Гречка, просо та кукурудза: яку кількість врожаю зібрали аграрії Харківщини

Гречка, просо та кукурудза: яку кількість врожаю зібрали аграрії Харківщини

Гречка, просо та кукурудза: яку кількість врожаю зібрали аграрії Харківщини
. Аграрії Харківщини. Жовтень 2022 року. Фото: Юлія Токар / Суспільне Харків

На кінець жовтня аграрії Харківщини зібрали понад 1 400 000 тонн зерна, зернових та зернобобових культур. Це менше, аніж торік.

Нині аграрії продовжують збирати пізні сільськогосподарські культури, в ефірі Українське Радіо Харків розповіла начальниця відділу Департаменту агропромислового розвитку обласної військової адміністрації Оксана Федишина.

"Наразі аграріями Харківської області зібрано понад 1 400 000 тонн зерна, зернових та зернобобових культур. Це з 78% до загальної площі збирання", — говорить Федишина.

Дивитися також: "У країні буде врожай". Як працюють аграрії на Харківщині в умовах війни

Через бойові дії площа, яку вдалося засіяти, була меншою. Також аграріям не вистачало техніки, розповіла Федишина.

"Середня врожайність зернових склала 37,6 центнера з гектара. Показник у цьому році дещо менший у порівнянні з показником 2021 року, на 9 центнерів з гектара", — каже фахівчиня.

Федишина розповіла про кількість зібраного врожаю:

  • гречка — намолочено 4 000 тонн (середня врожайність по області — 13,4 центнера з гектара);
  • просо — намолочено 10 000 тонн (середня врожайність — 27,9 центнера з гектара);
  • кукурудза — намолочено 17 000 гектарів (це 13% до прогнозованої площі збирання).

Через опади сільгосптехніка не може проїхати на поля — це ускладнює збір врожаю, говорить фахівчиня.

Врожаю буде достатньо для потреб області

"Але це не критично. Аграрії будуть мати збитки, може бути не зібраний врожай соняшнику, залишитися в полі. Кукурудзу можуть збирати навіть при мінусових температурах. Сподіваємося, що посіяний врожай буде зібраний з гарними показниками. Поки що ми плануємо, що його буде достатньо для потреб області", — каже Федишина.

Читайте також: "Треба довіряти ЗСУ": як в умовах війни працюють фермери на Харківщині

"Ціна [на гречку] залежатиме не тільки від того, як її виростили, але і від супутніх складових у процесі. У нас вже владналося з паливом, врожай вже вирощений, зараз немає підвищення ціни енергоносіїв. Очікуємо, що ціна збережеться і надалі", — говорить Федишина.

Аграрії сіють озимі зернові культури у п'яти районах області, каже фахівчиня: "На сьогодні озимі посіяні на площі 123 000 га, це приблизно 55% до прогнозованих площ. Також завершили посів озимого ріпаку на площі 9 000 га".

Насіння аграріям вистачає, говорить Федишина.

"Наразі по Харківській області планується посіяти під врожай 2023 року озимі на площі 232 000 га. Це 38% до показника 2021 року. У 2021 році було посіяно озимі на площі 609 000 га", — розповідає фахівчиня.

У Харківській області постраждало понад 450 сільськогосподарських підприємств

"Наразі, за оперативними даними, від Російської Федерації у Харківській області постраждало понад 450 сільськогосподарських підприємств, усього їх понад 2 000. Понад 312 одиниць сільськогосподарської техніки та обладнання пошкоджені та зруйновані", — сказала Федишина.

Читайте також: Вивезення зерна та техніки: прокуратура Харківщини розслідує 17 справ проти російських окупантів

Найбільше аграрії Харківщини потерпають від російських мін та розтяжок, говорить Федишина. За її словами, понад 500 000 га землі потребують обстеження на деокупованих територіях.

Що відомо

  • У Харківській області в кінці березня планували засіяти 60-80% від запланованих площ, повідомляли у ХОВА. Через бойові дії посівна почалася пізніше.
  • Росія вивозить з тимчасово окупованих територій України сотні тонн врожаю на мільярди гривень, зокрема зернових. За даними української розвідки, найбільш вірогідна країна призначення вантажів — Сирія. Туди вивезли щонайменше сто тисяч тонн зерна.

Читайте також

Закривають дірки від снарядів та сіють пшеницю: як працює інститут рослинництва на Харківщині

На початок