Для чого створюють загальні, кластерні та надкластерні лікарні. Пояснює керівник медицини Рівненщини

Для чого створюють загальні, кластерні та надкластерні лікарні. Пояснює керівник медицини Рівненщини

Ексклюзивно
Для чого створюють загальні, кластерні та надкластерні лікарні. Пояснює керівник медицини Рівненщини
. Лікарям компенсували за роботу з жовтня по грудень 2021 року/Фото: Суспільне Рівне

У рамках медичної реформи, що в Україні розпочалася з 2017 року, медзаклади Рівненщини розділять на загальні, кластерні та надкластерні в межах одного госпітального округу. Це роблять для того, щоб пацієнт, який в силу тих чи інших обставин, не має можливості обрати медзаклад, зміг отримати невідкладну меддопомогу.

В етері Українського радіо Рівне начальник департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення Олег Вівсянник розповів, які зміни передбачені у галузі та як це стосуватиметься пацієнтів та громад.

Поділ

На Рівненщині планують створити чотири кластери відповідно до поділу на громади: Вараський, Сарненський, Рівненський та Дубенський. Це роблять для того, щоб кожен житель області мав можливість отримати "доступну меддопомогу на зручній відстані".

"Пацієнт має право вибрати лікувально-профілактичний заклад для отримання планової меддопомоги. Якщо він не має можливості обирати медзаклад через гостре захворювання, невідкладну меддопомогу, тоді це питання повинна вирішити за них система. Тому ми й будуємо систему надкластерних, кластерних медзакладів", — пояснив Вівсянник.

Кластерні медзаклади

Кластерні медзаклади надаватимуть медичну та реабілітаційну допомогу при найбільш поширених захворюваннях і станах, — йдеться у Законі України.

В межах першого етапу реформи медзаклади області були поділені на багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування першого та другого рівнів. У першому випадку, каже посадовець, надається 13+1 послуга, а в другому — 34.

"Кластеризація закладів дозволяє створити нам таку систему, щоб в межах терапевтичного вікна — 60 хвилин — пацієнта доставили до медзакладу, в якому буде все необхідне, а екстрена меддопомога знала свій маршрут", — пояснює Вівсянник.

Кластерні і надкластерні медзаклади будуть залучені переважно для надання екстреної меддопомоги в умовах, коли пацієнт в силу тих чи інших обставин не може обрати медзаклад.

Надкластерні медзаклади

Надкластерний медзаклад надаватиме меддопомогу у більш складних та/або рідкісних випадках захворювань.

"Ці заклади надаватимуть меддопомогу з показником 21+1 послуга. До таких закладів в нашій області відносяться два — Рівненська обласна клінічна лікарня та Рівненська обласна дитяча лікарня. Вони перекриватимуть усю меддопомогу для населення області", — каже посадовець.

Він додає: заклади монопрофільного спрямування також є надкластерними. До них відносяться фтизіатрична служба, організація надання меддопомоги пацієнтам з хронічними розладами психічного здоров'я, обласний протипухлинний центр, дерматовенерологічний диспансер, диспансер радіаційного захисту населення.

"Госпітальний округ охоплює всі лікувально-профілактичні заклади, медустанови, організації, підприємства незалежно від форм власності. Поділ на кластеризацію відповідатиме за надання невідкладної меддопомоги. В тому числі тут можуть конкурувати і приватні медзаклади", — зауважує Вівсянник.

Формувати план розвитку госпітального округу буде госпітальна рада, яка затверджена розпорядженням голови обласної адміністрації.

Загальні медзаклади

Найпростіші захворювання будуть лікуватися якомога ближче до місця проживання пацієнта — у загальних лікарнях, повідомляв Суспільному раніше Олег Вівсянник.

Такі медзаклади, відповідно до закону, мають надавати медичну та реабілітаційну допомогу населенню тергромади або декількох громад та забезпечувати базові напрями стаціонарної медичної допомоги.

Яка роль громади

"На громаду покладається доволі серйозна функція — утримання лікувально-профілактичного закладу. НСЗУ забезпечує надання медичної допомоги, виплату зарплати медпрацівникам, закупівлю медикаментів та розхідних матеріалів для обслуговування, харчування пацієнтів та інші функції. А утримання закладу, модернізація устаткування тощо — на тергромаді", — каже посадовець.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

На початок