Для миколаївців, котрі можуть залишитись без тепла взимку, місто готове надати прихисток

Для миколаївців, котрі можуть залишитись без тепла взимку, місто готове надати прихисток

Марафон
Для миколаївців, котрі можуть залишитись без тепла взимку, місто готове надати прихисток
Пошкоджений вибухами будинок підготували до опалювального сезону. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Жителям Миколаєва, які можуть залишитись без тепла в період опалювального сезону, місто готове надати прихисток. Станом на 12 жовтня є орієнтовно 1 000 місць у закладах з автономним опаленням.

Про це кореспондентам Суспільного розповів перший заступник Миколаївського міського голови Віталій Луков.

За словами Віталія Лукова, станом на 12 жовтня в Миколаєві не зможуть прийняти тепло чотири багатоквартирних будинки. Це ті будинки, в які було пряме влучання ракет. Людям, які залишились без опалення внаслідок обстрілів, місто готове надати прихисток.

"Нам вдалося залучити близько півтора мільйона гривень, з начинкою, благоустроєм. Ми маємо близько тисячі місць у наших закладах, які мають автономне опалення. Де є, в першу чергу, нова постільна білизна, ліжка відповідні, посуд частково є", — сказав Віталій Луков.

Не забули й про людей з інвалідністю.

"Для людини з інвалідністю буде окрема кімната з усіма відповідними вимогами. Це і кухні, і кухонне обладнання, і побутові кімнати, і пральні машини, повністю все нове", — розповів Віталій Луков.

Для спеціалістів критичної інфраструктури, які залишаться без тепла, сказав Віталій Луков, місто приготує 40 місць з покращеними умовами.

Якщо залишились без опалення. Для миколаївців підготували майже 1000 місць
Такий вигляд має будинок Олександра після обстрілу. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Будинок миколаївця Олександра один з тих чотирьох будівель, куди не можна подати тепло.

"Звичайно, ніякого опалення тут вже не буде до перемоги, поки будівлю не відновлять. Ні води, ні газу. Десь в родичів будемо", — розповів Олександр.

У двоповерховому будинку, що потрапив під обстріл 17 червня, були пошкоджені дах, двері, вікна. За п'ять місяців майже весь дах перекрили шифером, поміняні або закриті віконні та дверні прорізи. Внутрішньобудинкову опалювальну систему розпочали заповнювати водою.

Якщо залишились без опалення. Для миколаївців підготували майже 1000 місць
Риштування даху, затягнуто водонепроникним бар'єром. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

"Всі вікна забиті OSB-плитами. Але своїми силами ми поставили вхідні двері в під'їзд. В одному і другому під'їзді. Обіцяли нам з Червоного Хреста дати утеплювальні матраци чи матеріали", — розповіла мешканка будинку Світлана.

Інший мешканець будинку Віталій каже, що сподівається на те, що проблем з опаленням не буде, проте нагрівач приготував.

"Збираюся використовувати звичайний глянсувальник старий радянський. Хоч він і малопотужний, але, думаю, якось зігріє", — сказав Віталій.

Віталій Луков говорить, що миколаївці мають і самі продумати запасні варіанти проживання на майбутнє, адже війна триває.

За словами заступника міського голови, в місті російські війська пошкодили близько 750 багатоквартирних будинків, це загалом становить майже 3 500 квартир житлового фонду.

Читайте також

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок