Росіяни готують "масовку" до приїзду МАГАТЕ на ЗАЕС 1 вересня — розвідка

Росіяни готують "масовку" до приїзду МАГАТЕ на ЗАЕС 1 вересня — розвідка

Росіяни готують "масовку" до приїзду МАГАТЕ на ЗАЕС 1 вересня — розвідка
. Фото: Gettyimages

Російські окупанти піддають репресіям співробітників Запорізької АЕС, які відмовились від співпраці з ними, а також готують "масовку" з-поміж працівників-колаборантів.

Про це повідомляє пресслужба Головного управління розвідки Міноборони.

"Співробітники станції зазнають нищівних репресій. Частина працівників, яких окупанти вважають недостатньо "благонадійними" зникли. Їхня доля та поточне місцеперебування невідомі", — йдеться у повідомленні.

При цьому росіяни готують "масовку" до візиту місії МАГАТЕ, в тому числі з-поміж співробітників Запорізької АЕС, які погодились на співпрацю.

"Частина співробітників, які з різних причин погодились на співпрацю з окупантами та спеціально підготовлена "масовка" мають створити у членів Місії враження повної підтримки місцевими мешканцями дій окупантів. Наразі з ними працюють російські технологи для відпрацювання сценарію та створення необхідної для Кремля "картинки", — розповіли розвідники.

Читайте також: Від "Чорнобилем тут і не пахне" до "Україна шантажує РФ і ЄС". Еволюція маніпуляцій Росії про обстріли ЗАЕС

Відтак ГУР закликав світову спільноту, авторитетні міжнародні організації та уряди сприяти ефективній та об’єктивній роботі місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС.

"В ході її роботи мають бути з’ясовані всі обставини, що призвели до виникнення небезпечної ситуації, яка здатна призвести до аварії на найбільшому в Європі ядерному об’єкті. Місія МАГАТЕ на станції має завершитися створенням постійного представництва організації на ЗАЕС", — зазначається в дописі.

Окрім того, у Головному управлінні розвідки наголосили, що територія станції повинна бути негайно демілітаризована, а навколо неї слід створити 10-кілометрову зону безпеки та захищений транспортний коридор, яким до ЗАЕС доставлятимуться необхідне обладнання та спеціалісти.

Уранці 31 серпня повідомлялось, що автомобільний конвой Міжнародного агентства з атомної енергії вирушив із Києва до Запорізької АЕС. Невдовзі цю інформацію підтвердили в НАЕК "Енергоатом". Того ж дня голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що місія організації на територію Запорізької атомної електростанції триватиме щонайменше кілька днів та за можливості може бути продовжена.

Що відомо

  • 4 березня російські війська захопили Енергодар Запорізької області — місто, в якому розташована АЕС, саму станцію обстріляли. 21 липня стало відомо, що російські окупанти розмістили військову техніку, вибухівку та зброю вже в машинній залі енергоблока АЕС.
  • 3 серпня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю агенції, принципи ядерної безпеки на станції порушені. 11 серпня у Нью-Йорку відбулось засідання Ради Безпеки ООН, яке Росія скликала через обстріли ЗАЕС начебто з боку українських військових. Україна стверджувала протилежне — станцію обстрілювали росіяни.
  • 18 серпня Міноборони Росії повідомило про підготовку Україною "резонансної провокації" на Запорізькій АЕС під час візиту до України Генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреша.
  • 23 серпня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що представники місії Міжнародної агенції з атомної енергії планують відвідати Запорізьку АЕС найближчим часом, в разі якщо буде досягнуто успіху в переговорному процесі.
  • 27 серпня Росія заблокувала угоду в ООН, спрямовану на зміцнення договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), оскільки Москва заперечила проти пункту про контроль України над Запорізькою електростанцією.

Читайте також

Росія посилює підрозділи на Донбасі і перекидає військових на Харківщину та Запоріжжя — Генштаб

Місія МАГАТЕ їде до Запорізької АЕС. Як працює організація та що вона планує робити на станції

Наступ любить тишу. Як ЗСУ "ведуть перемовини" на південному фронті

На початок