Хто і навіщо створює подкасти: розповідають автори популярних українських аудіопроєктів

Хто і навіщо створює подкасти: розповідають автори популярних українських аудіопроєктів

Хто і навіщо створює подкасти: розповідають автори популярних українських аудіопроєктів
. Ілюстрація: Ніка Назаренко

Українські подкасти все більше набирають популярності як серед слухачів, так і серед творців контенту. До того ж, майже кожна сучасна людина здатна впоратись з цим форматом і без великих складнощів стати молодим подкастером. Простими словами пояснюємо, кому і для чого варто створювати подкасти, чим подкасти можуть буть корисні бізнесу або медіа, а також яких подкастів не вистачає в Україні. Але для початку пропонуємо розібратися, який сенс займатися подкастами? Знайти відповіді нам допоможуть автори популярних українських подкастів.

За даними платформи listnotes, загалом у всьому світі сьогодні створено майже три мільйони аудіошоу. З-поміж них українських подкастів — 1773.

Останні пару років слово "подкаст" все більше звучить в українському медіапросторі. З’являється все більше нових шоу, грантів, премій, що посилює український аудіоринок. А для тих, хто лише починає створювати аудіопродукти, в цьому році вперше українською вийшов переклад книги "Гучніше" у видавництві Vivat.

Її автор Ерік Нюзум – один із головних стратегів у світі аудіо, який очолював напрямок подкастів на Радіо NPR і в Audible, а зараз керує власною компанією Magnificent Noise. Це однозначний мастрід для будь-якого подкастера, хто прагне створювати якісні проєкти.

І хоч аудіо індустрія США та Європи все ще значно попереду нашої, українські подкастери вже теж накопичили достатньо досвіду, який буде корисним при старті власних проєктів.

Платформи підлаштуються. Як розвивається український ринок подкастів
Хочу свій подкаст: хто і навіщо їх створює
Ілюстрація: Ніка Назаренко

Кому і для чого варто створювати подкасти

Юля Білоус, продюсерка MEGOGO Audio

На мою думку, кожна ідея має проходити внутрішній пітчинг, і її автор має дати собі чітку відповідь на питання, навіщо перетворювати її в подкаст. Ця відповідь може бути різною.

З одного боку, може здаватися, що аудіопроєкти створюються простіше і коштують дешевше, ніж відео. Це також може бути спроба знайти саме свою аудиторію, бо автор впевнений — його потенційна ЦАЦільова аудиторія слухає саме подкасти. З іншого боку, аудіо може бути ідеальним форматом, у якому можна втілити вашу ідею.

Наш продакшн завжди шукає відповідь на питання "навіщо?", керуючись кількома основними орієнтирами: чи можемо ми цю історію розповісти в аудіо так, щоб вона могла зацікавити; чи знайдемо ми слухача для цієї історії серед нашої аудиторії; чи маємо ми достатньо експертизи, щоб розповісти її якісно.

Я переконана, що подкасти потрібні не всім, однак, зважаючи на популярність формату, на подкасти як інструмент реалізації своїх ідей сьогодні частіше звертають увагу, і це чудово.

Олексій Кушнір, керівник студії IZONE Media, співавтор "Подкаст підкаст", журналіст

Важко написати книжку, якщо не любиш читати книжки, чи не так? Так само з подкастами: варто займатися в першу чергу тим, хто сам вважає цей тип контенту важливим для себе джерелом інформації та рефлексії.

У моєму ідеальному світі подкасти створюють ті, хто й сам обожнює формат "довгих" медіа. Але насправді цей медіум є глибоко демократичним, бо поріг входу низький і відкриває можливості будь-кому, хто вирішив спробувати.

Головне – зрозуміти для самого себе навіщо це робити і робити саме в цьому форматі. Якщо відповіді є – беріться. При невдачах можна зробити вигляд, що це просто був експеримент.

Хочу свій подкаст: хто і навіщо їх створює
Фото ілюстративне: Unsplash

Навіщо медіа створювати подкасти

Кирило Беcкоровайний, співзасновник українського науково-популярного медіа "Куншт"

Медіа варто задуматися про створення подкастів, бо це зручний формат, щоб розказувати історії та доносити свої матеріали, інформацію. Слухаючи їх, можна займатися іншими справами. І відповідно зараз всі квапляться і намагаються запакувати свій день максимально, і дуже складно виділити час для того, щоб сісти і дочитати лонгрід до кінця. А саме така довга форма, де є контекст, дає можливість розказати всебічно про тему та напакувати її прикладами. Власне, щоб це не було подіагональне читання або лише заголовків та лідів, класно запаковувати контент в аудіоформу.

Подкасти по суті — це переосмислене радіо. Тільки, на відміну від радіо щільність інформації набагато більша. У той час, як на радіо часто ведучі намагаються заповнити ефір, відповідно повторюють одне й те саме безліч разів, тому що слухачі можуть підключитися в будь-який момент, то тут ми розуміємо, що це лінійне прослуховування від початку до кінця. І це можливість інтимної, в якомусь сенсі, комунікації з аудиторією, що дуже прикольно. При цьому формат подкасту достатньо легкий для входження в цю індустрію. Вам не потрібно дуже великих інвестицій. Якщо ви хочете прям якісно стартувати, можна купити недорогий мікрофон і, маючи ноутбук, цього буде достатньо. Усе інше — контент, суть того, що ви хочете сказати. Тому це хороший інструмент.

Подкасти є одним з найменш затратних форматів. Для розповіді історії тобі не потрібні зйомки в два плани, виїзди на локації. Усе, що тобі необхідно, — це мікрофон, рекордер та ідея. До того ж подкасти не мають конкретних рамок: ось тут має бути перебивка, тут зміна планів (як у відео).

Катерина Полівчак, режисерка подкастів Ukraїner, авторка подкасту "Роби добре" на The Ukrainians

Якщо редакція шукає нових можливостей достукатись до аудиторії, варто спробувати подкасти. Вони будуть цікавими як для новин, репортажів, так й історій успіху чи навіть розслідувань. Враховуючи швидкість, з якою медіа переходять на діджитал-платформи як основні майданчики комунікації, подкасти можуть допомогти з'явитися вам там, де ще ви не були: подкаст-платформи, а також YouTube. Наприклад, у тих же США, які вважаються "батьківщиною подкастів", популярними досі є новинні подкасти. Чомусь у нас цей формат ще так не прижився. Але, враховуючи війну в Україні, можливо, хтось із локальних медіа хотів би заповнити цю нішу. Або ж головна проблема у медіа, які працюють з відео і висвітлюють війну на YouTube, — це обмежена монетизація. Відповідно, платформа менше тебе рекомендує, менше нових підписників до тебе прийде і буде споживати контент.

А якщо спробувати запустити подкасти-інтервʼю на цьому ж YouTube? Таким чином ви не показуєте "шок-контенту" на платформі, натомість аналізуєте події, розповідаєте історії війни у форматі подкасту.

Добірка історичних подкастів про Незалежність України
Хочу свій подкаст: хто і навіщо їх створює
Ілюстрація: Ніка Назаренко

Чим подкасти можуть бути корисні бізнесу

Олексій Кушнір, керівник студії IZONE Media, співавтор "Подкаст підкаст", журналіст

Подкасти давно не є диковинкою для тих, хто розуміє внутрішній і зовнішній PR та рекламу. Вони можуть бути як каналом комунікації з колегами всередині компанії, так і каналом комунікації з підписниками чи потенційними клієнтами. Вони можуть бути як майданчиком для рекламних інтеграцій вашого продукту чи послуги, так і бути бізнесом всередині бізнесу. Світова практика підказує, що цифрове аудіо варто спробувати усім, хто хоче будувати тісні і якісні стосунки з авдиторією. Більше того – не бачу причин не спробувати.

Юля Білоус, продюсерка MEGOGO Audio

У США робили дослідження, які показували, що реклама у подкастах є ефективним інструментом для рекламодавців, адже аудиторія подкастів зазвичай більш залучена у продукт, який вона споживає. Напевно, це пов'язано з тим, що прослуховування подкастів є "інтимним" досвідом, коли ви звикаєте до голосів у своїх навушниках, проводите багато часу з цими людьми, паралельно займаючись своїми справами, а відтак маєте рівень довіри до брендів, які можуть рекламувати в улюблених проєктах. Принаймні за кордоном це працює так.

На сьогодні ринок реклами в українських подкастах ще не такий розвинутий, однак і тут є приклади кількох успішних колаборацій із брендами, які вірять в аудіоформат. Думаю, що постійна присутність подкастів у інфопросторі, їхня прицільна робота з пошуку комерційної співпраці зрештою матимуть хороші результати. Це довгий шлях, але аудіо має стати привабливою альтернативою класичним каналам комунікації для рекламодавців — з креативним підходом і якісним втіленням.

Крім того, бізнес не лише може купувати у подкастів рекламу, а й у деяких випадках скористатися аудіоформатом для розвитку бренду роботодавця, як це зробили Spotify чи Netflix. Вони створили продуктові подкасти, розкривши цінності і залаштунки своєї роботи. Ці проєкти можна слухати і для особистого розвитку, і з професійною метою, щоб дізнатися про компанію, куди вони хочуть потрапити, більше.

Навіщо записувати власний подкаст

Євгеній Янович, актор, комік, сценарист, співзасновник студії "Мамахохотала", ведучий подкасту "Подкаст Терапія"

Тут швидше питання, чому не записувати? Бо якщо в голові виникла думка, повірте, вона вже нікуди не дінеться. І відмазки знаходитимуться часто. Проте, поки не запишете, вас не відпустить. Запишіть хоча б заради того, аби жалкувати про те, що зробили, а не навпаки.

Чим допомагає ведення подкасту в професійній діяльності

Анна Яценко та Андрій Усач, керівники ГО "Після тиші", автори подкасту "Як ми вижили"

Наша організація працює у сфері публічної історії, у фокусі — теми, які тривалий час були табуйованими та замовчувалися. Подкаст виявився гарним інструментом, щоб розповісти широкій аудиторії про історію радянських масових депортацій 1944-1953 років у доступній і зрозумілій формі. Нам також важливий зворотній зв'язок від наших слухачів і ми його часто отримуємо — з нами діляться історіями про своїх рідних і пережите ними, документами та фотографіями з приватних архівів. Саме через усвідомлення такого інтересу до нашої роботи у цьому році ми вирішили створити другий сезон подкасту "Як ми вижили", вже про українські досвіди Другої світової війни.

Анна Тульєва, ведуча влогів Суспільного про Євробачення, авторка та ведуча подкасту "Вотсап Eurovision":

Ведення подкасту допомагає самоудосконалюватися мені як ведучій. Ти постійно слідкуєш за словами і не відволікаєшся на камеру, як це зазвичай буває у влогах. Подкасти викорінюють мій суржик. Тут вже володіє чиста українська. Та і вони надихають творити далі, особливо після випадку на Євробаченні у Турині, коли до мене підійшла фанатка саме наших подкастів, вона італійка і сказала, що вчить українську, щоб слухати "Вотсап, Eurovision".

Дмитро Афанасьєв: "З початком повномасштабного вторгнення зріс попит на історичні та культурні подкасти"
Хочу свій подкаст: хто і навіщо їх створює
Фото: Getty Images

Яких подкастів не вистачає в Україні

Олексій Кушнір, керівник студії IZONE Media, співавтор "Подкаст підкаст", журналіст

Наш ринок подкастів не повинен відповідати "світовим стандартам" і мати перелік проєктів на певні теми. Подкасти — це демократичний медіум, він може бути хоч про хутро котів, єдиний критерій – щоб це було цікаво людям. Взагалі чим більше тем, тим краще, бо це дає можливість авдиторії обирати те, що їй подобається.

Щодо форматів, то я фанат наративних подкастів зі складними структурами, тому хочу бачити на українському ринку саме такі проєкти. Але наш досвід в IZONE Media говорить, що найкращий варіант — це коли формат іде за ідеєю, а не навпаки. Наш подкаст "На межі" був побудований саме за таким принципом: були голосові повідомлення героїнь, з яких ніяк інакше, окрім обраного формату, не створиш цільну розповідь. Спочатку ідея, а потім формат, а не навпаки.

Юля Білоус, продюсерка MEGOGO Audio

Ми відстежуємо на MEGOGO різні запити аудиторії, і переважно пропозиція від авторів подкастів уже достатня. Однак є кілька жанрів, де подкастів менше, ніж хотілося б. Це насамперед дитячі аудіопроєкти: так, ми маємо аудіоказки, однак бракує науково-популярних дитячих подкастів, художніх подкастів для дітей, а також освітніх. Для тих, хто хотів би працювати в цьому напрямку, можна ознайомитися з низкою популярних прикладів від американських подкаст-студій, які працюють над дитячим контентом, — Wondery, WNYC, Gimlet.

Водночас бракує українських подкастів у жанрі тру-крайм, хоча є автори, які вже це роблять: Суспільне Подкасти, подкаст-студія "Що чути?", видання "Ґрати", "Шит ай Ноу Продакшн".

І насамкінець — у нас майже не представлені художні подкасти (scripted podcasts). На перший погляд, їх можна сплутати з аудіокнижками, однак художні подкасти потребують оригінальної розробки сценарію, майстерної роботи акторів, які мають перед собою лише мікрофон, і, звісно, великої команди людей. Напевно, це найдорожчий формат аудіопроєктів на сьогодні, але заразом він має перспективи для розвитку.

Що потрібно для старту власного проєкту, які існують формати, де шукати ідеї та інші нюанси виробництва подкастів, обговоримо у наступних матеріалах. Щоб не пропустити їх, підписуйтесь на телеграм-канал Суспільне Подкасти.

Читайте нас у Facebook або Telegram

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок