Овочі, гречка, сало: що найбільше подорожчало на Харківщині у 2022 році

Овочі, гречка, сало: що найбільше подорожчало на Харківщині у 2022 році

Овочі, гречка, сало: що найбільше подорожчало на Харківщині у 2022 році
. Суспільне Харків

Найбільше зі споживчого набору товарів у Харківській області за 9 місяців 2022 року ціни виросли на фрукти та овочі — на 67,8% та 65,9% відповідно. Також серед лідерів — гречка, яка подорожчала на 86,2%.

Про це Українському Радіо Харків розказала заступниця начальника інформаційного відділу обласного управління статистики Юлія Приданникова.

Що стало дорожчим, а що — дешевшим

За словами Юлії Приданникової, спеціалісти у статистиці спостерігали лише дві групи товарів, які протягом 2022 року стали дешевшими: це яловичина та яйця. Яловичина стала дешевшою на 0,4%, ціна яєць у порівнянні з початком року зменшилась на 15%, йдеться у дослідженні облстату.

Читайте також: "Десяток яєць коштуватиме 50 гривень вже до кінця року" — асоціація постачальників торговельних мереж

"В області ціни на продукти та безалкогольні напої зросли на 27,3%. Такі підвищення цін відбувалися у 2000, 2008 та 2015 роках", — сказала Юлія Приданникова.

За даними облстату, протягом 9 місяців ціни у Харківській області зросли таким чином:

  • Сало — 47,1;
  • Риба та продукти з риби — 40,5%;
  • Чай, кава, вода, соки — 27%
  • Олія — 25,7%;
  • Макарони — 24%;
  • Кондитерські вироби — 22,9%;
  • М'ясо — 18,8%;
  • Хліб — 18,6%;
  • Цукор — 17,5%;
  • Молоко — 11,1%.

Як окупація вплинула на ціни на продукти

Професорка кафедри менеджменту та докторка економічних наук Державного біотехнологічного університету Таміла Олійник каже, частково вплив на ціноутворення на Харківщині має війна та те, що території області були в окупації.

"На Харківщині на території, яка була окупована, дуже багато корівників побомбили. Щоб відновити виробництво, повинні бути дуже великі вкладення. На придбання однієї корови вже 20 тисяч не вистачає, теля місячне м'ясо-молочної породи — приблизно 12. Щоб отримати продуктивну корову, потрібно 4 роки витратити", — каже економістка.

Читайте також: Ціни на продукти знову зростуть. Що відомо

"Овочева продукція зберігалася на території Чугуївського району, яка забезпечувала Харків. Коробочкине, Леб'яже були окуповані. Зараз для побудови сховищ, щоб зберігати продукцію овочівництва, можливостей немає. Це може бути в маркетах збереження охолодженням. Але скільки маркет може завезти? Тільки щоб продати. Зазвичай було 40% витрат на виробництво, 60% на збереження", — говорить Таміла Олійник.

Читайте також

"Дефіциту солі та цукру в Україні не буде" — інститут аграрної економіки

На початок