В Одесі запустили трамвайне сполучення "Північ-Південь": скільки триватиме поїздка та які недоліки у маршруту

В Одесі запустили трамвайне сполучення "Північ-Південь": скільки триватиме поїздка та які недоліки у маршруту

В Одесі запустили трамвайне сполучення "Північ-Південь": скільки триватиме поїздка та які недоліки у маршруту
. Суспільне Одеса

28 липня в Одесі запустили частину маршруту трамвайного сполучення "Північ – Південь", який поєднує житловий масив Котовського та центр міста. Трамвай №7 буде працювати від вулиці Паустовського до Старосінної площі.

Скільки триватиме поїздка, які у маршруту є переваги й недоліки та для чого потрібно розвивати трамвайне сполучення в Одесі дізнавалися журналісти Суспільного.

Загальна тривалість поїздки – 1 година 18 хвилин, відстань між кінцевими зупинками 18 кілометрів. Це половина маршруту "Північ-Південь", над розробкою якого в Одесі працювали останні сім років. Загалом маршрут має з'єднувати житловий масив Котовського та район Таїрова.

"Такий великий маршрут запустити одномоментно доволі складно. Зараз ми ще відточимо деякі питання логістичні. І я думаю, що протягом півтора-двох тижнів ми запустимо повністю маршрут в повному обсязі, як він має бути", — розповів заступник Одеського міського голови Дмитро Жеман.

В Одесі запустили трамвайний маршрут "Північ-Південь". Який маршрут
Одеська міська рада

Недоліки транспортного сполучення

За словами голови депутатської комісії з питань транспорту та дорожнього господарства міськради Петра Обухова, у маршруту є недоліки:

"Він повільний. По-перше, що можна зробити, є десь п'ять зупинок по дорозі з Пересипу до 7 Пересипської, які можна зробити зупинками на вимогу і таким чином трамвай буде їхати швидше, тому що там майже ніхто не виходить, а зупинки кожні 500 метрів".

Крім того, роботу трамвая уповільнює рух через затори та незаконне паркування на вулиці Преображенській. За словами Обухова, пришвидшити роботу могли б зупинки-платформи:

"Це вже дорожчі ідеї, це зробити зупинки-платформи, щоб люди заходили в трамвай горизонтально, не підіймалися сходинками. І також заміна трамвайних шляхів на нові, прямі, на яких трамвай зможе їхати швидше і тихіше".

За його словами, місто зараз чекає на результати тендеру, 12 п'ятиметрових трамваїв, який був проведений минулого року. Вони мають зробити поїздки містян більш комфортними.

В Одесі запустили трамвайний маршрут "Північ-Південь". Який маршрут
Трамвай. Фото: Суспільне Одеса

Перевага маршруту у відсутності пересадок

"З плюсів: всі, хто їдуть з Суворовського району до центру міста, вони повинні були або користуватись маршрутками, або виходити на Пересипу, переходити шість чи сім смуг руху і чекати на 12 трамвай. Зараз вони можуть їхати напряму", — зазначив Обухов.

Для чого потрібно розвивати трамвайне сполучення в Одесі

За словами Петра Обухова, трамвай — найбільш ефективний вид громадського транспорту для великої кількості пасажирів, адже його експлуатація дешева та легка. Побудова шляхів та закупівля вагонів дорога, але швидкість такого виду транспорту може бути швидкою, адже для нього є спеціальні колії та він не стоїть у заторах.

"Якщо ми не будемо витрачати кошти й час на розбудову громадського транспорту, тоді у нас будуть приватні авто та маршрутки. І насправді обидва ці рішення погані, тому що для приватних автівок у нас вже майже немає місця, і є люди, які мають гроші й можуть купити машину, але де її тримати, де її паркувати. Це не правильно. Місто повинно спонукати людей користуватись громадським транспортом. Для цього він повинен бути комфортним, зручним та швидким", — розповів експерт.

Що відомо

  • Для відкриття трамвайного сполучення "Північ-Південь" 1 лютого 2022 року перекрили перехрестя вулиць Преображенської та Пантелеймонівської. Ремонт планували завершити до квітня 2022 року. Разом з тим перестали ходити трамваї №5, №18 і №28.
  • Обкатку відремонтованого трамвайного полотна розпочали 25 травня.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок