"ВПО мають задовільні умови проживання". Ірина Верещук відвідала Миколаїв

"ВПО мають задовільні умови проживання". Ірина Верещук відвідала Миколаїв

"ВПО мають задовільні умови проживання". Ірина Верещук відвідала Миколаїв
Кімната в одному з дитсадків міста, де проживають ВПО. 27 серпня 2022 року. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

28 серпня до Миколаєва приїхала віцепрем’єр-міністерка — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Посадовиця перевірила умови проживання внутрішньо переміщених осіб.

"Я побачила, що це задовільні умови проживання. Це робота колективу, який допомагає людям не відчувати цей біль втрати свого рідного дому, свого майна. Ми побачили догляд за дітьми. Діти дійсно почувають себе як вдома, де в них є все необхідне. І за це дуже дякую", — сказала міністерка.

Також Ірина Верещук обговорила з місцевою владою підготовку до опалювального сезону, роботу гуманітарних штабів, підтримку переселенців та інші соціальні питання.

"Однак залишаються проблеми, які неможливо вирішити на регіональному рівні. Це проблеми пов’язані із внесенням змін до законодавства. Тут ми з народними депутатами напрацювали цілий перелік законодавчих актів, які треба розглянути найближчим часом, аби допомогти Миколаївській області, іншим областях, які є прифронтовими, де ведуться бойові дії", — розповіла Ірина Верещук.

Зі слів віцепрем’єрки, уряд планує збільшити компенсацію, яку надаватимуть за розміщення вимушених переселенців.

"Ми обговорили питання внесення змін до постанов, що є юрисдикцією Кабінету міністрів. Люди чекають, що програма "Прихисток" працюватиме настільки, що не 450, а 900 гривень будуть обов'язковими як компенсація від держави, рівно як і від міжнародних партнерів для того, щоб люди розмістили в себе чергових ВПО, яких, на жаль, ще буде багато, бо війна триває, обстріли не зменшуються, і ми розуміємо, що зима буде тяжкою", — сказала Ірина Верещук.

Заступник міського голови з гуманітарного напряму Анатолій Петров розповів кореспондентам Суспільного, що підтримувати належні умови для перебування людей допомагають донори.

"Продовжуємо працювати з багатьма благодійними фондами. У нас сьогодні в управліннях соціального захисту зареєстровано понад 20 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Це ще є ті люди, які проживають у фізичних осіб або винаймають житло. Сьогодні у нас в планах створити ще хостели для внутрішньо переміщених осіб. І гуртожитки", — каже Анатолій Петров.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок