Щомісячна компенсаційна виплата для 70-річних пенсіонерів. Що необхідно знати миколаївцям

Щомісячна компенсаційна виплата для 70-річних пенсіонерів. Що необхідно знати миколаївцям

Щомісячна компенсаційна виплата для 70-річних пенсіонерів. Що необхідно знати миколаївцям
. Фото: Суспільне Миколаїв

З першого жовтня 2022 року пенсіонерам віком від 70 до 75 років встановлено щомісячну компенсаційну доплату до пенсії у розмірі до 300 гривень. Людям, яким виповниться 70 років після 1 жовтня, щомісячна компенсаційна виплата встановлюватиметься з дати досягнення такого віку.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла начальниця Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області Олена Сичугова.

На Миколаївщині таку щомісячну компенсаційну виплату отримають 49 132 людини, середній розмір підвищення склав 342 гривні 47 копійок.

"Умови призначення цієї доплати: якщо розмір щомісячної пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, індексацій тощо є меншим, ніж розмір середньої заробітної плати в Україні за 2020 рік, з якої сплачено страхові внески — це 10 340 гривень 35 копійок", — сказала Олена Сичугова.

Нормами постанови Кабінету Міністрів передбачено, якщо розмір пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, цільової грошової допомоги, сум індексації тощо не досягає 3 000 грн, людям надається доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії. Це стосується людей, яким виповнилося 70 років і більше. У чоловіків страховий стаж має складати не менше 35 років, у жінок — не менше 30.

"Якщо страховий стаж становить менше ніж 35 років у чоловіків і менше ніж 30 років у жінок, доплата до пенсії встановлюється пропорційно до наявного стажу, виходячи з розміру 3 000 грн. Наприклад, у людини стаж не 35 років, а 30 років, пропорційно вираховуємо співвідношення і тоді встановлюється доплата не до 3 000 грн, а до того розміру, що пропорційно визначений", — пояснила Олена Сичугова.

За словами Сичугової, для людей, яким виповнилося 80 років і більше, і є страховий стаж не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок, розмір пенсій не може бути менше ніж 2 600 грн. А у людей віком від 70 до 80 років не може бути меншим ніж 2 500 гривень.

Читайте також

"Військовий" закон. На Миколаївщині збільшився розмір мінімальних пенсій по інвалідності

У Миколаєві запрацював ще один пункт видачі очищеної води

У південних районах Миколаївщини погодні умови призвели до зниження урожайності — директор Наукового парку

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок