В уряді розповіли подробиці малої приватизації за новими правилами

В уряді розповіли подробиці малої приватизації за новими правилами

В уряді розповіли подробиці малої приватизації за новими правилами
. Міністр Кабінету міністрів України Олег Немчінов . Фото: Facebook / Олег Немчінов

З 1 вересня в Україні мала приватизація відбувається за новими правилами. Фондові держмайна України дозволили продавати підприємства з різними видами заборгованості і новий власник зобов'язується їх погасити.

Про це в етері Суспільного розповіли міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов та в.о. голови ФДМУ Ольга Батова.

За словами голови ФДМУ, ухвалений Верховною Радою законопроєкт №7451 врегульовує всі проблемні питання неефективності Фонду і неможливості приватизації деяких об'єктів.

"Об’єкти, які перебувають в арештах - це взагалі була дуже велика проблема. Тому, що державні активи роками чи не працювали, чи працювали у збиток, і це призвело до накопичення боргів, у т.ч. по з/п, і перед бюджетом", — сказала Батова.

За словами Немчінова, зараз Фонду Держмайна дозволили продавати об’єкти, які мають обтяження.

"Покупець, який купуватиме той чи інший об’єкт, він змушений буде, згідно з законом, погасити заборгованість, наприклад з зарплати чи з платежів до бюджету. Тобто він отримає всі обтяження", — сказав він.

Батова наголосила, що усі кредитори, які є у підприємства, будуть захищені.

"Основною умовою при приватизації є те, що новий власник зобов’язаний погасити всі борги. Усі арешти та обтяження зберігаються для нового власника допоки він ці борги не погасить", — зазначила вона.

Таким чином, за словами голови ФДМУ, держава передасть неробочий збитковий актив приватному власнику і отримає гроші до бюджету в т.ч. за погашення тих зобов’язань, які були на підприємстві.

За словами Немчінова, першими об'єктами виставленими на приватизацію будуть Марилівський, Кобиловолоцький та Борщівський спиртзаводи на Тернопільщині. Ці три об’єкти будуть через Прозорро торгуватися 19,20 і 21 вересня.

Чому саме об’єкти "Укрспирту" перші? Були, напевне, найкраще підготовлені. Зараз і для релокованих підприємств, і для підприємств, які змінюють профіль, вони будуть найцікавішими для того, щоб створити нові робочі місця в тій галузі переробки с/г продукції, яка зараз є, напевно, найперспективніша в умовах зміни спеціалізації багатьох с/г підприємств", — сказав міністр.

Наступними, за його словами, на приватизацію підуть комбінати хлібопродуктів, так звані КХП.

"Вони є надзвичайно цікавими в період, коли йде збір врожаю. Оскільки через втрату частини потужностей елеваторних і частини потужностей на півдні і сході, зараз є у цьому дуже велика потреба. Це можливість перезапустити цей напрямок зберігання і перероблення", — сказав Немчінов.

З 1 вересня в Україні приватизаційні аукціони відбуваються за новими правилами. Фонд державного майна оголосив перші лоти. Серед них — Марилівський та Кобиловолоцький спиртзаводи у Тернопільській області. Загалом цього року мають відбутися аукціони з продажу 23 підприємств спиртової галузі та 3 хлібокомбінатів.

Читайте також

Зміни, що чекають на українців з 1 вересня

Відновлення приватизації держпідприємств — експерт розповів, хто може купити заводи

На початок