Вовчанськ без газу: що з опалювальним сезоном у деокупованій громаді на Харківщині

Вовчанськ без газу: що з опалювальним сезоном у деокупованій громаді на Харківщині

Вовчанськ без газу: що з опалювальним сезоном у деокупованій громаді на Харківщині
. Вовчанськ після деокупації, жовтень 2022 року. Фото: Суспільне Харків

Вовчанськ та прилеглі села, звільнені від російської окупації, залишились без газу. Щоб зігрітися взимку, доведеться використовувати пічне або електроопалення. Жителям Вовчанської громади також пропонують евакуацію на період зими.

Про гуманітарну ситуацію в деокупованому Вовчанську в ефірі Українського Радіо Харків розповів начальник Чугуївської районної військової адміністрації Сергій Лободенко.

Відсутність газу та підсилення електромереж

Вовчанськ був приєднаний до російського газопроводу за часи СРСР, і цей газопровід був пошкоджений, частина мешканців громади лишилася без газу. Яка ситуація станом на 24 жовтня?

Наразі лишається така сама ситуація — газопровід пошкоджений, газ не надходить до Вовчанської ОТГ, до самого Вовчанська, прилеглих населених пунктів, що були приєднані до цього газопроводу.

Наскільки цей населений пункт та прилеглі залежні від газу?

Кількість домоволодінь у громаді, які під'єднані до газопостачання, складає 9334, у них мешкають близько 7000 людей. Це більш ніж половина громади. Ми розуміємо, що хтось у цих селах давно перейшов на пічне опалення.

Опалювальний сезон, інфраструктура та евакуація на зиму: ситуація у звільненому Вовчанську
Суспільне Харків

Немає можливості пустити гілку до Вовчанська та прилеглих громад?

Наразі ні. Був проєкт, і ми будемо брати його за основу.

Читайте також: У Вовчанській громаді близько 8 тисяч людей залишилися без газу через пошкодження на території РФ

Чи є можливість застосувати якусь альтернативу?

Ще у 2020 році проведено масштабну роботу з підсилення електромереж Вовчанського напрямку. І наразі, якщо усі домоволодіння будуть включати, а це необхідно буде, ми розуміємо, що не всі люди захочуть евакуюватися зі своїх домівок. Необхідно буде вмикати і електроконвектори, і інші системи опалення. Ми можемо впевнено сказати, що електромережа витримає, і ми до цього готові. Ми замовляємо теплий одяг для людей, конвектори, генератори, вже подали заявку на обласну військову адміністрацію, на інші фонди. Вже зовсім скоро запрацює на місці військова адміністрація Вовчанська, всі охочі будуть звертатися туди. Так само працюють і старостинські округи, і старости.

Евакуація з Вовчанська

Евакуація організується за можливості?

Так, буде оголошено евакуацію, ми наразі робимо оголошення по населених пунктах Вовчанського напрямку. Всі хто захоче, будуть евакуйовані у доволі безпечні міста у Харківській області, будуть забезпечені необхідним для зимівлі.

Вовчанськ після деокупації: як виглядає місто
Вовчанськ після деокупації, жовтень 2022 року. Фото: Суспільне Харків

"Транспорт ми готові подати на будь-яку кількість людей"

На яку кількість людей розраховуєте?

Транспорт ми готові подати на будь-яку кількість людей, будемо виходити з того, скільки людей захоче їхати. Приблизної цифри нема. Ми маємо забезпечити комфортні умови зимівлі для кожної людини, кожна людина для нас дуже важлива.

Що ще потрібно для тих, хто лишається у Вовчанську та прилеглих громадах?

Ми працюємо з кожною заявкою, які нам надають старости. Це паливна деревина, буржуйки, генератори, будівельні матеріали для покрівель, для забивання вікон на зиму, плівка.

А взагалі у Вовчанську почався опалювальний сезон?

Ні, не почався. Вовчанськ опалюється газом, усі котельні.

Тобто у багатоповерхівках застосовують електрику?

Так, ми будемо готувати будинки до зимівлі в умовах відсутності опалення, будемо воду зливати з систем, щоб не розмерзалася.

Якісь пільги передбачені, чи будуть люди за електрику так само платити?

Це питання ми також підіймаємо з обленерго, думаю, його також будемо вирішувати.

Чи є можливість завозити дрова для тих, у кого твердопаливні котли, печі?

Наразі ми чекаємо за цією програмою паливну деревину, і будемо в міру забезпечення Києвом коштів на лісгоспи будемо забезпечувати кожну людину, яка потребує деревини. Ми попереджаємо, якщо замінована територія, щоб люди не ходили самостійно у якісь посадки, ліси.

Читайте також: Заготівля дров та безпека: як до холодів готуються у громадах Харківщини

Наскільки це стосується Вовчанської громади?

Це стосується не тільки Вовчанської, а кожної громади, яка або була під окупацією, або окупанти були поряд. Наразі є місця, які заміновані, і самостійно ходити, відвідувати ліси та інші місця, де є зарості, взагалі не рекомендується, навіть заборонено. Бо дуже багато "сюрпризів", які залишили після себе окупанти. І багато вже постраждалих від цих замінувань. Вони ж мінували не лише розтяжками, але й дистанційно.

Вовчанськ після деокупації: як виглядає місто, спалена техніка росіян
Знищена російська техніка поблизу деокупованого Вовчанська на Харківщині, жовтень 2022 року. Фото: Суспільне Харків

Саперні бригади працюють по Чугуївському району у різних напрямках, для розмінування ліній електромереж, газопроводів, щоб ми могли повністю відновити цю критичну інфраструктуру.

А електрика повною мірою у громаді відновлена?

Вже майже повністю, десь 90%. Наразі лишилося пару технічних моментів. Взагалі підключено 100% громади, але бувають збої, де лінія не витримує. Над цим працює обленерго, ми їм дуже вдячні за їхній героїзм.

Інфраструктура деокупованого Вовчанська

Наскільки важкі наслідки окупації, наскільки пошкоджена інфраструктура?

Вони не дуже сильно пошкодили саму Вовчанську громаду. Наразі тривають обстріли Вовчанська, є руйнування. Ми дуже сподіваємось, що це скоро зупиниться, дякуючи нашим військовим.

Вовчанськ після деокупації: як виглядає місто, спалена техніка росіян
Вовчанськ після деокупації, жовтень 2022 року. Фото: Суспільне Харків

Чи працюють лікарські заклади, чи потрібна якась медична допомога у громаду?

Наразі Вовчанська лікарня працює, ми з головним лікарем кожного дня на зв’язку, опалювати її плануємо. Поставляємо їм необхідні медикаменти, наразі жодного дефіциту немає.

Що порадите мешканцям, які ще вирішують, чи їхати зимувати, чи перечекати у більш безпечних і комфортних умовах? І взагалі люди більше повертаються чи виїжджають?

Люди почали повертатися, але останніми тижнями така тенденція, що на зимівлю лишають свої будинки. Кожна людина сама вирішує. Для кожної людини свій будинок — це фортеця, осередок тепла.

Скільки об’їжджаємо по населених пунктах Чугуївського району, і коли ще світла не було у Вовчанській громаді — багато людей кажуть: "Нам не треба газу — дайте нам світло, щоб зв’язок був, і ми самі знаємо, як перезимувати". Кожна людина, що звикла жити у своєму будинку, вона і буде жити у своєму будинку, незважаючи ні на що. Але є люди, які забажають перезимувати у більш комфортних умовах, ми їм ці умови створимо.

Чи працюють якісь магазини, можливо, повертаються якісь підприємці до Вовчанської громади?

Аграрна сфера, так, повертається до життя. Люди, де це можливо, де не заміновані поля, будуть обробляти землю, щоб ми не були голодні у наступному році. Малий бізнес, магазини також намагаються повернутись, але є велика проблема — це логістика. Шляхи зруйновані, ми працюємо над можливістю відновити Старосалтівську переправу.

"Більше половини доріг зруйновано"

Над цим працюють і автодор, і "Дороги Харківщини" — там же є градація, місцева дорога, чи державного значення?

Наразі дякуючи губернатору, Службі автомобільних доріг України, обласному автодору всі небайдужі до цих проблем. Зараз немає такого — місцеві дороги, не місцеві дороги. Всі роблять загальну роботу, відновлюємо дороги, мости.

На скільки відсотків було зруйновано дороги?

Дуже багато, більше половини. Це асфальтове покриття. Шляхопроводи майже всі зруйновані. Наразі відновлюємо шляхопроводи, а вже дороги будемо ремонтувати по мірі необхідності. Щоб була логістика, щоб скоротити відстань доставки продуктів, медикаментів, тієї ж евакуації.

Чи є вже автобусне сполучення з Вовчанськом?

Ні, ще не відновлено, але ми працюємо над цим.

Що відомо

  • Вовчанську громаду звільнили від російських окупантів під час контрнаступу у вересні.
На початок