У Вовчанській громаді близько 8 тисяч людей залишилися без газу через пошкодження на території РФ

У Вовчанській громаді близько 8 тисяч людей залишилися без газу через пошкодження на території РФ

У Вовчанській громаді близько 8 тисяч людей залишилися без газу через пошкодження на території РФ
. Суспільне Харків

Магістральний газопровід, який живить Вовчанськ, під'єднаний до російського газопроводу з часів СРСР. Він був пошкоджений внаслідок бойових дій у Росії, частина жителів Вовчанської громади залишилася без газу.

Це сталося 23 жовтня, повідомили Суспільне Харків у пресслужбі Харківської обласної військової адміністрації.

"У результаті бойових дій пошкоджено магістральний газопровід, від якого підключена газорозподільна система Вовчанська. Газопровід був пошкоджений на території РФ", — повідомили у ХОВА.

За словами речниці обладміністрації Олени Шаповал, без газу залишилися близько восьми тисяч жителів Вовчанської громади. Як розв'язуватимуть проблему, у ХОВА повідомлять пізніше.

Чому так сталося

Частина житла та котелень у Вовчанську з радянських часів під'єднані до російського газопроводу — від нього залежать близько 16 тисяч людей. Газ до міста постачається через російське місто Шебекіно. За понад 30 років незалежності альтернативну гілку не проклали.

Посадовці Харківщини просили урядовців надати гроші для будівництва нового газопроводу. У 2019 році для цього були потрібні сотні мільйонів гривень. Розв'язати проблему з газопостачанням у Вовчанськ намагалися останні роки.

Що відомо

  • Готуючись до можливого припинення газопостачання з 1 січня 2020 року, у Вовчанській громаді посилювали зовнішні електромережі. Міненергетики та "Нафтогаз" заявили про досягнуті домовленості з РФ щодо продовження транзиту газу з 1 січня 2020 року. Попри це тодішній голова обладміністрації Олексій Кучер сказав, що наполягатиме на будівництві газопроводу у Вовчанській громаді.
  • Станом на 12 серпня 2020 року будівництво газопроводу, який би з'єднав цю територію з українською мережею, перебувало "на стадії проєктної документації".

Читайте також

Чи здатен Вовчанськ на Харківщині отримати газову незалежність

На початок