Попри ризики та ракетні удари: в Одещині готуються до експорту зерна. ВІДЕО

Попри ризики та ракетні удари: в Одещині готуються до експорту зерна. ВІДЕО

Ексклюзивно
Попри ризики та ракетні удари: в Одещині готуються до експорту зерна. ВІДЕО
. Суспільне Одеса

Одещина і країна в цілому готуються до вивезення зерна безпечними коридорами попри обстріли Одеського порту зі сторони Росії. Першочергово вивозитимуть торішнє зерно, аби звільнити елеватори для свіжого врожаю. Про те, як зберігають зерно для експорту та які ризики є для аграріїв дізнавалися журналісти Суспільного.

Цьогорічний врожай пшениці закінчили збирати у липні. Це одна з основних культур, яку збирає це фермерське господарство у Подільському районі. Тут є кілька складів, найбільший з них — площею 1400 квадратних метрів, наразі в ньому зберігають чотири тисячі тонн зерна. Такі розміри дозволять зберігати увесь зібраний врожай протягом року, розповідає завідувачка складу Олена Островська:

"Ми стараємось його зберігати, щоб ніде не підгнило, не затекло, так, щоб пшеничка була хороша. Це цьогорічний урожай, зберігається пшениці у нас 4 200 тонн, ячменю 260 тонн, гороху 200, рапсу зібрали 1,5 тисячі тонн. Урожай хороший на цей рік, хоч і опадів не було, цей рік поганий".

Торішній врожай з цих складів вивезли кілька тижнів тому за допомогою автомобілів. Тож зараз звільнили місце для свіжого збіжжя.

Попри ризики та ракетні удари: порти на Одещині готуються до експорту зерна. Пшениця
Пшениця у сховищі в Подільському районі. Суспільне Одеса

Аграрії були вимушені продавати зерно за безцінь

Попри засуху, показники врожаю точно не приведуть до голоду в регіоні, проте проблема з експортом вплинула на ціни, каже голова Подільської районної адміністрації Михайло Лазаренко. Оскільки аграрії не мали де зберігати зерно, то продавали його "за безцінь": 2 200 гривень за тонну, коли рік тому ціна сягала 300 доларів.

"Ті, які мають свої складські приміщення, або орендують склади, або вивезли на елеватори — вони звичайно чекають (вищу — ред.) ціну. Багато господарств, що мають транспорт, починаючи від іномарок до КамАЗів, вивозили своє збіжжя в Ізмаїл, в річкове пароплавство", — розповів Михайло Лазаренко.

Попри ризики та ракетні удари: порти на Одещині готуються до експорту зерна. Зерносховище в Подільському районі
Закарпатська обласна прокуратура

Після підписання зернових договорів ризики для аграріїв лишаються

Підписання угоди щодо відновлення вивезення зерна з України дозволить здійснити експорт з портів, втім зберігаються суттєві ризики для аграріїв, каже транспортний експерт Олександр Захаров:

"Потрібно переконати аграріїв вести в порти збіжжя. Зараз це небезпечно. Навіть якщо відкриють, хто буде везти, якщо ракети кожного дня можуть влучити в портову інфраструктуру? Спокійно потрібно рухатися до того, щоб з країнами НАТО, Туреччиною, Румунією скласти договори для безпечної роботи українських портів".

Завдяки експорту зерна Україна зможе отримувати щонайменше один мільярд доларів на рік, пояснює політичний аналітик Ярослав Католик:

"Ми наразі потребуємо грошей, тому що в нас величезний дефіцит і ми його маємо якось покривати і якщо ми зможемо реалізовувати нашу продукцію, ми отримаємо не просто гроші, а й валюту".

Експерт вважає, що договір з Туреччиною та ООН виявився мертвонародженим і працювати не буде:

"Не минуло й 20 годин після цього договору, як в Одесу прилетіли ракети, хоча Росія брала на себе зобов'язання, що вона не буде обстрілювати портову інфраструктуру. Росія вкотре не дотрималася власного слова. Через це ризики проведення таких операцій стають надмірними. Я дуже сумніваюся, що якійсь страхові компанії наважаться страхувати ці судна. Вони розуміють, що можуть втратити всі гроші, тому що ці судна можуть бути обстріляними".

Попри ризики та ракетні удари: в Одещині готуються до експорту зерна
Суспільне Одеса

Скільки зерна лишається на складах в Україні

Понад 25 мільйонів тонн українського зерна з минулого року залишається на складах, сім мільйонів вдалося вивезти альтернативними шляхами. Тому першочергово з одеських портів вивозитимуть торішній врожай, каже директорка Департаменту аграрної політики одеської облдержадміністрації Алла Стоянова.

"Вважати угоду розірваною буде передчасно. Дії з боку Росії були для нас очікуваними, вони завжди, скажемо так, передають нам "привіти". В мирний час через акваторію цих портів вивозили близько п'яти мільйонів тонн зерна щомісяця, в мирний час. Наразі через ці коридори ми сподіваємось, що зможемо зробити більш як три мільйони тонн.

За словами Стоянової, у мирний час з акваторії портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" вивозили близько п'яти мільйонів тонн зерна щомісяця. Наразі через коридори планують вивезти понад три млн тонн. Альтернативними шляхами (залізницею, вантажівками та через дельту Дунаю) у червні вдалося вивезти 2,2 млн тонн зерна.

Читайте також

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок