Жителі Дніпра помічають плазунів на Набережній: чи є небезпека

Жителі Дніпра помічають плазунів на Набережній: чи є небезпека

Ексклюзивно
Жителі Дніпра помічають плазунів на Набережній: чи є небезпека
. фото: sheplis.com.ua

У Дніпрі жителі помічають змій на Набережній. Плазунів бачили у воді, на каменях, та навіть на тротуарах. Біологи зазначають: це нормальне явище, адже змії готуються впадати у сплячку.

Дніпрянин Михайло, з яким поспілкувалося Суспільне, працює на Січеславській Набережній, тож, каже, плазунів бачить щодня.

"Вони живуть у каменях, всі до цього звикли Вилазять на сонце, гріються. Вони беззахисні, їдять тільки рибу ", – розказав він.

Суспільне показало фото змій біологу Олександру Пономаренку. Фахівець визначив: на світлинах водяний вуж, якого часто плутають з отруйною гадюкою.

"Він не має жовтих вушок, має нечіткі плями, які розташовані у шаховому порядку і помаранчеве черево, цей вид безпечний абсолютно. Його дуже багато, набагато більше, ніж звичайного вужа. Цьому сприяє те, що у нас у водосховищі багато дрібної риби, якою він живиться. І друге - це вплив глобального потепління", – сказав він.

Змії Дніпропетровщини

На Дніпропетровщині можна зустріти п'ять видів змій, розповідає біолог. По-перше, степова гадюка. Вона отруйна, хоча доросла людина від її укусу не помре, натомість для дитини це може бути смертельно небезпечно.

У Дніпрі жителі помічають плазунів на Набережній: чи є небезпека
Графіка: Суспільне Дніпро

Також водяться звичайні й водяні вужі. А ще два види полозів – сарматський та каспійський. Довжина останнього досягає двох метрів, проте він поширений лише у степах і зустрічається рідко.

Як зимують плазуни

Нашестя водяних вужів у Дніпрі пов’язане з тим, що тварини шукають місце для сплячки, каже біолог.

Фахівець зазначає: зимувати плазуни можуть і у багатоповерхівках. Тож радить мешканцям не панікувати, змія не нападе першою. Натомість можна викликати рятувальників, аби ті відвезли тварину в безпечне місце.

Авторка – Софія Москаленко

Читайте також

"Звичайна річкова вода". Криворізькі екоактивісти оприлюднили результати перевірки води в Інгульці після ракетних ударів

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок