"52% — не той показник, який ми хотіли б бачити" — епідеміолог з Рівного про вакцинацію від поліомієліту

"52% — не той показник, який ми хотіли б бачити" — епідеміолог з Рівного про вакцинацію від поліомієліту

Ексклюзивно
"52% — не той показник, який ми хотіли б бачити" — епідеміолог з Рівного про вакцинацію від поліомієліту
. Фото: Суспільне Рівне

Від початку 2022 року на Рівненщині від поліомієліту провакцинували 52% дітей віком до року. Такий показник зафіксували у серпні, повідомив завідувач відділу імунопрофілактики обласного центру контролю та профілактики хвороб Віктор Мороз в етері Українського радіо Рівне. У липні цей показник становив 43%.

Такий низький темп вакцинації від поліомієліту свідчить про те, що ризик поширення цієї хвороби на Рівненщині є досить великим, — додав епідеміолог.

"52% — це не той показник, який ми хотіли б бачити. У попередні роки вакцинація з поліомієліту також була ненайкращою. Тобто, ймовірність того, що це захворювання нагадає про себе, залишається", — зазначає Віктор Мороз.

Читайте також: Що таке поліомієліт і як його можна попередити

Вакцинація від поліомієліту проводиться в дитячому віці — у два та чотири місяці. Щеплення робиться інактивованою поліомієлітною вакциною, а далі проводиться оральною поліомієлітною вакциною – в 6 та 18 місяців, в 6 та 14 років. Тобто, відповідно до календаря, дитина має отримати шість щеплень.

"На сьогодні вакцина є як інактивована, так і оральна, тому закликаю всіх батьків, хто ще не щепив свою дитину, звернутися до свого сімейного лікаря та зробити щеплення", — зазначив Віктор Мороз.

Він додав: якщо дитина через певні обставини пропустила щеплення, то слід звернутися до сімейного лікаря.

"Лікар має скласти індивідуальний календар щеплення, але якщо якесь одне щеплення пропущене — не потрібно розпочинати курс вакцинації спочатку. Просто прийти й отримати пропущене щеплення", — уточнив Віктор Мороз.

Що відомо

  • На Рівненщині представники ВООЗ проводять кампанію з протидії спалаху поліомієліту. Як розповів координатор в Україні Реймонд Данколі, однією з причин низького рівня вакцинації є релігійні переконання людей.
  • У 2021-му восени поліомієліт виявили у двадцяти дітей на Рівненщині й Закарпатті – півторарічна дівчинка з Великої Омеляни отримала параліч, а 19 дітей були контактними й мали безсимптомний перебіг. Батьки дівчинки не зробили їй щеплення через релігійні переконання.
  • В області оголосили надзвичайний стан біологічного характеру і розпочали додаткові тури імунізації дітей Великоомелянської громади.
  • Подолати спалах можна лише одним способом — вакцинувати 95% дитячого населення, пояснили у Центрі контролю та профілактики хвороб. За сім місяців 2022 року в області 43% дітей до року, зазначили у Центрі.
  • У липні 2022 року під час візиту на Рівненщину головний санлікар України Ігор Кузін повідомив, що вакцинація проти поліо сповільнилася через війну.

Читайте також

  • Для чого створюють загальні, кластерні та надкластерні лікарні. Пояснює керівник медицини Рівненщини
  • На Рівненщині планують повернути масковий режим. Коли це станеться
  • Прихисток для безхатьків у Рівному: як у центрі соцпослуг приймають ВПО та готуються до холодів
  • Квитки радянського зразка: у філармонії Рівного пояснили, чому їх видали глядачам

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

На початок