Енергокриза в ЄС: Голова ЄК презентувала план захисту критичної інфраструктури

Енергокриза в ЄС: Голова ЄК презентувала план захисту критичної інфраструктури

Енергокриза в ЄС: Голова ЄК презентувала план захисту критичної інфраструктури
. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Фото: Getty Images

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн представила план захисту енергетичної інфраструктури ЄС. План вона представила під час виступу в Європарламенті у середу, 5 жовтня.

"Трубопроводи Північного потоку показали, наскільки вразливою є наша енергетична інфраструктура. Вперше в новітній історії вона стала мішенню. Труби і підводні кабелі з’єднують європейських громадян і компанії зі світом. Кращий захист цієї критичної інфраструктури відповідає інтересам усіх європейців", — сказала фон дер Ляєн.

План складається з п’яти пунктів:

1.ЄС має бути краще підготовлений. "Нещодавно ми погодили нове законодавство, яке посилить стійкість критично важливих структур ЄС. Відповідальний парламентський комітет голосуватиме наступного тижня", — сказала голова ЄК.

2. Країнам ЄС потрібно провести стрес-тестування інфраструктури. "Нам не потрібно чекати, поки щось станеться. Ми повинні переконатися, що ми готові, і тому нам потрібні ці стрес-тести. Нам потрібно визначити, чи є у нас слабкі місця і де вони знаходяться. І, звичайно, ми маємо підготувати свою реакцію на непередбачувану ситуацію", — сказала фон дер Ляєн.

3. ЄС покращить свою здатність реагувати через Механізм цивільного захисту ЄССистема, створена в 2001 році для координації рятувальної та гуманітарної допомоги у разі стихійних лих і техногенних катастроф, масштаб або характер яких перевищує можливості реагування постраждалої країни. За словами президентки ЄС, завдяки цьому ЄС зможе підтримати країни-члени у розв'язанні проблем критичної інфраструктури, наприклад, за допомогою палива та генераторів з необхідною потужністю.

4. Правильний потенціал спостереження. "У нас є супутники, тож у нас є цей потенціал для спостереження, щоб виявити потенційні загрози", — зазначила фон дер Ляєн.

5. ЄС буде посилювати співпрацю з НАТО та ключовими партнерами, такими як США, у цьому критичному питанні.

"Я вважаю, що ми повинні ще більше підвищити потужність ЄС за допомогою додаткового фінансування, спільного європейського фінансування. Таким чином усі європейські держави можуть прискорити необхідні інвестиції. Ми модернізуємо нашу енергетичну інфраструктуру, ми збережемо рівні умови і забезпечимо нашу європейську конкурентоспроможність на світовому ринку. Отже, ми повинні зробити ці інвестиції, ми повинні зробити це фінансування разом", — зазначила фон дер Ляєн.

Європейська комісія розглядає ймовірність відключення електроенергії у країнах Євросоюзу у зимовий період, а також готує сценарії на випадок ядерних інцидентів, повідомив комісар Європейського Союзу з гуманітарної допомоги та захисту від криз Янез Ленарчич.

Що відомо

  • 26 вересня вимірювальні сейсмологічні станції у Швеції та Данії зафіксували потужні підводні вибухи на маршрутах газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2", що, ймовірно, спричинило витік газу. Данське морське відомство встановило заборонену зону в радіусі 5 морських миль від газопроводу. У Німеччині припустили, що йдеться про диверсії, а у російського оператора заявили про "безпрецедентні" руйнування.
  • Оператор газогонів Nord Stream AG заявив, що руйнування відбулися в один день одночасно на трьох нитках морських газопроводів "Північний потік-1" і "Північний потік - 2". В компанії сказали, що пошкодження мають безпрецедентний характер і "терміни відновлення поки оцінити неможливо".
  • Європейський союз і НАТО назвали великі вибухи в Балтійському морі "навмисним актом" саботажу, а Польща та Україна назвали Росію винуватцем.

Читайте також

ЗСУ звільняють Херсонщину, "інструкція" на випадок ядерної атаки. 224-й день війни. Онлайн

Розриви системи "Північного потоку" ймовірно призвели до найбільшого в історії викиду метану — ООН

Які екологічні наслідки матиме аварія на "Північному потоці" — науковець

Нитки "Північних потоків" після вибухів можуть стати непридатні для використання

На початок