачі чутливої інформації", — пояснює менеджерка проєкту Катерина Цибенко.

У вівторок, 8 листопада, у Києві презентували онлайн-платформу Nadiyno — безплатний інструмент підтримки українців із цифрової безпеки. У базі платформи — поради із захисту персональних даних і пристроїв та онлайн-підтримка від фахівців з цифрової безпеки. Окрім цього, платформа дає поради мешканцям тимчасово окупованих територій. Зокрема, які месенджери варто обрати, як підготуватися до перевірки смартфона та уникнути прослуховування в окупації. Нині ресурс працює в тестовому режимі.

Платформа Nadiyno створена в межах проєкту "Цифрова екстрена підтримка громадянського суспільства в Україні", що здійснюється ГО "Інтерньюз-Україна" за підтримки Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади (GAC) через eQualitie Inc. Інформаційними партнерами платформи стали Міністерство цифрової трансформації України та національний проєкт Дія.Цифрова освіта.

Читайте також

У Росії заявили, що збираються втручатись у американські вибори 8 листопада

Росія активує своїх тролів і ботів напередодні виборів у США — The New York Times

88% українців вважають, що через 10 років Україна буде у складі ЄС — опитування КМІС

57% українців перейшли, або стали частіше спілкуватись українською з 24 лютого — опитування Суспільного

На початок