Україна продовжить виплату пенсій громадянам на окупованих територіях — Мінсоцполітики

Україна продовжить виплату пенсій громадянам на окупованих територіях — Мінсоцполітики

Ексклюзивно
Україна продовжить виплату пенсій громадянам на окупованих територіях — Мінсоцполітики
. Фото: УНІАН

Уряд не припинятиме виплату пенсій українцям, які після 24 лютого опинилися на тимчасово окупованих Росією територій, при цьому пенсіонери матимуть два варіанти, щоб отримати свої гроші.

Про це в ефірі телемарафону на Суспільному заявила перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак.

"Держава піклується про своїх громадян, зокрема, про тих, хто перебуває на тимчасово окупованих територіях після 24 лютого, і також тих, які знаходяться в зоні бойових дій. Тому принципова політика, що пенсії продовжують виплачуватися всім громадянам", — наголосила посадовиця.

За її словами, зокрема, в серпні були нараховані пенсії загальним обсягом приблизно 46 мільярдів гривень.

При цьому існують дві ключові опції щодо того, як громадяни можуть отримати пенсію.

"Перша — це банківські рахунки. На ТОТТимчасово окуповані території проживають майже 2,9 мільйона пенсіонерів, 81% отримують пенсію на карткові рахунки. Ще 19% отримують виплати через Укрпошту. Але поштарі не можуть дістатися до тих територій, які тимчасово окуповані або ведуться бойові дії. Тому з доставкою цих пенсій є складнощі", — зазначила Марчак.

За її словами, від початку серпня Укрпошта спромоглася доставити пенсії у 66 випадках.

"По цій проблемі є рішення: якщо Укрпошта не має можливості фізично доставити ці пенсії, то вони будуть нараховуватися на рахунки Ощадбанку, і громадянин, який отримає доступ до відділення Ощадбанку, зможе там зняти свою пенсію. Або, якщо територія повертається під контроль України, і Укрпошта може відновити там свою діяльність, вона доставить цю пенсію", — пояснила посадовиця.

Дарина Марчак також прокоментувала закон, за яким у разі, якщо людина на тимчасово окупованій території не знімає пенсію зі свого карткового рахунку протягом шести місяців, то її нарахування можуть припинити.

"Норма про припинення нарахування пенсії діє до моменту, коли людина сама зможе повідомити Пенсійному фонду, що вона є, має доступ до свого рахунку. Після цього пенсія знову починає нараховуватися", — пояснила вона.

Посадовиця закликала українців за можливості переїздити на підконтрольну уряду територію.

"Ми не знаємо, що відбувається з громадянами на цій території. Ми дуже заохочуємо громадян, які залишилися на ТОТ, переїжджати на контрольовану територію, щоб держава Україна могла забезпечувати їх необхідним соціальним захистом, турбуватися про їхню безпеку, щоб ми розуміли, що ці наші громадяни цілі, неушкоджені, перебувають в безпеці", — підсумувала Дарина Марчак.

Читайте також

Про виплати пенсій, соцвиплат переселенцям та субсидій під час війни — розповідає заступник міністра соціальної політики

Грант у розмірі 4,5 млрд доларів від США піде на пенсії та соцвиплати українцям — Гетманцев

Робота в окупації: Кабмін запропонував перелік видів діяльності, які не сприятимуть Росії

На початок