Червоний Хрест не прибув на лінію розмежування для відвідування українських військовополонених в Оленівці

Червоний Хрест не прибув на лінію розмежування для відвідування українських військовополонених в Оленівці

Червоний Хрест не прибув на лінію розмежування для відвідування українських військовополонених в Оленівці
. Оленівська колонія. Фото: AP

Червоний Хрест не прибув на лінію розмежування, де чекала українська делегація, аби відвідати військовополонених в Оленівці. Про це повідомив уповноважений Верховною Радою з прав людини Дмитро Лубинець.

"Як Омбудсман спільно з народними депутатами України прибули на межу з тимчасово окупованою територією. Цей візит ми планували здійснити разом із Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, для того, щоб спонукати його домогтися від Росії доступу до Оленівки й відвідати українських військовополонених", — заявив Лубінець.

Лубінець зазначив, що попри заклик і готовність забезпечити таку поїздку, МКЧХ — не побачили.

Червоний Хрест опублікував інформацію, що група з одинадцяти працівників МКЧХ, знаходиться в Донецьку і готова відвідати будь-яких військовополонених, що утримуються в цьому регіоні, в тому числі в Оленівській виправній колонії.

"Ці працівники матимуть завдання перевірити умови інтернування та поводження, передати предмети першої необхідності та забезпечити всім військовополоненим можливість зв’язатися з їхніми сім’ями", — йдеться у повідомленні МКЧХ.

За даними Червоного Хреста, через інтенсивні бойові дії, що наразі тривають у даному регіоні, зростає рівень небезпеки та складності виконання цієї задачі.

"Наша група готова вже протягом декількох місяців, але досі так і не отримала одночасно мінімальних гарантій безпеки на місцях та дозволу місцевих органів влади на здійснення такого відвідування", — зазначили в організації.

Що відомо

  • Керівник Офісу президента Андрій Єрмак поставив вимогу Міжнародному комітету Червоного Хреста (МКЧХ): найближчими днями направити свою місію до колонії в Оленівці, де утримують українських військовополонених.
  • 21 вересня Україна повернула з російського полону захисників Маріуполя, зокрема військових "Азову". Обмін відбувся у Чернігівській області. Частина звільнених військових зараз в Анкарі, Туреччина.
  • 1 вересня гендиректор МКЧХ Роберт Мардіні заявив, що представникам комітету вдалося відвідати лише декілька сотень військовополонених. Доступу до тисяч інших полонених у МКЧХ немає.
  • У серпні речник Міжнародного комітету Червоного Хреста Олександр Власенко розповідав Суспільному, що співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста двічі відвідували українських полонених, яких утримують в окупованій Оленівці Донецької області, однак не мали змоги поспілкуватися з ними віч-на-віч.

Читайте також

Колонія в Оленівці: місце, що стало пеклом

Зеленський дорікнув Червоному Хресту за недостатні зусилля, щоб дістатися до українських полонених

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок