Харківських підприємців звільнили від сплати частини місцевих податків: що це змінює для бізнесу

Харківських підприємців звільнили від сплати частини місцевих податків: що це змінює для бізнесу

Бізнес харків'янина Олександра Попова знищили російські обстріли. За два місяці літа 2023 року росіяни сім разів били по території, де розташовувалися його автомийка та фітнес-клуб. Підприємець планує відновити бізнес після рішення про податкові пільги для підприємців, яке Харківська міська рада ухвалила 30 квітня.

Олександр Попов розповів Суспільне Харків, що на пільги чекав півтора року.

"У 2022 році ніхто не думав ні про пільги, ні про бізнес, всі працювали на єдиному диханні й не думали про якісь проблеми. У 2023 році вже почали спілкуватися з міською владою, вести перемовини про те, щоб зарахували 2022 рік і продумали якісь пільги", — говорить Попов.

На кого поширюються пільги та як їх отримати — у матеріалі Суспільне Харків.

82% підприємств Харкова постраждали від війни у той чи інший спосіб

Такою була цифра у грудні 2023 року. Станом на кінець квітня, відсоток міг зрости внаслідок обстрілів, говорить президент Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак.

Президент Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак
Президент Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак, травень 2024 року. Суспільне Харків/Валерія Ємець

За словами Чумака, рішення про звільнення від сплати частини місцевих податків представники бізнесу у Харкові добивалися півтора року.

"Падіння продажів відбулося, ці податки непрямі й вони не залежать від результату господарської діяльності, тому для них це суттєво і для всіх інших, оскільки ці податки не прив'язані до результатів господарської діяльності, вони набагато спрощують і полегшують їхній поточний стан", — пояснює Чумак.

Ринок на Північній САлтівці
Ринок на Північній Салтівці, що згорів внаслідок обстрілів РФ, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Євген Гертнер

Зокрема, підприємців звільнили від сплати:

  • податку на землю;
  • податку на нерухомість;
  • єдиного податку (тільки платників четвертої групи).

Пільги поширюються на всіх підприємців міста, повідомив Суспільному речник міськради Юрій Сідоренко.

Ринок на Північній Салтівці у Харкові
Ринок на Північній Салтівці у Харкові, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Євген Гертнер

За рішенням уряду, податки, які не дозбирає міський бюджет, будуть компенсовані з державного.

"Зменшення податкового тиску може утримати у Харкові підприємців, які зараз вирішують, чи переносити свій бізнес в інший регіон, говорить Чумак. "Попри досить складні умови ведення діяльності через прильоти, він буде продовжувати тут працювати. Плюс той бізнес, який виїхав і для нього однією з мотивацій були завеликі податки, він також може прийняти рішення щодо повернення або відновлення діяльності саме у місті", — каже президент Асоціації приватних роботодавців.

Для мене це означає, що влада турбується про бізнес, що це сигнал для нас, тих, хто працює у місті, що нам тут треба залишатися, працювати, у нас є діалог і нам допомагають
Олександр Попов

На запитання Суспільне Харків, як саме підприємці можуть отримати податкові пільги, Харківська міськрада відповіла листом.

У ньому йдеться: для того, щоб скористатися пільгою, власники бізнесів мають надати уточнювальну декларацію, і в ній вписати потрібні відомості: для податку за нерухоме майно та землю необхідно зазначити ставку у розмірі 0% або вписати 100% у графі про розмір пільги на оренду землі та єдиний податок.

Нові пільги діятимуть до кінця червня, йдеться у листі, а далі їх подовжуватимуть щоквартально, якщо міський бюджет отримуватиме компенсацію з державного.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Telegram, Facebook, Viber, Instagram, Youtube

На початок