"Страшно, коли дуло в дім повертає": школяр з Оскола на Харківщині — про окупацію села

"Страшно, коли дуло в дім повертає": школяр з Оскола на Харківщині — про окупацію села

"Страшно, коли дуло в дім повертає": школяр з Оскола на Харківщині — про окупацію села
. 15-річний Богдан — переселенець з тимчасово окупованого Оскола. Колаж: Суспільне Харків

Місяць без зв’язку, світла, води, газу, поруч із російськими танками провів 15-річний Богдан Кебальник у селі Оскіл. Разом із матір'ю Яною з мінімумом речей підліток евакуювався до Львова, звідки згодом повернувся на Харківщину.

"Дві пари шкарпеток, троє штанів у мене було, дві кофти й дві футболки", — показує Богдан речі, які встигли забрати з дому наприкінці березня.

Місяць село Оскіл було сірою зоною, потім стало непідконтрольним Україні. На початку повномасштабного вторгнення російські окупанти перебили мережі електропостачання, води й газу. Не було і зв’язку.

"Ми робили так: вату вставляли в олію і підпалювали. І іноді свічки були теж. Їсти було що, на багатті готували", — згадує підліток.

Коли Богдан із матір'ю були в Осколі, російські війська ще не закріпилися у селі, гнали танки повз нього.

"Таке собі відчуття. Просто страшно, коли він дуло в дім повертає", — розповідає хлопець.

Сім’я наважилась поїхати, коли від влучання російського снаряду загинула подруга матері Богдана. З Оскола родина виїхала до Краматорська через єдиний уцілілий на той час міст, а звідти до Львова. За два місяці мати з сином повернулися на Харківщину. Родина орендує квартиру у Змієві.

"Якось ближче і дешевше тут. І знайомих дуже багато. І кажуть, що тут поки все нормально", — каже Богдан.

Мати Богдана влаштувалася поштаркою. А у вересні хлопець піде у 10-й клас місцевої школи. Богдан каже: боїться, що і звідси треба буде тікати від війни. Що з рідним домом в Осколі, хлопець не знає. Поки село залишається в окупації.

Читайте також

"З хвостом, вухами та душею". Аніматор створив кота, який повертається до Харкова з евакуації

На початок