Рада обрала членів Вищої ради правосуддя

Рада обрала членів Вищої ради правосуддя

Рада обрала членів Вищої ради правосуддя
. Фото: Верховна рада

Верховна рада обрала двох членів Вищої ради правосуддя(ВРП). Ними стали Роман Маселко та Микола Мороз. На фінальному голосуванні одразу за двох кандидатів проголосували "за" 258 депутатів, повідомив депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

Роман Маселко — член правління фундації DEJURE, ексголова Ради громадського контролю НАБУ, член Громадської ради доброчесності ГО ВО "Автомайдан". У часи Революції Гідності був адвокатом близько двох десятків автомайданівців, яких переслідували за поїздку до Межигір'я в грудні 2013 року.

Рада обрала членів Вищої ради правосуддя
Роман Маселко, новий член Вищої ради правосуддя (ВРП). Роман Маселко, ФОТО: УНІАН

Микола Мороз — кандидат юридичних наук університету імені Ярослава Мудрого, працював на кафедрі цивільного права.

Микола Моро, новий член Вищої ради правосуддя (ВРП)
Микола Мороз, новий член Вищої ради правосуддя (ВРП). Микола Мороз, ФОТО: Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого

На посади претендували четверо осіб. За квотою Верховної Ради до Вищої ради правосуддя могла увійти суддя Олена Заічко та адвокат, колишній інспектор ВРП Віталій Талько.

Вища рада правосуддя (ВРП) — утворений у 2017 році незалежний конституційний орган державної влади та суддівського врядування. Він ухвалює рішення щодо призначення суддів та щодо їхнього звільнення, притягує до дисциплінарної відповідальності суддів і прокурорів тощо.

З 1 грудня 2021 році за наполягання міжнародних партнерів в Україні почала діяти Етична рада — незалежний орган, метою якого була оцінка на доброчесність членів та кандидатів до Вищої ради правосуддя. ВРП вважали неконституційним утворення Етичної ради. 9 лютого ВРП заявила, що оцінювання чинних її членів Етичною радою блокує її роботу, і анонсувала звільнення більшості складу.

ВРП не працює в Україні з 22 лютого. Тоді одразу 10 членів ВРП пішли з посад, в результаті чого кворум було втрачено, а рада припинила виконувати повноваження.

З 11 травня 2022 виконувачем обовʼязків голови ВРП є Віталій Саліхов.

23 липня президент Володимир Зеленський розпорядився створити конкурсну комісію з добору кандидатів у Вищу раду правосуддя.

Читайте також

Вища рада правосуддя звільнила суддю Ємельянова за тиск на інших суддів

На початок