Виші та гуртожитки: як навчатимуться в університетах Рівненщини та чи є де жити студентам

Виші та гуртожитки: як навчатимуться в університетах Рівненщини та чи є де жити студентам

Ексклюзивно
Виші та гуртожитки: як навчатимуться в університетах Рівненщини та чи є де жити студентам
. Один із гуртожитків НУВГП/Фото: Рівне Суспільне

У більшості вишів Рівненщини онлайн навчання для студентів 2-4 курсів триватиме до середини вересня. В університетах, де в гуртожитках живуть переселенці, розпочати навчання одночасно для всіх курсів не можуть. Про це в етері телемарафону "Єдині новини" розповів голова Ради ректорів області, ректор Острозької академії Ігор Пасічник.

Виші, у яких гуртожитки та навчальні корпуси не зайняті переміщеними людьми, можуть розпочати офлайн навчання з 12 вересня. А там, де є проблеми із поселенням студентів, буде вахтовий метод навчання, зазначив голова ради ректорів. Суспільне розпитало, яка ситуація у гуртожитках чотирьох вишів Рівненщини та який формат навчання вони обирають з 1 вересня.

Острозька академія

Навчання в Національному університеті Острозька академія відбуватиметься у змішаній формі: дистанційне та очне.

"Одночасно для всіх курсів ми не можемо розпочати процес навчання у зв'язку із тим, що в нас та сама проблема, що і в більшості вишів — переміщені особи — ті, хто втратив все і кому немає куди переселятись. Зараз нам просто наша мораль не дозволяє говорити їм про те, щоб виселялися. Ми повинні навчитися зараз ділитися і формувати такі підходи, щоб не зривався навчальний процес і надати допомогу тим, хто втратив все", — сказав Ігор Пасічник.

"Основний акцент буде на навчанні першокурсників для адаптації до університетської системи освіти. До першокурсників будуть доєднуватися і студенти інших курсів. Таким чином в НаУОА планують, що очне навчання пройдуть всі студенти вишу, — уточнили Суспільному у пресслужбі університету.

"З 1 вересня ми розпочинаємо дистанційно. 19 вересня почнеться змішана форма навчання, коли приєднається перший курс", — зазначила прессекретарка академії Тетяна Шокур.

Вона додала: гуртожитки університету розраховані на майже тисячу місць. Станом на 30 серпня 2022 року в гуртожитках НаУОА проживає майже дві сотні переселенців.

Рівненський державний гуманітарний університет

В РДГУ з 1 по 15 вересня для студентів 2-4 курсів триватиме онлайн навчання, — сказав Суспільному речник вишу Микола Пікула.

"Після 15 вересня керівництво університету прийматиме рішення щодо формату навчання", — зазначив він.

Гуртожитки вишу розраховані на понад дві тисячі студентів. Станом на 30 серпня у них проживало чотири сотні переселенців.

Національний університет водного господарства та природокористування

Навчання в НУВГП розпочнеться 12 вересня для бакалаврів та 3 жовтня для магістрів, — зазначив речник вишу Віталій Прокопець.

"Бакалаври розпочнуть за партами, а далі шляхом дослідження та індивідуальних розмов зі студентами, ймовірно, навчання носитиме частково змішаний формат. Магістри навчатимуться дистанційно", — уточнив речник.

Він додав: для проживання студентів наразі виділили близько півтори тисячі місць. Втім, скільки переселенців проживає у гуртожитках вишу, речник вишу не повідомив, посилаючись на воєнний стан. Зазначив лише, що місць повинно вистачити на усіх охочих.

Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені акад. С. Дем’янчука

МЕГУ — найбільший приватний виш на Рівненщині. Навчання тут також розпочнеться у змішаному форматі.

"Перевагу, звичайно, надаватимемо очній формі, проте форма може змінюватись залежно від безпекової ситуації у регіоні", — зазначив ректор вишу Віталій Дем’янчук.

Він додав, що корпуси університету оснащені необхідною системою оповіщення та визначили споруди цивільного захисту, де перебуватимуть студенти під час повітряних тривог.

У пресслужбі вишу повідомили: університет має власні гуртожитки, студенти максимально забезпечені місцями для проживання. Внутрішньо переселені люди у гуртожитках МЕГУ не проживають.

Дані від Рівненської ОВА

Суспільному у пресслужбі Рівненської ОВА повідомили, що станом на 30 серпня у 33 закладах освіти Рівненщини проживає 2 469 переселенців, зокрема:

  • 1 832 у закладах вищої та фахової передвищої освіти;
  • 237 у закладах професійної освіти;
  • 171 у закладах загальної середньої освіти обласного підпорядкування;
  • 107 у закладах загальної середньої освіти територіальних громад області;
  • 111 у заклад дошкільної освіти територіальних громад області;
  • 11 у закладах позашкільної освіти області.

Читайте також

  • Рівне переходить на електронні щоденники і журнали у школах. Що варто знати батькам і дітям
  • Прийняли зміни: у 40-кілометровій зоні з Білоруссю на Рівненщині частково дозволили очне навчання

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

На початок