Зерновий коридор. Для аграріїв Миколаївщини покращилась логістика при реалізації врожаю

Зерновий коридор. Для аграріїв Миколаївщини покращилась логістика при реалізації врожаю

Зерновий коридор. Для аграріїв Миколаївщини покращилась логістика при реалізації врожаю
. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

Для аграріїв Миколаївщини проблема збуту зернових залишалась суттєвою до відкриття зернового коридору через порти Одеської області. Початок роботи коридору дозволив зекономити на доставці та не призвів до збільшення цін на пшеницю.

Про це кореспондентам Суспільного розповів директор Наукового парку Миколаївського національного аграрного університету (МНАУ) "Агроперспектива" Микола Карпенко.

За словами Миколи Карпенка, сільгоспвиробники поспішали продати збіжжя 2021 року, бо треба було звільняти приміщення під новий урожай.

"У Науковому парку пшениці залишалося небагато — майже дві тисячі тонн, ріпаку приблизно 600 тонн. Поки не відкрили морський шлях відвозили збіжжя в Рені. За доставку треба було заплатити дві тисячі гривень за тонну", — розповів директор Наукового парку.

Дохідну частину від реалізації збіжжя доводилось віддавати за доставку, сказав Микола Карпенко: "Якщо ячмінь, наприклад, покупали тонну за чотири тисячі гривень, то дві тисячі гривень треба було віддати перевізникам. Тобто половина вартості — це витрати на перевезення, а як решту сплатити — податки, пальне, добрива?".

Відкриття зернового коридору дозволило, сказав Микола Карпенко, суттєво покращити логістику для миколаївських аграріїв.

"Не в Рені чи Ізмаїл везти зерно, а в морпорти Одеси, Чорноморська, Южного, які ближче до Миколаївської області", — сказав Микола Карпенко.

Ціни на збіжжя 2022 року не компенсують затрати аграріїв на вирощений врожай.

"Ціни закупівельні, що є на сьогодні (6 жовтня — ред.) і на той час, коли збирали, не відповідають тим витратам, що були вкладені у виробництво, вирощування", — сказав Микола Карпенко.

Що відомо

  • На полях наукового парку МНАУ відбувається дослідження й експериментальні розробки у сфері природничих і технічних наук, вирощування демонстраційних посівів зернових культур української та закордонної селекції.
  • З 1 серпня по 30 вересня через одеські порти було відвантажено 5,5 млн тонн аграрної продукції на 241 кораблі. Близько 40 відсотків вантажів пішло з порту "Південний".
  • Робота портів Одещини стала можливою внаслідок підписання угод щодо експорту зерна між Україною, Туреччиною та ООН 22 липня.
  • Перше судно Razoni з розблокованим українським зерном вирушило 1 серпня з Одеського порту до ліванського порту Триполі.

Читайте також

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок