Прихисток для безхатьків у Рівному: як у центрі соцпослуг приймають ВПО та готуються до холодів

Прихисток для безхатьків у Рівному: як у центрі соцпослуг приймають ВПО та готуються до холодів

Ексклюзивно
Прихисток для безхатьків у Рівному: як у центрі соцпослуг приймають ВПО та готуються до холодів
. Фото: архів Суспільне Рівне

У Рівненському обласному центрі з надання соцпослуг зайняті усі чотири десятки місць і сформована черга з безпритульних, які потребують прихистку. Про це Суспільному в етері Українське радіо Рівне повідомила заступниця директора закладу Наталія Микита.

У інтерв'ю вона розповіла, скільки з їхніх підопічних — внутрішньо переміщені люди, які виклики через війну доводиться вирішувати та як у Центрі готуються до холодів.

— Чи побільшало у Центрі підопічних з 24 лютого?

— Від початку війни ми не припиняли роботу і в перший тиждень почали з'їжджатися абсолютно наші клієнти. Вони якби ВПО, дійсно приїхали з Сум, Києва, Донецька і так далі, але насправді це наші клієнти, безпритульні, які не мають жодних підтверджуючих документів, що вони саме з того регіону. Є, звичайно, ті, які зробили тут документи, оформили виплати, але їх — 30%.

— Скільки підопічних у вас на обліку?

— Конкретної цифри не скажу, оскільки одна справа — реєстрація за місцем проживання за нашою адресою, а вона не велася з початку війни. Буквально місяць-півтора, як відновили реєстри свою роботу. Зараз ми вже потроху почали реєструвати за нашою адресою. Але всі, хто вимушено переміщені, не реєструються за нашою адресою, оскільки вони втрачають тоді пільги і виплати як ВПО. Вони у нас проживають, але реєстрація не вписана. Ми їм видаємо посвідчення про взяття на наш внутрішній облік як бездомних осіб.

— Наскільки заповнений Центр?

— Протягом пів року вільних місць у нас немає. Якщо протягом дня звільняється одне, то воно тут же наповнюється. І є черга з шести людей, які лишили свої контакти через знайомих і друзів. Є і такі, які приходять щодня дізнатись, чи нікого не вигнали, чи не звільнилося місце. Тобто 30 безкоштовних і 10 платних місць — всі зайняті.

— У якому форматі працює у вас ізолятор?

— Там два місця, через день хтось новий там поселяється, тому що або проїздом, або сервісна служба чи департамент соцзахисту просить поселити ту чи іншу людину, поки нюанси взнаються на поселення в інтернатний заклад чи пансіонат для престарілих. Там ми час від часу приймаємо зазвичай ВПО, тому що вони селяться поза чергою і наші інтернатні заклади по області, геріатричні, психоневрологічні теж переповнені, тому що ми прийняли дуже багато людей з окупованих територій.

— А за яких умов підопічні звільняють місце у центрі?

— Місце звільняється за умов порушення правил перебування і лише один раз у нас було, що людина поїхала сама. ВПО дуже часто звільняють місяця, бо то палять у приміщенні, то випивають. Після виплат обов'язково у нас вечірка. Через те місця звільняються і другий раз я їх не беру і не селю за жодних обставин, тому що люди не цінують абсолютно того, що мають і що їм дається.

— До вас звертаються внутрішньо переміщені особи, яких виселили?

— Зазвичай це ВПО, які жили на безкоштовній основі в гуртожитках, що по місту були всі заповнені. Вони стверджують, що нічого не робили і їх виселяють просто так, але через буквально 2-3 дні перебування я бачу, чого їх виселили і за що. Зазвичай — це зловживання міцними алкогольними напоями і ... наркотики. З ВПО я відчула, що таке, коли у тебе в притулку живе так багато людей з наркотичною залежністю. Це люди, які на програмі і які самостійно вживають. Різні бували ситуації.

— Як готуєтесь до зими і яку допомогу люди можуть у вас отримати?

— Наразі ми допомагаємо лише одягом і взуттям. Готуємо кімнату обігріву вже, тому що як тільки почнеться опалювальний сезон у місті — ми відкриваємо одразу обігрів. Це приміщення невеличке, облаштоване тапчанами, де можна посидіти, погрітись, обов'язково буде сніданок. Ми його видозмінили трішки, зробили ремонт, перенесли санвузол.

— Скільки місць з'явиться за рахунок цієї кімнати?

— 15-20 людей, не більше. Ми маємо розкладачки, будемо доставляти. Але днями надійшла інформація, що наш терцентр, наш департамент соцзахисту Рівного теж готує місця і обігрів, який функціонуватиме на вул. Дубенській, 27-29. Тому, я думаю, вони нас трішки підтримають, оскільки це важливо. І так, це люди — найнезахищеніша категорія, а зараз, у воєнний час, всім нелегко і їм так само.

— Яка медична допомога їм надається?

— Обласною програмою не дуже багато передбачено на медичне лікування, оскільки немає лікаря в штаті. У нас є медична сестра. Практично у всіх наших підопічних укладені декларації з сімейним лікарем, який поруч на Жоліо Кюрі, 19 у Центрі громадського здоров'я. Але жарознижувальні, знеболювальні у нас звичайно є. Було холодно, і в нас вже було дві хвилі, що хворіли одні й інші. Переживала, бо й COVID не спить. Масковий режим їм повернули, тому що їх багато, 10-20 людей у кімнаті, більший ризик захворіти.

— За які кошти докуповуєте ліки?

— У нас є платна кімната, 25 грн на добу людина платить. Вона заповнена ціле літо і ми з цих грошей купили трішечки ліків, які нас зараз рятують. Бо навіть те, що у нас передбачено, не дуже ми можемо багато витратити, це близько 600 грн в місяць на всіх.

— Яка ситуація з вакцинацією серед ваших підопічних?

— Два тижні тому деякі з них отримали вже бустерну дозу, а дехто тільки першу дозу, ті хто тільки прийшов. Йдеться не лише про COVID, були вакцини й КПК і інші. Багато хто пішов, я навіть була здивована. Від правця я їм всім рекомендувала щепитися і вони вакцинувалися.

— Наскільки збільшилось людей, які потребують перебування у вашому закладі?

— Інтенсивність не зменшується. Не було такого дня, щоб не було когось нового, без перестанку їдуть люди, йдуть, з різних міст, залежно від того, як іде лінія фронту. Станом на кінець вересня у нас є 17 ВПО, з них декілька людей мають паспорти. Але ми працюємо над цим, з різними громадськими організаціями, правовою допомогою, щоб їм виготовити документи і утвердити їхній статус, що вони мали виплати, мали за що жити.

— Як довго на базі вашого закладу може перебувати людина?

— Ми укладаємо договір з ними на пів року. Якщо є можливість людину оформити в якийсь заклад інтернатного типу або пансіонат, то ми це робимо. Оскільки людина з грошима, яка регулярно отримує виплати на притулку — це не дуже є добре. Зазвичай ті, хто довго живе, це люди, яким з певних причин не можна виготовити групу інвалідності, або ми чекаємо, щоб він досяг пенсійного віку, на соцвиплату не вистачає стажу. Людей без документів у нас ніде не приймають, окрім нашого закладу.

— Чи залучаєте ви мешканців закладу до праці?

— Залучаємо, вони і собі допомагають. Можуть чистити картоплю, це нормально. Прибирають, чергують, все допомагають. Основне — підхід до них, тому що всі люди, кожен має свій характер, тому що кожен — особистість, хоче мати свій власний простір. У кожного своя доля, ми вже звикли до них, вони до нас.

— Як щодо харчування, що вони можуть у вас отримати?

— До кінця липня годували практично щодня — з понеділка по п'ятницю було у нас виїзне харчування. Харчування у нас незмінне і завжди було так: о 9:15 ранку людина отримує повноцінний обід: перше, друге і обов'язково з тушківкою чи рибною консервою, салат, хліб, чай, печиво і фрукти додатково, якщо інколи привозять. Це стандарт.

— Чи є у планах відновити виїзне харчування?

— Річ у тому, що й кошти закінчилися, бо ціни пішли вгору. І інше питання — виїзне харчування набуло статусу: прийшли, закусили і пішли. Геть п'яних людей — їх кількість збільшилася. Харчували понад 70 щодня, це дуже багато і не вистачало навіть того, що ми готували. Переважна кількість — ВПО, це не рівняни. Звичайно, є людей 30, які завжди приходять на обіди. Будемо залучати поліцію, якщо почнемо знову. А розпочнемо, плануємо. Не скажу коли, це буде залежати від виділення коштів. Зазвичай ми розпочинали у грудні, після Миколая. Думаю, що цей рік не буде винятком, хіба будуть інші вказівки, тоді будемо реагувати швидше.

— Волонтери допомагають харчувати безхатьків?

— Так, дякуючи волонтерам: Світлані Кириліній і Ірині Лепесі. Вони працюють щонеділі о 12:00 біля пивзаводу. Немає у них вихідних, один раз в тиждень в неділю харчують і наші підопічні ходять туди і отримують доволі гарні обіди.

Читайте також

  • Ремонт тротуарів у війну: як у Рівному визначали ділянки і тип покриття
  • Квитки радянського зразка: у філармонії Рівного пояснили, чому їх видали глядачам
  • ЦНАП Рівного: термінове виготовлення біометричних паспортів здорожчало

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

На початок