Найбільше на COVID-19 хворіють у Харкові, у Лозівському та Богодухівському районах — головна санітарна лікарка

Найбільше на COVID-19 хворіють у Харкові, у Лозівському та Богодухівському районах — головна санітарна лікарка

Найбільше на COVID-19 хворіють у Харкові, у Лозівському та Богодухівському районах — головна санітарна лікарка
. Суспільне Харків

Харків є лідером за кількістю виявлених хворих на коронавірус в області. Пік захворюваності на COVID-19 у Харківській області може настати через три тижні або місяць: збільшення кількості випадків хвороби фіксують від серпня. Виявляють COVID-19 і в евакуйованих жителів звільнених громад.

Про ПЛР-тестування, бустерне щеплення, вірус "Омікрон" у Харківській області та роботу в деокупованих громадах Українському Радіо Харків розказала головна санітарна лікарка регіону Любов Махота.

На Харківщині штам не змінився

Як схарактеризуєте показники захворюваності на коронавірус на Харківщині?

Інтенсивність епідпроцесу COVID-19 наразі лишається високою. Початок підйому відбувся у середині серпня, і інтенсивність продовжує збільшуватися.

За останній тиждень зареєстрували 1277 випадків, інтенсивний показник на 100 тис. населення становить 48, це приблизно на 7% вище, ніж показник минулого тижня.

У Харкові зареєстровано близько 700 випадків, це 54% від усіх захворілих. Активний епідпроцес протікає у Богодухівському, Лозівському районах.

Читайте також: "Привозять інфекцію з інших регіонів": на Харківщині побільшало хворих на коронавірус

Чи є це захворювання у легкій формі, як "Омікрон" визначався раніше? Чи є ознаки того, що це може бути інший штам на Харківщині?

Ні, ми всі спостерігаємо, що це "Омікрон". Протікання переважно легке, ми маємо ознаки застуди: біль в горлі, пирхота, невисока температура.

В Ізюмському районі роблять швидкі тести на коронавірус

Яка ситуація з хворобою на звільнених територіях?

Реально оцінити епідситуацію на деокупованих територіях наразі ще неможливо через складнощі у наданні медичної допомоги та реєстрації випадків — немає електрики, інтернету, деякі медичні установи зруйновані.

Ми спостерігаємо реєстрацію випадків COVID-19 серед евакуйованих з Куп’янського, Ізюмського району, також з Вовчанської громади

Складно повністю оцінити, наскільки там поширене захворювання.

Ще минулого тижня відновили тестування швидкими тестами в частині ОТГ Ізюмського району — це Балаклійська, Донецька, Савинська територіальні громади.

Інші лікувальні заклади повністю забезпечені наборами для швидкого тесту, що дає змогу охопити тестуванням підозрілі випадки.

Як схарактеризуєте темпи вакцинації? Наскільки є можливість на деокупованих територіях зробити щеплення, наскільки це важливо наразі?

Департамент охорони здоров’я працює над поновленням можливості проведення вакцинації на деокупованих територіях. Наскільки я знаю, ця робота ще не розпочата. Але є можливість провести щеплення на території Харкова і на територіях, які під нашим контролем.

Наша область забезпечена вакцинами, нещодавно були постачання Phizer, Johnson, є можливість проведення бустерної дози, особисто я зробила вже одну, збираюсь зробити другу бустерну дозу — вже минуло більше ніж 4 місяці від першого бустера. Це профілактичний захід, ми рекомендуємо всім провести другу бустерну дозу. З 18 років щеплення дозволено робити всім.

Половина з тих, хто йде на тест, мають COVID-19

Чи багато надходить матеріалів з підозрою на коронавірус, а виявляється, що це інші захворювання?

Питома вага позитивних результатів складає 45-50% від усіх протестованих, що свідчить про високу активність епідпроцесу. ПЛР-тестування реакції на сьогодні проводять 11 лабораторій: наша установа, 4 комунальні лікувальні заклади й 6 приватних.

Сьогодні ми в середньому робимо 100 досліджень

Термін від лікарні, тестування до оголошення результату — пів дня. Раніше тільки наша лабораторія, бувало, проводила до 5 тис. досліджень на добу, то сьогодні ми в середньому робимо 100 досліджень. За останній тиждень провели близько 1 тис. досліджень методом ПЛР в цілому по області.

Які тенденції вбачаєте — збільшення кількості захворілих на коронавірус?

Так, ми ще не вийшли на плато. Щоденно зростає кількість зареєстрованих випадків, але на останньому тижні ми відзначали вже зниження темпів зростання. У попередні тижні темп зростання був 50%, на останньому 7%. Плато очікуємо за три тижні, за місяць.

Читайте також: Медзаклади Харкова готові до опалювального сезону на 91% — заступниця мера

Щодо летальності захворювання — чи часто це люди, які мали важкі супутні хвороби?

Саме так. В нас було 6 випадків за добу, це за вересень найвища цифра. З них 5 це 65+ з супутніми захворюваннями, і ще один — там цироз печінки був і ціла купа різних супутніх діагнозів.

Що порадите: масковий режим, щеплення — наскільки це зараз необхідно?

Дуже рідко зараз побачиш дотримання маскового режиму. Ми сьогодні вважаємо за необхідне відновлення контролю за дотриманням маскового режиму у магазинах, громадському транспорті, під час перебування у сховищах, притулках. Також треба дотримуватись соціального дистанціювання, керівникам підприємств максимально перевести установи на онлайн-режим роботи, якщо це можливо. А щеплення — один із найефективніших засобів профілактики й уникнення захворювання COVID-19, необхідно продовжувати вакцинальну кампанію.

Читайте також

"На Харківщині домінує штам "Омікрон": харків'янам нагадують про вакцинацію від COVID

На початок