Про виплати пенсій, соцвиплат переселенцям та субсидій під час війни — розповідає заступник міністра соціальної політики

Про виплати пенсій, соцвиплат переселенцям та субсидій під час війни — розповідає заступник міністра соціальної політики

Про виплати пенсій, соцвиплат переселенцям та субсидій під час війни — розповідає заступник міністра соціальної політики
. Фокус

Про виплати пенсій, соцвиплат переселенцям та субсидій під час війни — розповів в ефірі "Суспільне спротив" заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко.

Про виплати пенсій в умовах війни

За словами Віталія Музиченка, значна частина населення України отримує виплати не через банки, а через Укрпошту або з доставкою додому.

"Це великий виклик, зокрема в зоні проведення бойових дій. Бо там, де є банки — особливих проблем з цим немає. З Укрпоштою ситуація досить нерівномірна. В зоні проведення бойових дій в багатьох випадках зберігається спроможність Укрпошти або органів влади на місцях організувати цей процес з урахуванням фактора безпеки", — розповів заступник міністра.

"Якщо ми говоримо про тимчасово окуповані території, то тут ми можемо, на жаль, констатувати факт: готівку через лінію фронту переміщувати не можна. Тому в окремих локація досі продовжується обіг готівкової гривні, яка була на цих територіях. Це відбувається, коли Укрпошта продовжує прийом платежів і одразу ці гроші видає в пенсії іншим людям", — сказав Віталій Музиченко.

Виплати пенсій на окупованій території

За його словами, на Херсонщині Укрпошта не має можливості здійснювати виплати пенсії громадянам, які проживають на окупованій території.

"Якщо людина переміщується на підконтрольну Україні територію, то ці гроші йдуть за нею. І вона може через загальнонаціональний call-центр переказувати гроші за місцем, де вона проживає. Також передбачено, що люди, використовуючи інтернет-банкінг та дистанційне відкриття рахунків (окремі банки мають такі послуги, зокрема Приватбанк), можуть оформити відповідний рахунок через електронний кабінет пенсійного фонду", — розповів заступник міністра.

Віталій Музичко каже: "Зараз ми намагаємося з органами місцевого самоврядування, які ще працюють на окупованих територія, організувати консультативну допомогу громадянам. Перші результати вже є: десятки тисяч випадків переведених виплат".

За словами посадовця, наразі пріоритетом для держави є підтримка армії й фінансування ЗСУ.

"Другий пріоритет — це виплата пенсій, соцвиплати, зарплати. Бюджет недовиконуються. На сьогодні бувають певні затримки, але не великі. Пенсійний фонд має проблеми із наповненням. Вони не катастрофічні і міжнародні донори нам допомагають із фінансуванням видаткової частини і частково з пенсіями. В цьому році нам вдалося і проіндексувати пенсію і забезпечити виплати в належному розмірі", — розповів Віталій Музичко.

Про соцвиплати переселенцям та субсидії під час війни

За словами Віталія Музичка, у затримці виплат внутрішньо переміщеним особам є різні причини.

У виплатах ВПО треба розбиратися в конкретній ситуації. Є такі причини затримки виплат:

  • Технічні проблеми.
  • Кадровий потенціал.
  • Постійна міграція.

За словами заступника міністра соціальної політики, в правилах призначення субсидій нічого не буде змінюватися

"Можливо, зміниться адміністрування, але для людей це буде непомітно. Ми закликаємо вже зараз подумати, чи потрібна вам субсидія. І звертатися до органів соціального захисту населення, через ЦНАПи, пошту, Дію", — підсумував Віталій Музичко.

Читайте також:

  • Вторгнення Росії в Україну, день 167. Текстовий онлайн;
  • За місяць війська РФ на Донеччині просунулися лише на 10 км — британська розвідка;
  • Обстріл Харкова та бої на Донбасі та Херсонщині. Як минула ніч в регіонах;
  • Жертвами війни в Україні стали 1064 дитини — ОГПУ.

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram

На початок