"Не мали якоїсь мети". Що про катівні окупантів на Харківщині з'ясувала поліція

"Не мали якоїсь мети". Що про катівні окупантів на Харківщині з'ясувала поліція

"Не мали якоїсь мети". Що про катівні окупантів на Харківщині з'ясувала поліція
. Катівня російських військових в Ізюмському райвідділку поліції. 19 вересня 2022 року. Фото: Олександра Новосел/Суспільне

У деокупованих населених пунктах Харківської області станом на ранок 7 жовтня поліція виявила 22 катівні російських військових.

Що поліція з'ясувала про те, як вони функціонували, в ефірі "Настоящее время" розказав начальник поліції Харківщини Володимир Тимошко.

"Це місця, в яких до людей застосовували катування. Ці місця встановлюються за показами свідків та потерпілих — людей, які вижили, побувавши в оцих катівнях. Скільки ми ще їх виявимо до кінця роботи на деокупованих територіях, ми не знаємо", — сказав Володимир Тимошко.

До катівень людей переміщали після "фільтрації", розповів Тимошко.

"У катівнях людей утримували протягом довгого часу. Деяких людей утримували по два-чотири місяці. Це кімнатки розміром 2 на 4 м, в які раз на день закидували їжу та раз на добу виводили до туалету чи не виводили. Це наче гетто чи концтабір, які ми бачили у фільмах, знятих за радянських часів", — каже поліцейський.

Читайте також: У звільненому селищі на Харківщині прокурори знайшли двох загиблих зі слідами катувань

"Ми знаємо це з показів людей, які їх пройшли. Люди розповідають про умови, катування, хто ще був. Людина розповідала: "Мене тримали із зав'язаними очима, я за криками знаю, що у сусідній камері перебували жінки, за криками розумію, що їх били". Куди жінки поділися, невідомо", — розказав очільник поліції Харківщини.

У більшості випадків людей катували просто так

"Людей катували через ненависть. У катівні потрапляли люди у випадках, скажімо, коли колаборант вказав на сусіда, з яким у нього був давній конфлікт, чи просто людина не сподобалася, яка йшла вулицею. Чи окупанти йшли відбирати мобільний телефон або машину, а людина почала чинити опір. У більшості випадків катування не мали якоїсь мети. Катування заради катування, заради отримання насолоди", — говорить Тимошко.

За його словами, у Харківській області зафіксували багато фактів зникнення людей безвісти.

"Ми реєструємо такі випадки миттєво, коли людина дзвонить та каже, що втратила зв'язок з родичем та знайомим, ми починаємо розслідування — когось знаходимо живими, когось — ні", — каже Володимир Тимошко.

На Харківщині багато померлих, особи яких ще не встановлені: "І щодня їх кількість зростає".

Що відомо

  • У звільнених громадах Харківщини правоохоронці знаходять місця катувань, які облаштували російські військові. За словами речника Харківської обласної прокуратури Дмитра Чубенка, російська армія влаштовувала катівні в усіх "більш-менш великому населеному пункті". Катівні виявили після деокупації в Ізюмі, Балаклії, Вовчанську, Липцях, Козачій Лопані, Куп'янську та інших населених пунктах.
  • У жовтні поліція виявила катівню окупантів у селі Піски-Радьківські на Харківщині. На місці слідчі знайшли протигаз, фалоімітатор, коробку з вирваними зубними протезами, дроти з мотузками. Поліція перевіряє, кому належать протези.
  • Близько п'яти тисяч проваджень щодо дій військових РФ розслідує прокуратура Харківщини.
  • За час деокупації поліція знайшла тіла понад 530 людей на звільнених територіях Харківщини, 6 жовтня сказав начальник слідчого управління поліції Харківської області Сергій Болвінов.

Читайте також

Били, ґвалтували, розстрілювали: рятувальниця з Балаклії розповіла про катівню окупантів у райвідділку

На початок