Постачали українські авіадвигуни до РФ: подробиці затримання президента "Мотор Січ" Богуслаєва

Постачали українські авіадвигуни до РФ: подробиці затримання президента "Мотор Січ" Богуслаєва

Офiцiйно
Постачали українські авіадвигуни до РФ: подробиці затримання президента "Мотор Січ" Богуслаєва
. Фото: СБУ

Затримання відбулося в рамках кримінального провадження щодо незаконного постачання з боку "Мотор Січ" товарів військового призначення для російської штурмової авіації. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Співробітники Служби безпеки затримали президента АТ "Мотор Січ" та начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності компанії. Чоловікам оголосили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ️ ст. 111-1 (колабораційна діяльність)
  • ст. 111-2 (пособництво державі агресору)

За матеріалами слідства, до оборудки причетне керівництво заводу, розташованого на Запоріжжі. Посадовці діяли у змові з наближеними до кремля представниками російської корпорації "Ростех", яка є одним із головних виробників озброєнь для ЗС РФ.

У СБУ розповіли схему, за якою діяли підозрювані, які налагодили транснаціональні канали незаконного постачання оптових партій українських авіадвигунів до країни-агресора. Отриману продукцію окупанти використовували для виробництва та ремонту російських ударних вертольотів типу:

  1. Мі-8АМТШ-ВН "Сапсан"
  2. КА-52 "Алігатор"
  3. Мі-28Н "Нічний мисливець".

Саме ці вертольоти росіяни масово застосовували для повномасштабного вторгнення в Україну. Щоб обійти санкції, організатори схеми використовували підконтрольні комерційні структури у трьох країнах Близького Сходу, Європи і Східної Азії. Саме ці компанії відправляли "замовлення" українському виробнику нібито для потреб зарубіжної сторони.

Після одержання військової продукції "посередники" переправляли її до Росії. Також ворог використовував іноземних спільників для ремонту та обслуговування власної авіатехніки з використанням українських запчастин.

У СБУ не називають імен затриманих, але відомо, що президентом "Мотор Січі" є В'ячеслав Богуслаєв. Він входить до топ-100 найбагатіших українців за даними Forbes. Богуслаєв — український політик, депутат 5-го, 6-го, 7-го та 8-го скликань Верховної ради, доктор технічних наук, професор, герой України. Розпорядженням Кабінету міністрів № 906-р від 2012 року отримав повноваження генерального конструктора зі створення та модернізації вертолітної техніки. Член правління Українського фонду культури. Академік АІНУ, Академії транспорту РФ, Академії наук авіації та повітроплавання.

Які ще справи пов'язані з "Мотор Січ"

У травні 2017 року міністр економічного розвитку та торгівлі України Степан Кубів заявив про створення спільного підприємства "Мотор Січі" та компанії Skyrizon у китайському Чунцінуі, яке вироблятиме авіаційні двигуни та газотурбіні установки. Але СБУ почала розслідування угоди за двома напрямами. Перший – за ознаками злочинів, передбачених статтями 14, 15, 111 та 113 Кримінального кодексу України (щодо диверсійної та підривної діяльності на користь Росії). Другий – за ознаками злочинів, передбачених статтями 209, 212, 233 та 364 ККУ, в межах яких досліджуються можливі порушення законодавства під час первинної приватизації й подальшої незаконної концентрації акцій акціонерного товариства.

У липні 2017 року Генпрокуратура провела обшуки на "Мотор Січі" у межах проваджень, зокрема щодо виведення великої частини акцій в офшорні компанії та незаконна передача їх у власність. У вересні 2017 року Шевченківський райсуд Києва за клопотанням СБУ наклав арешт на 56% акцій "Мотор Січі", якими опосередковано володіє громадянин Китаю Ван Сіньлей, власник компанії Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment.

На початку серпня 2020 року китайські інвестори зі Skyrizon оприлюднили офіційну інформацію про співпрацю з групою DCH бізнесмена Олександра Ярославського щодо АТ "Мотор Січ". У заяві йшлося, що група DCH отримає від китайських інвесторів понад 25% акцій "Мотор Січі". 4 вересня китайські інвестори "Мотор Січі" з компанії Skyrizon направили українському уряду повідомлення про намір розпочати міжнародний арбітраж проти України.

У 2021 році президент України Володимир Зеленський доручив націоналізувати підприємство та заявив, що не дозволить Китаю або будь-якій іншій країні придбати контрольний пакет акцій підприємства "Мотор Січ". У відповідь китайські інвестори ПАТ "Мотор Січ" збільшили суму позову проти України у міжнародному арбітражному суді на щонайменше $100 млн. Таким чином, загальна сума позову складає не менше ніж $3,6 млрд.

На початок