"Ми домовилися з Путіним, що будемо безкоштовно відправляти зерно країнам, які його потребують" — Ердоган

"Ми домовилися з Путіним, що будемо безкоштовно відправляти зерно країнам, які його потребують" — Ердоган

"Ми домовилися з Путіним, що будемо безкоштовно відправляти зерно країнам, які його потребують" — Ердоган
. Реджеп Таїп Ердоган, президент Туреччини, Фотo: Getty Images

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган повідомив, що домовився з президентом Росії Володимиром Путіним про безкоштовне відправлення зерна країнам, які його потребують.

Про це лідер Туреччини розповів під час свого виступу на виставці MÜSİAD EXPO у Стамбулі, 4 листопада.

"Ми досягли консенсусу, щоб Африка отримала вигоду. Ми забезпечимо, щоб кораблі в зерновому коридорі в першу чергу досягали африканських країн, які терміново цього потребують", — сказав Ердоган.

Він додав, що напередодні спілкувався з Генсеком ООН Антоніу Гутеррешем, та запевняв його, що зерно з України слід направити не у розвинені країни, а віддати "слаборозвиненим бідним країнам".

"У моїй промові з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем минулої ночі я сказав: "Давайте поговоримо про це на G20, що ми будемо робити у світі, з цією війною між Росією та Україною, чи відправимо ми це зерно та добрива в розвинені країни, чи ми відправимо це в слаборозвинені бідні країни", — повідомив Ердоган.

Він додав, що Путін сам запропонував віддати зерно африканським країнам.

"Давайте безкоштовно відправимо зерно в Джибуті, Сомалі, Судан", — сказав Путін. Ми домовилися, домовилися. Це крок, який ми повинні зробити", — додав Ердоган.

Президент Туреччини розповів, що проведе переговори з цього приводу з Путіним особисто під час саміту G20 на острові Балі, який відбудеться 15-16 листопада.

Що відомо

  • 29 жовтня Російська Федерація заявила, що припиняє участь у "зерновій угоді" підписаній Україною, Росією, Туреччиною та ООН у Стамбулі, яка передбачає розблокування українських портів. Причина — нібито атака кораблів Чорноморського Флоту 29 жовтня вранці.
  • Президент Володимир Зеденський заявив, що блокада зернової угоди — це намір Росії повернути загрозу масштабного голоду для Африки та Азії. А міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав заяви РФ "піаром на голоді" та наголосив, що Росія, швидше за все, збирається постачати зерно, вкрадене з України.
  • У Білому домі відреагували на припинення Росією "зернової угоди", звинувативши РФ у намаганні використати розпочату нею війну як привід перетворити "продовольство на зброю".
  • 2 листопада Росія відновила свою участь у "зерновій угоді".

Читайте також

Путін заявив, що Росія залишає за собою право вийти із "зернової угоди" в разі "порушення Україною зобов'язань"

Ердоган підтвердив відновлення роботи "зернового" коридору з 2 листопада

Росія запустила ракети через маршрути "зернового коридору" — Зеленський

На початок