Maxar опублікувала супутникові знімки до та після вибуху колонії в Оленівці

Maxar опублікувала супутникові знімки до та після вибуху колонії в Оленівці

Maxar опублікувала супутникові знімки до та після вибуху колонії в Оленівці
. Супутниковий знімок колонії в Оленівці після вибуху, фото: Twitter Christopher Miller

Американська компанія Maxar Tehcnologies опублікувала супутникові знімки до та після вибухів у колонії в окупованій Оленівці, в якій російські окупанти утримували українських полонених.

Знімки у Twitter виклав журналіст Крістофер Міллер.

Знімок колонії в Оленівці до вибуху, 27 липня 2022 року
Знімок колонії в Оленівці до вибуху, 27 липня 2022 року. Супутниковий знімок колонії в Оленівці після вибуху, фото: Twitter Christopher Miller

На оприлюднених фото видно, що під час вибуху, який стався 29 липня, була зруйнована лише одна будівля.

Знімок колонії в Оленівці зроблений після вибуху 30 липня 2022 року
Знімок колонії в Оленівці зроблений після вибуху 30 липня 2022 року. Супутниковий знімок колонії в Оленівці після вибуху, фото: Twitter Christopher Miller

Фото зробили до трагедії 27 липня та після — 30 липня.

Що відомо

  • У ніч на 29 липня в одному з приміщень колонії в Оленівці стався вибух. Загинуло близько 50-ти українських військових. Там утримували захисників "Азовсталі", яких мали обміняти.
  • За даними української розвідки, вибухи на території колонії здійснили найманці ПВК "Вагнера" "за особистою командою номінального власника вказаного ПВК — "кухаря" Путіна Євгена Пригожина". Таким чином вирішили приховати тортури, а також розкрадання коштів, виділених на утримання українських військовополонених, — 1 серпня з Москви мала приїхати комісія. В СБУ додали: на те, що вбивство спланували вказує зокрема й те, що українських бійців перевели в нове приміщення, далі від основних бараків, незадовго до вибуху.
  • Міноборони Росії опублікувало список військовополонених, які нібито загинули. У переліку — 48 загиблих, у списку поранених — 73 прізвища. РФ стверджує, що всього в колонії були 193 військовополонені українці. Патронатна служба "Азову" заявила, що не може підтвердити чи спростувати ці списки, наразі їх перевіряють. Жоден працівник колонії, бойовик "ДНР" чи російський військовий, що охороняли приміщення, згідно з коментарями російської сторони внаслідок вибуху не постраждав.
  • Російська сторона заявляє, що ЗСУ обстріляли колонію з американських систем HIMARS. Інститут вивчення війни (ISW) зазначає, що пошкодження від пожежі в будівлі, де були українські військові, не притаманні принципу роботи HIMARS. Окрім того, бойовики не надали доказів щодо уламків ракет.
  • Посольство Росії в Британії оприлюднило допис у Twitter, у якому заявило, що бійці українського полку "Азов" "заслуговують на принизливу смерть". В МЗС України відреагували: "Прочитайте це, коли вам скажуть, що Росію не можна ізолювати. Немає різниці між російськими дипломатами, які закликають до страти українських військовополонених, і російськими військами, які роблять це в Оленівці". Президент України Зеленський назвав події в Оленівці терористичним актом РФ.
  • Гарантами життя та здоров’я українських бійців виступали ООН та МК Червоного Хреста. Влада України вимагає негайно відреагувати на теракт та направити представників ООН, МКЧХ, Уповноваженого ВР з прав людини та представників Об'єднаного центру з пошуку та звільнення полонених на територію колонії в Оленівку з інспекцією.
  • Україна розпочала процедуру повернення тіл загиблих українських військовополонених, повідомив Суспільному Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець 30 липня.

Читайте також

Обстріл колонії в окупованій Оленівці. Що відомо

Головна мета теракту в Оленівці — приховування фактів розкрадання коштів — ГУР

"Азов" встановлює імена виконавців та організаторів розстрілу колонії в Оленівці

Вибухи в Оленівці здійснили найманці ПВК "Вагнера" без узгодження з керівництвом РФ — Генштаб

Оленівську колонію обстріляли військові РФ — перехоплення СБУ

Червоний хрест намагатиметься дістатися до обстріляної колонії в Оленівці

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок