В Одесі повністю запустять трамвайне сполучення "Північ-Південь". Які особливості маршруту

В Одесі повністю запустять трамвайне сполучення "Північ-Південь". Які особливості маршруту

В Одесі повністю запустять трамвайне сполучення "Північ-Південь". Які особливості маршруту
. Трамвай. Фото: Суспільне Одеса

У п'ятницю, 9 вересня, в Одесі офіційно презентують оновлений трамвайний маршрут "Північ-Південь", який напряму сполучатиме житловий масив Котовського та район Таїрова. Це скоротить час поїздки пасажирів, проте маршрут можна вдосконалити. Про це Суспільному розповів голова транспортної комісії Одеської міської ради Петро Обухов.

Трамвай почне курсувати 10 вересня. Це сполучення об'єднає маршрути трамваїв №3 та №7 з кінцевою зупинкою на вулиці Архітекторській. Довжина маршруту – 36 кілометрів. Щоб подолати цей шлях знадобиться 2 години 20 хвилин. За цим напрямком будуть курсувати 40 вагонів кожні п'ять хвилин, а пасажирам не треба буде робити пересадку на Старосінній площі.

“Цей маршрут вже змінив життя одеситів, у 1,5 раза виросла кількість продажів електронних квитків через систему ПриватБанку у порівнянні з липнем. А важливим поштовхом до цього стала поява цього маршруту. Тим, хто мешкає на житловому масиві Котовського, стало набагато простіше добратись до центру міста. Але попереду ще багато є роботи для того аби прискорити швидкість трамвая”, – зазначив Петро Обухов.

Прискорити маршрут "Північ-Південь", за словами транспортного експерта, допоможуть наступні дії:

  • Переведення зупинок від Пересипського мосту до Лузанівки у режим "на вимогу";
  • Розв'язання проблеми зі спуском Марінеско, де утворюється черга з трамваїв;
  • Створення зручних платформ для того, щоб люди могли швидше заходити та виходити;
  • Виділення трамвайних шляхів на Преображенській та контроль за паруванням на крайніх смугах, що може зекономити до 20 хвилин;
  • Повна заміна трамвайних шляхів для того, аби трамвай міг їхати безпечно та швидко;
  • Запровадження електронного квитка, аби водія не відволікали на готівку.

“Для покриття потреб маршруту "Північ-Південь" одиниць транспорту вистачає. Якщо казати про потреби міста в глобальному плані, то, звісно, нам потрібні нові шляхи і маршрути, а для цього і нові трамваї. Взагалі був оголошений тендер ЄБРР на 12 трамваїв, але через війну мерія його не запускає, бо є ризик того, що їх можуть знищити як в Харкові та в Маріуполі. Але після перемоги, сподіваюсь, що місто зможе їх отримати”, – розповів Петро Обухов.

"Транспортна революція в Одесі"

За словами Обухова, місту потрібна велика транспортна революція:

"Потрібно багато працювати для цього: закуповувати сотні трамваїв, оновлювати старі шляхи, які не дають можливість швидко їхати, закладати нові шляхи на десятки кілометрів. Це допоможе, наприклад повернути трамвай на вулицю Балківську, зробити трамвай на вулицях Семена Палія, Радісній. Представники Всесвітнього банку ще у 2018 році розробили пропозицію, в якій йшла мова про те, щоб зробити чотири різні маршрути “Північ-Південь”. Із Суворовського району зробити трамваї на Таїрова, який ми запускаємо, один на Фонтан, один в Аркадію та останній на Черемушки. І я б ще зробив по трамвайний маршрут по вулиці Радісній в аеропорт”.

Що відомо

  • Розробкою трамвайного сполучення займалися сім років. Для його 1 лютого 2022 року перекрили перехрестя вулиць Преображенської та Пантелеймонівської. Ремонт планували завершити до квітня 2022 року. Разом з тим перестали ходити трамваї №5, №18 і №28.
  • Обкатку відремонтованого трамвайного полотна розпочали 25 травня.
  • 28 липня в Одесі запустили частину маршруту трамвайного сполучення "Північ – Південь". Вона з'єднує житловий масив Котовського та центр міста.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок