Безплатна освіта: як змінилась квота держзамовлень для університетів Рівненщини

Безплатна освіта: як змінилась квота держзамовлень для університетів Рівненщини

Ексклюзивно
Безплатна освіта: як змінилась квота держзамовлень для університетів Рівненщини
. Фото: НУВГП

Майже 200 тисяч студентів у 2022 році навчатимуться у вишах України за державний кошт. З них у вишах Рівненщини — понад три тисячі першокурсників. Такі дані оприлюднила пресслужба Рівненської ОВА 15 вересня. Суспільне поцікавилось, як розподілили держмісця у чотирьох вишах Рівненщини та чи змінилась їх кількість у порівнянні з минулим роком.

Ситуація в Україні

У 2022 році бюджетним коштом навчатимуться приблизно 188 тисяч студентів. Про це в етері Суспільне. Спротив повідомив гендиректор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН Олег Шаров.

"Процес реєстрації на держзамовлення ще триває, втім, цьогоріч держзамовлення на декілька відсотків більше, ніж торік. Традиційно держава виділяє більше місць на спеціальності технічного, природничого, педагогічного, медичного спрямування", — сказав Шаров.

Національний університет Острозька академія

"Якщо по Україні в цілому, можливо, ми й бачимо зростання державного замовлення, то у нас ситуація склалася інша. Цьогоріч на бюджетну форму навчання ми отримали з МОН лише 85 бюджетних місць. У порівнянні з минулим роком це на 100 місць менше. На жаль, ситуація спричинена не лише конкурсним балом абітурієнтів, а й тим, що одні спеціальності мають більше пріоритету по виділенню держзамовлення, інші — менше, — зазначила помічниця ректора НаУОА з освітнього менеджменту Юлія Харчук.

Вона додала: стовідсоткове держзамовлення отримали спеціальності комп'ютерні науки та початкова освіта.

"Право цьогоріч отримало лише два держзамовлення (лише для дітей з окупованих територій), торік їх було 33. В цілому ми зарахували 522 людини, що більше, ніж у попередні роки", — зазначила помічниця ректора.

Рівненський державний гуманітарний університет

У РДГУ кількість держзамовлень також зменшилась у порівнянні з минулим роком, — повідомив речник Микола Пікула.

"У 2021 році держава виділила 596 бюджетних місць, цьогоріч — 579. Зменшилася кількість місць на спеціальностях – політологія, міжнародні відносини, менеджмент, маркетинг, культурологія, менеджмент соціокультурної діяльності. Решта спеціальностей — або на рівні минулого року, або дещо збільшилася кількість місць", — уточнив речник вишу.

Національний університет водного господарства та природокористування

В НУВГП кількість держзамовлень цьогоріч збільшилась у порівнянні з 2021 роком.

"У 2021 році для вступників після школи було 529 держмісць, після коледжу — 213. Натомість у 2022 му кількість державних місць для першокурсників, які вступають після школи, становить 557, після коледжу — 223", — зазначив речник Віталій Прокопець.

Найбільше набрали на спеціальності, пов'язані із будівництвом, економікою та комп'ютерними науками.

Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені акад. С. Дем’янчука

МЕГУ — найбільший приватний виш на Рівненщині. Кількість держзамовлення в університеті також збільшилась, — розповіла речниця вишу Вікторія Золяк.

"Цьогоріч значно збільшилась кількість держзамовлення. Торік кількість державних місць складала 15. У 2022-2023 навчальному році держзамовлення збільшилось до 165 місць", — зазначила речниця.

Читайте також

  • Вступна кампанія на Рівненщині: скільки першокурсників вже зарахували та які спеціальності в пріоритеті
  • Виші та гуртожитки: як навчатимуться в університетах Рівненщини та чи є де жити студентам

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

На початок