Рецепт на антибіотик. Яка ситуація на Миколаївщині

Рецепт на антибіотик. Яка ситуація на Миколаївщині

Рецепт на антибіотик. Яка ситуація на Миколаївщині
. Фото: Pexels/pixabay

З серпня 2022 року в Україні пацієнти почали отримувати електронні рецепти на антибіотики. У прифронтових зонах, зокрема і на Миколаївщині, антибіотики відпускають і за паперовим рецептом. Це має запобігати неконтрольованому і нераціональному використанню цих препаратів, що сприяє розвитку антибіотикорезистентностіРезистентність до антибіотиків (або стійкість до антибіотиків, антибіотикорезистентність) — здатність мікроорганізмів виживати й розмножуватись, попри присутність антибіотиків. .

Про це розповів начальник управління охорони здоров’я Миколаївської обласної військової адміністрації Максим Безносенко в ефірі "Ніс-ТВ".

"З серпня ввели електронні рецепти на антибіотики. Працює це так: лікар виписує антибіотик, заводить його в медичну базу, пацієнт отримує папірець, на якому написаний номер, та йде в аптеку, щоб отримати ліки", — розповів Максим Безносенко.

У прифронтовій зоні не всі аптеки працюють за такою схемою.

"Є винятки для прифронтової зони, тому що можливі перебої з інтернетом. Це працює в тих районах, де немає воєнних дій. У нашій області це працює, але можна також використовувати паперові носії, і в аптеці за паперовим документом ліки відпустять", — пояснив Безносенко.

За перший тиждень серпня в Миколаївській області було виписано понад 70 електронних рецептів на антибіотики.

"У порівнянні з іншими областями України це мало. Але це зроблено для того, щоб люди безконтрольно не вживали лікарських засобів, таких як антибіотик. Якщо буде безконтрольне вживання сильних антибіотиків, то з часом буде антибіотикорезистентні штами, що заважатиме лікуванню пацієнтів", — сказав Безносенко.

Читайте також

COVID-19 нікуди не дівся — начальник управління охорони здоров'я про епідситуацію на Миколаївщині

З початку війни в Миколаєві подали 270 заяв на реєстрацію шлюбу

На Миколаївщині змінять тривалість комендантської години

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок