Розстріл колони під Куп'янськом: люди, які вижили, розказали про напад та свій порятунок

Розстріл колони під Куп'янськом: люди, які вижили, розказали про напад та свій порятунок

Розстріл колони під Куп'янськом: люди, які вижили, розказали про напад та свій порятунок
. Людмила Потапова під час обстрілу колони втратила батька. 4 жовтня 2022 року. Фото: Олександра Новосел/Суспільне

Під час розстрілу колони під Куп'янськом Харківської області врятуватися змогли 7 людей, які 25 вересня хотіли евакуюватися якомога далі від обстрілів. Дехто з них нині — у Харкові в лікарні.

Що, за словами тих, хто вижив 25 вересня, сталося — матеріал Суспільне Харків.

"Добивали з автоматів"

Микола Бондаренко 25 вересня втратив сина: автівка, в якій син віз 6-річну дитину, її тата та бабусю, згоріла перед його очима — усі, хто був в машині, загинули. Сам Микола отримав травми ніг — у своєму авто він теж вивозив родину товариша.

"У нас розташоване селище так, що з одного боку ріка і немає вже жодного мосту, з іншого — болото, виїзд є лише один", — говорить Микола.

vyzhyv_mykola_bondarenko_pid_chas_obstrilu_kolony
Микола Бондаренко був за кермом і вижив. 4 жовтня 2022 року. Фото: Олександра Новосел/Суспільне

Обстріл почався одразу, згадує уцілілий, коли автівки виїхали на насип біля залізничних шляхів: "Шквальний обстріл був".

Стріляли через машини з гранатометів, щоб у посадку не бігли. З іншої сторони добивали з автоматів

"Моя машина не загорілася. Четверта машина горіла, далі — нічого не бачив. Я виповз з машини, лежав на щебені, коліна прострелили мені, лежав хвилин 10, поки не закінчилися крики. Потім за машиною через путі перевалилися, скооперувалися, зі мною 8 людей, хто живі, вшивалися звідти якнайшвидше у бік Ківшарівки", — говорить Микола Бондаренко

Один чоловік дорогою стік кров'ю.

"Ми його залишили, бо по бруду, комишам тягнути... Їх двоє було молодих, одного лишили, іншого дотягли до Ківшарівки. У лікарні вже нічого не було, перекисом промили, що могли, й забинтували", — розказав Микола Бондаренко.

Людей, які стріляли, не бачив: "Неможливо було голову підняти. Стріляли з гранатометів і кулеметів".

"Кричала: "Без тебе не піду"

Тамара Галішнікова 25 вересня їхала в колоні з донькою, чоловіком та собакою, за кермом автівки був знайомий. З однієї людини за виїзд родина заплатила 6 тис. гривень.

obstril_kolony-pid_kupyanskom_vtratyla_cholovika
Тамара Галішнікова під час обстрілу колони втратила чоловіка. 4 жовтня 2022 року. Фото: Олександра Новосел/Суспільне

Донька Тамари Людмила Потапова пояснює: "Тоді дороги не було, казали, що стріляють, проїзду немає. Ми чули, що можна виїхати через Сватове, Старобільськ на Дніпро на 2 дні. Ми так і поїхали".

Ми з посадки виїхали, одразу вибух, почалася стрільба, чоловік кричав — ляж

Чоловік Тамари Борис загинув: "Плачу істерично, постійно".

"Він мені кричав: "Вилазь з машини, зараз зірвемося". Я кажу: "Без тебе не піду". Казав, що ранений у ногу. Я кажу: "Давай відкривай двері, я тебе витягну". Я, коли вилізла, з'ясувала, що його двері заклинило, не міг вилізти, донька потім ще сказала, що його ранили у голову, тож все... Він ліг на сидіння", — згадує 25 вересня Тамара.

Я нічого не бачила, як в тумані

Людмила Потапова, коли почався обстріл, вистрибнула з авто, як стрілянина стихла, разом з мамою рачки полізли у посадку за коліями: "Я намагалася допомогти татові, але почалася автоматна черга, татові влучило в голову".

Просто стрільба. Ніхто з нападників не кричав

"Коли ми лізли по посадці, бачила техніку, чия не знаю, хотіли нас добити чи що? Коли певний час у посадці пройшли, пів поля точно, чули, як їде техніка. Ми сиділи зігнутими, лежали на землі, щоб вона проїхала. Коли проїхали, ми ще лежали. Ми розуміли, що вони нас шукали", — згадує Людмила Потапова.

У "Газелі" були вагітна та діти

Тамара Галішнікова плаче та просить вибачення: до Ківшарівки дійшли лише 7 людей, хоч від місця розстрілу колони йшли 8 людей.

"Ми лишили його на лугу, він не міг ногами йти, він засинав. У нього рука була поранена, пальці побиті. Ми його перев'язували, передавлювали, щоб кров'ю не стік — вибачте. Семеро нас дійшло", — говорить Тамара.

Людмила каже: коли вони з мамою повзли до посадки, точно пам'ятає, що "Газель", в якій перевозили людей з дітьми, не була охоплена полум'ям.

"Вже з відео зі соцмереж знаємо, що її спалили. В "Газелі" була вагітна жінка. Син моєї співробітниці був там, сказав, що його сестра та племінниця загинули, потім виявилося, що його племінник давав інтерв'ю, що він у Луганську, живий. Діти були в "Газелі". Пам'ятаю, що у "Газелі плакало немовля", — говорить Людмила.

Микола Бондаренко каже: перевізника, який організував виїзд колони, наступного дня знайшли мертвим: "Він колишній житель Куп'янська-Вузлового. Я думаю, що родичі тих людей, яких він відправив на смерть, знайшли його. Він цим керував і за ним обов'язково хтось стояв".

Уцілілі говорять: у тому, хто вбив людей в евакуаційній колоні, має розбиратися слідство.

Що відомо

  • 25 вересня в районі Куп'янська на Харківщині російські війська з окупованої території обстріляли колону цивільних машин, повідомив один з українських військових. Обстріл стався у сірій зоні на межі Луганської та Харківської області. Колона рухалася у "сірій зоні" між окупованим Сватовим та звільненим Куп'янськом.
  • 1 жовтня у Харківській ОВА підтвердили інформацію про розстріл колони та повідомили про щонайменше 20 загиблих. В СБУ уточнили, що загинули 24 людини, серед яких 13 дітей та вагітна жінка.
  • З місця події вилучили тіла 24 людей, повідомила старша фельдшерка Куп'янського відділення екстреної медичної допомоги Олена Горягіна.
  • У вересні Куп'янськ та Куп'янський район перебувають під постійними обстрілами російських окупантів.

Читайте також

"Діло худо". Репортаж із Куп'янська, який опинився під обстрілами РФ після звільнення

На початок