У селі Лупареве, що на Миколаївщині, понад чотири гектари очерету і трави охопила пожежа

У селі Лупареве, що на Миколаївщині, понад чотири гектари очерету і трави охопила пожежа

У селі Лупареве, що на Миколаївщині, понад чотири гектари очерету і трави охопила пожежа
. Суспільне Миколаїв

У Вітовському районі, в селі Лупареве, біля кладовища сталась пожежа на відкритій території, яка охопила площу понад чотири гектари. Гасили займання очерету, трави, дерев бійці державної служби з надзвичайних ситуацій, місцеві та загін пожежної охорони.

Першою на пожежу в екосистемі відреагувала виконуюча обов’язки старости сіл Лимани та Лупареве Налія Панаший. Вона зателефонувала пожежним. Жінка впевнена, такі пожежі – наслідок необережного поводження з вогнем або підпалу.

За межею міста на пожежі на відкритій території зазвичай першими приїжджають загони місцевої пожежної охорони. Чиї станції знаходяться ближче до сіл, ніж частини ДСНС. По прибуттю бійці місцевого загону одразу викликали допомогу.

Начальниця Галицинівського загону місцевої пожежної охорони Ірина Грачова говорить: "Сам вітер гуляв, спочатку він у бік Лиманів дув, а потім змінився - в бік Очакова почав дути. Це нам допомогло в ліквідації пожежі. 5–та ДПРЧ змогла під’їхати з того боку, тому що ми до берегу під’їхати не могли. Він тут обривистий".

На ліквідацію пожежі витратили три години. Пожежні машини по декілька разів дозаправлялися водою. Згарище від кладовища відділяє близько п’яти метрів. Температура на периметрі пожежі була така, що погоріли зелені дерева та чагарники.

Ця пожежа знаходиться на контролі правоохоронців. Речниця Нацполіції Миколаївської області Світлана Тараненко говорить: "Силами ДСНС пожежу було ліквідовано, про що співробітниками складено відповідний акт. Відомості про подію внесені до журналу єдиного обліку. Наразі причина загоряння трави встановлюється, як і особи, які можуть бути до цього причетні".

У селі Лупареве, що на Миколаївщині, понад чотири гектари очерету і трави охопила пожежа
Суспільне Миколаїв

Еколог Олег Деркач розповідає: окрім шкоди для здоров’я людини від продуктів горіння, руйнування ґрунтового покриву і матеріальних збитків. Пожежі на відкритих територіях винищують багато тварин

"Під вогнем гине велика кількість живих істот. Особливо небезпечні пожежі весною, коли гніздяться птахи, коли життєві процеси інтенсивні. Пожежі призводять до того, що гинуть тисячі ящірок, зміїв, їжачків, зайців, фазанів і таке інше. Тобто шкода від пожеж надзвичайно велика", - каже еколог Олег Деркач.

За даними державної служби з надзвичайних ситуацій, цьогоріч спостерігається збільшення пожеж в природних екосистемах Миколаївщини. На сьогодні зареєстровано 258 випадків (242 - на відкритих територіях, 16 - у лісах), що на 63,5 % вище тогорічних показників. Вогонь випалює все живе навколо, продуктами горіння забруднюється повітря, полум’я може перекинутися на населені пункти. Вітри та посушлива погода роблять ситуацію критичнішою.

Автор - Олександр Гордієнко, оператор - Сергій Куропятник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

На початок