Під час війни миколаївські лялькарі продовжують працювати для дітей

Під час війни миколаївські лялькарі продовжують працювати для дітей

Під час війни миколаївські лялькарі продовжують працювати для дітей
. Фото: Олена Антонова

З середини березня 2022 року в Миколаївському театрі ляльок відбуваються виїзні вистави, театралізовані програми, майстер-класи для родин внутрішньо переміщених осіб до Миколаєва та області.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла керівниця літературно-драматургічної частини Миколаївського академічного обласного театру ляльок Олена Антонова.

За словами Олени Антонової, творчий склад театру працює дистанційно, але є люди, які приходять на роботу щодня.

"Приходять до театру на репетиції, коли необхідно щось зняти для чергового відео з ляльками і декорацією, яка у театрі. Збираємось також у театрі в день проведення виїзних вистав", — сказала Олена Антонова.

Станом на початок серпня, з 13-ти артистів у місті залишилися лише п'ятеро, розповіла керівниця літературно-драматургічної частини, інші виїхали. Шість працівників театру виїхали за кордон, а більшість перебуває в Україні.

Під час війни миколаївські лялькарі продовжують працювати для дітей
Спілкування з дітьми під час виїзної програми. Фото: Олена Антонова

"Творчий склад — актори, звукорежисер, художники, — вони все одно працюють дистанційно. Актори створюють відео для малят з метою патріотичного виховання, пригадують і розповідають легенди, народні казки, співають українські пісні, колискові, розповідають про символи України", — сказала Олена Антонова.

Досвід дистанційної роботи у театрі набули за часи пандемії коронавірусної хвороби та продовжили впроваджувати під час війни.

"Відбувались у театрі й репетиції двох нових вистав в форматі онлайн. Записати аудіоказку, легенду чи колискову можна з будь-якого міста", — розповіла Олена Антонова.

Під час війни миколаївські лялькарі продовжують працювати для дітей
Кадр з вистави. Фото: Олена Антонова

В групі театру у мережі Facebook вийшли 16 відео проєкту "Єдина країна".

"Це онлайн-проєкт, у якому актори, казкові герої, ляльки збираються і розповідають глядачам про цікавинки кожного регіону України. І ці казкові екскурсії країною продовжуються", — сказала Олена Антонова.

Читайте також: "Наш культурний фронт": Миколаївський театр ляльок влаштовує виїзні вистави для дітей, що покинули домівки через війну"

Як кожний театр, сказала Олена, миколаївський не може жити без глядача. Аби виступати наживо, потрібно забезпечити безпеку як для артистів, так і для публіки.

"На жаль, ми не маємо сховища. І ніяких захисних споруд при театрі. Тому, якщо ми будемо розглядати можливість проведення вистав та відкриття сезону наживо, не у форматі онлайн, то будемо шукати безпечні місця. Зараз якраз йде пошук таких і перемовини з іншими закладами", — розповіла Олена Антонова.

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок