Субсидії та пільги українцям виплачуватиме Пенсійний фонд. Що зміниться для миколаївців

Субсидії та пільги українцям виплачуватиме Пенсійний фонд. Що зміниться для миколаївців

Субсидії та пільги українцям виплачуватиме Пенсійний фонд. Що зміниться для миколаївців
. Платіжка за комунальні послуги. Фото: Суспільне

Відповідно до рішення Уряду з першого жовтня 2022 року в Україні розпочалася поетапна передача функцій адміністрування житлових субсидій та пільг Пенсійному фонду. Рішення зумовлене необхідністю екстериторіальногоЕкстериторіальність — статус фізичних або юридичних осіб, установ або об'єктів, вилучених з-під дії місцевого законодавства призначення пільг та субсидій.

Про зміни кореспондентам Суспільного розповіла директорка департаменту соціального захисту населення Миколаївської обласної військової адміністрації Оксана Єльчієва.

Зміни у законодавстві

З першого жовтня замість органів соцзахисту виплачувати субсидії буде Пенсійний Фонд, а з першого грудня він їх призначатиме. Про це йдеться у відповідній постанові Кабінету міністрів України від 16.09.2022 № 1041 “Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України”.

"З жовтня до грудня нарахування субсидій та пільг на опалювальний сезон здійснюють органи соціального захисту населення, але виплати з першого жовтня вже розпочинає Пенсійний фонд України", — каже Оксана Єльчієва.

Чим зумовлене рішення

Зі слів фахівчині, рішення зумовлене необхідністю екстериторіального призначення пільг та субсидій. Адже під час воєнного стану, багато людей виїхали з Миколаївської області, також є тимчасово окуповані території. Ще 26 територіальних громад станом на п'яте жовтня перебувають або в зоні ведення бойових дій, або ракетних обстрілів, додає директорка департаменту соціального захисту населення.

Екстериторіальний принцип дозволить забезпечити соціальною підтримкою відповідну категорію громадян незалежно від місця проживання.

"Завдяки постанові є деякі зміни, наприклад, якщо людина має житло в Миколаєві або області, а зараз проживає в іншій області, вона може звернутися до органів пенсійного фонду, або до Центру надання адмінпослуг з приводу призначення пільг, не прив’язуючись до територіального розташування домогосподарства", — говорить Оксана Єльчієва.

Як відбувається призначення виплат

Зі слів начальниці департаменту, передача адміністрування соцзахисту до Пенсійного фонду відбувається автоматично.

"Постанова передбачає, що загалом всі перерахунки будуть автоматичними, передача документів, справ особових від органів соцзахисту до Пенсійного фонду буде без участі отримувача субсидії та пільг. Це дасть можливість централізувати процес нарахування та виплат, автоматизувати цей процес та уникнути подвійного нарахування виплат", — розповідає Оксана Єльчієва.

За словами фахівчині, людям, які отримували субсидії на неопалювальний період, не потрібно звертатися до органів соцзахисту, чи до Пенсійного фонду. Це автоматична процедура.

Якщо людина не отримувала субсидію в неопалювальний період, їй потрібно звернутися з заявою та декларацією до органів соцзахисту населення. Якщо людина не встигла оформити необхідні документи до першого грудня, то тоді треба звертатися до органів Пенсійного фонду.

Розмір нарахування субсидій

Станом на вересень 2022 року на Миколаївщини отримують субсидії 24 716 родин. Загальна сума виплачених субсидій протягом 2022 року понад 335 млн грн.

Кількість родин із субсидіями під час опалюваного сезону зросте десь вдвічі, додає Оксана Єльчієва.

"Очікуємо зростання кількості домогосподарств, які будуть отримувати субсидії. У 2021 році під час опалювального періоду субсидію отримували 55 871 родина. Продовжуємо приймати заяви та декларації від тих, хто не отримував субсидії на неопалювальний період і автоматично перераховуємо субсидії на ті домогосподарства, які отримували субсидії", — говорить Оксана Єльчієва.

Розмір субсидії індивідуальний, може сягати від 100 гривень до 2 000 гривень

"Якщо людині розраховується дохід, який має бути в родині й він вираховується з кількістю мешканців будинку, якщо це діти, то збільшення нарахування, якщо є працездатні, які не працюють і не зареєстровані в центрі зайнятості, тоді субсидія може не призначатися. Якщо є борги, то відповідно теж не буде призначатися субсидія", — каже Оксана Єльчієва.

Зі слів фахівчині, на період дії воєнного часу всі перевірки призупинені. Але відбувається верифікація та перевірка наявності двійників, щоб людина не отримала субсидію двічі на домогосподарство в різних областях.

Подати документи на субсидію можна до:

  • структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, посадовим особам виконавчого органу;
  • центру надання адміністративних послуг за зареєстрованим/задекларованим місцем проживання (орендарі, внутрішньо переміщені особи — за фактичним місцем проживання);
  • органу Пенсійного фонду України — незалежно від місця проживання.
  • Можна надіслати документи поштою або завантажити через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду, їхній мобільний додаток, портал "Дія" або через сайт Мінсоцполітики.

Тим, хто втратив централізоване опалення, збільшать субсидії на споживання електроенергії.

Читайте також

На Миколаївщині відновило роботу одне відділення Державної міграційної служби

Медпрепарат у випадку ядерної небезпеки: що потрібно знати миколаївцям про йодид калію

У Миколаєві запрацював новий пункт видачі очищеної води. Адреса локації

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок