Вторгнення Росії в Україну, день 143. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 143. Текстовий онлайн

Оновлюється
Вторгнення Росії в Україну, день 143. Текстовий онлайн
. Жінка проходить повз пошкоджену внаслідок ракетного удару будівлю в Костянтинівці, Донецька область, 15 липня 2022 р. Фото: АР

16 липня — 143 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Армія РФ продовжує хаотичні обстріли українських населених пунктів, зокрема обстріляли Дніпро, Вінницю, Миколаїв, Запоріжжя, Харків. На Донбасі ідуть бої, ЗСУ відбивають спроби атак росіян.

Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Росіяни обстріляли Дніпро, троє людей загинули, 15 дістали поранення. Військові РФ випустили по Дніпру ракети Х-101 із Каспійського моря. Чотири з них — збили сили ППО.
  • Британець Пол Урі помер у полоні окупантів на Донеччині. Велика Британія веде перемовини щодо репатріації тіла загиблого у полоні чоловіка.
  • Єврокомісія запропонувала новий пакет санкцій проти РФ, що включає ембарго на експорт золота. Також ЄК запропонувала продовжити всі чинні антиросійські санкції до кінця січня 2023 року.
  • Унаслідок обстрілів Вінниці 14 липня — 23 загиблих, із них — троє дітей. Поліція ідентифікувала 19 із 23 загиблих. За повідомленням речника командування повітряних сил Юрія Ігната, російські війська випустили ракети типу "Калібр" з підводного човна з акваторії Чорного моря.
  • Рятувальники завершили розбір завалів багатоповерхівки у Часовому Яру. Від ракетного удару в будинку загинули 48 людей, у тому числі — 9-річний хлопчик. Ще 9 людей вдалося врятувати. Пошукова операція тривала 5 днів.
  • Зеленський закликав негайно визнати Росію державою-терористом.

Суспільне завершує текстовий онлайн 16 липня. Хроніку війни 17 липня — читайте тут.

Пілоти відпрацьовують ближній бій для протидії Росії — голова ВПС Британії

Командувач королівськими Військово-повітряними силами Майк Уїнстон заявив, що британські пілоти посилено тренуються, щоб бути готовими відбити потенційну російську загрозу Сполученому Королівству і його союзникам по НАТО.

Особливий наголос робиться на відпрацюванні ближнього бою: у британських пілотів нинішнього покоління в цьому не так багато досвіду, розповів Уїнстон.

У Дніпрі спростували чутки про витік гептила

Про це повідомив начальник Штабу територіальної оборони Дніпра Геннадій Корбан.

"Сьогодні ворожі джерела почали поширювати інформацію про витік гептила <...> Офіційно заявляю, що у перші два місяці війни (головою Дніпропетровської обласної військової адміністрації - ред.) Валентином Резніченком була створена робоча група в рамках Штабу оборони Дніпра, до якої увійшли мер Філатов, його заступники, керівництво ПМЗ та КБ Південне, керівництво ДСНС та Нацгвардії. Спільними зусиллями з першої декади березня до кінця квітня 2022 року були проведені безпрецедентні заходи щодо утилізації гептила та його похідних на обох підприємствах, де зберігалося це ракетне паливо", — написав Корбан.

Едріан Пол знявся в соціальному ролику про порятунок тварин в Україні

Всеукраїнський гуманістичний рух UAnimals опублікував у своєму Instagram відеоролик з британським актором Едріаном Полом, який відомий за роллю Дункана Маклауда з телесеріалу "Горець". Актор закликав підтримувати Україну та сприяти порятунку тварин.

"Сьогодні в Україні є проблема — там не лише війна, а й десятки тисяч тварин, які загубилися і їм ніде тепер жити. Їм не вистачає друга. Стати для них цим другом", — закликав Пол.

Російські військові обстріляли поле пшениці у Криворізькому районі

Протягом дня російські військові обстрілювали території Зеленодольської громади. Про це повідомив у своєму Telegram-каналі голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Влучили по полю пшениці площею 75 гектарів за межами села Мар‘янське, там сталася пожежа. Крім того, на Дніпропетровщині збили російський БПЛА. Пізніше голова Криворізької військової адміністрації Олександр Вілкул повідомив, що це був "Орлан". Його знищили поблизу Зеленодольска.

Білогорівка та Верхньокам‘янка продовжують тримати оборону — Гайдай

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Луганщина таки стала пеклом для росіян: майже п‘ять місяців орки не можуть подужати область. Білогорівка та Верхньокам‘янка продовжують тримати оборону", — розповів Гайдай.

Він додав, що українські військові відбили намагання рашистів "перерізати" трасу Лисичанськ-Бахмут. Російські окупанти хотіли захопити "дорогу життя", щоб після перегрупування почати штурмувати Бахмут.

Внутрішньополітична боротьба на Заході не повинна відбитися на постачанні зброї Україні

"Традиційна внутрішньополітична боротьба в західних країнах не повинна відбитися на єдності з фундаментальних питань боротьби добра зі злом. Зокрема, на поставках зброї в Україну. Ми не можемо дозволити Кремлю використати політичну конкуренцію як зброю для підриву демократій", — написав у Twitter радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Зеленський закликав українців бути обережними й обачними в інформаційному полі

Про це президент Володимир Зеленський повідомив у вечірньому зверненні.

"Скільки нервів псується щодня тиражуванням страшилок від російських пропагандистів і посадовців... Скільки проблем українці створюють самі для себе, довіряючи будь-якому анонімному джерелу... Це набуває іноді просто нездорових форм, коли соціальними мережами й сайтами поширюються свідомі «вкиди» з Росії, мета яких тільки одна – доповнити ракетний і артилерійський терор проти нашої держави ще й інформаційним терором", — наголосив президент.

Німецька прокуратура розслідує витік розвіданих про російські злочини у Бучі

Як повідомляє Bild, відповідна інформація була оприлюднена на закритому брифінгу Федеральної служби розвідки Німеччини.

"Є процедури, за якими адміністрація Бундестагу зверталася до прокурора. Ми їх перевіряємо", — заявила прессекретарка уряду ФРН.

При цьому новинний портал The Pioneer повідомив, що голова Бундестагу Бербель Бас раніше давала так званий дозвіл на кримінальне переслідування у чотирьох справах, що стосуються Комітету оборони, і ще у трьох справах, що стосуються інших профільних комітетів парламенту.

СБУ затримала ексначальника управління Служби безепки України в АРК Олега Кулініча

Про це повідомила пресслужба СБУ. Його звільнили з посади в березні 2022 року. Кулінічу інкримінують кілька кримінальних статей, зокрема й державну зраду.

"Безпосередньо в рамках даної справи СБУ готова надати максимальне сприяння і всю необхідну інформацію для подальшого розслідування. Окремо нагадаємо: фігурант кримінального провадження був звільнений з посади в березні цього року", — йдеться у повідомленні.

Мітинги "Russia is a terrorist state" відбудуться у 47 містах світу

Про це повідомили ініціатори міжнародної кампанії "Russia is a terrorist state".

Метою цих заходів є затвердження статусу Росії як держави-спонсора тероризму на офіційному рівні якомога більшої кількості держав. Перелік міст де відбудуться мітинги можна найти тут.

Армія РФ нанесла ракетний удар по приватному сектору Покровська

Про це повідомив міський голова Покровська Руслан Требушкін.

"Росіяни двічі вдарили по мирних мешканцях балістичною ракетою "Іскандер-М". Пошкоджено щонайменше 27 житлових будинків", — повідомив начальник поліції Донеччини Руслан Осипенко.

За його словами, точна кількість травмованих та загиблих встановлюється. Він додав, що відкрито кримінальні провадження за порушення законів та звичаїв війни.

Збройні сили України просуваються на Херсонському напрямку

Про це повідомила керівник пресцентру ОК "Південь" Наталя Гуменюк.

"Щодо того, що відбувається безпосередньо на Херсонському напрямку, то ми просуваємося там. Може, просуваємося не так швидко, як хочеться тим, хто подає позитивні новини, але, повірте, ці кроки дуже впевнені. І саме для того і робляться вони у тиші і в певній таємничості, — для того, щоб закріпитися на цих територіях і потім сповістити про свої перемоги", — зазначила Гуменюк.

Ракетами й артилерією Росії не вдасться зламати нашу єдність — Зеленський

"Іноді інформаційна зброя може зробити більше, ніж зброя звичайна. Очевидно, що будь-якими ракетами й артилерією Росії не вдасться зламати нашу єдність і збити нас зі своєї дороги. І так само очевидним має бути й те, що українську єдність не зламати брехнею чи залякуванням, фейками чи теоріями змови", — повідомив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

Він додав, що українці відвоюють й відбудують нормальне життя.

The Rolling Stones заспівали з українським хором

The Rolling Stones виконали з українським хором "You Can't Always Get What You Want" під час концерту у Відні, на стадіоні імені Ернста Хаппеля. Хор "Вогник" приїхав з Києва, попри триваючу війну з Росією, щоб заспівати з The Rolling Stones цю пісню 1969 року.

"Вони пройшли довгий шлях, щоб бути тут сьогодні ввечері", — сказав Мік Джаггер, представляючи хор.

"Це особливий вечір для двох хорів, і це шанс усього життя, який не можна упускати", — сказав хормейстер Рубен Толмачов. — Я так радий, що ми приїхали сюди, до Відня, і ця ніч запам'ятається всім нам".

ЗСУ за допомогою HIMARS вбили або поранили чотирьох заступників командування РФ

Як повідомляє Інститут вивчення війни (ISW), ЗСУ за допомогою HIMARS, ймовірно, вбили або поранили чотирьох заступників командирів російської 106-ї повітряно-десантної дивізії у Шахтарську. Російські ЗМІ повідомили про загибель трьох заступників командирів дивізії.

Частину людей зі Святогірської Лаври евакуювали — ГУР

Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України. "Родина, яка переховувалась в стінах Лаври від постійних артилерійських обстрілів з боку окупантів: батько, мати та троє дітей. При цьому, наймолодша дитина народилась на території Лаври кілька днів тому. Також змогла виїхати пара літніх людей – чоловік і жінка", — йдеться у повідомленні.

РФ завдала удару на Дніпропетровщині

Протягом дня російські військові обстрілювали території Зеленодольської громади, щ. Про це повідомив на своєму Telegram-каналі Микола Лукашук.

"Влучили по полю пшениці площею 75 гектарів за межами села Мар‘янське, там сталася пожежа", — зазначив він.

Крім того, на Дніпропетровщині збили російський БПЛА.

Донецька ВЦА опублікувала статистику евакуації жителів області

Рятувальники Донеччини продовжують надавати допомогу мешканцям області у проведенні евакуації. Про це повідомили у пресслужбі Донецької ВЦА.

"Протягом минулої доби рятувальники із зони активних бойових дій проведена евакуація восьми людей, в тому числі з селища Нью-Йорк Бахмутського району, с. Хрестище та с. Билбасівка Краматорського району", — йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що під час евакуації в Торецьку було надано допомогу 76 особам, з них 17 дітей та три особи із інвалідністю, на залізничному вокзалі в Покровську під час евакуації надано допомогу 701 особі.

ЗСУ наступають на Херсонщині

Українські війська успішно просуваються на Херсонському напрямку. Про це розповіла в ефірі телеканалу "Еспресо" керівниця пресцентру сил охорони та оборони оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

"Буквально вчора (15 липня — ред.), зачищаючи територію Потьомкіного, яке ми звільнили пару тижнів тому, ми натрапили на ворожу броньовану машину. Вона, на щастя, справна і не несе в собі небезпеки. Тобто вона вже перейшла на службу в Збройні Сили України. Але ми розуміємо, що ворог може залишати й більш загрозливі сюрпризи на тих територіях, які по собі полишив", — розповіла Наталія Гуменюк.

Російська армія перегруповується для просування у бік Барвінкового на Харківщині — Генштаб

Російська окупаційна армія продовжує обстріли населених пунктів Харківської області та планує просуватися у напрямку міста Барвінкове. Про це у вечірньому зведенні 16 липня повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

"На Слобожанському напрямку ворог здійснює перегрупування підрозділів з метою подальшого просування у напрямках населених пунктів Барвінкове та Словʼянськ", — повідомляє Генштаб ЗСУ.

"Агресор здійснив обстріли зі ствольної та реактивної артилерії, танків і мінометів в районах населених пунктів Харків, Протопопівка, Прудянка, Дементіївка, Світличне, Микільське, Черкаські Тишки, Старий Салтів, Рубіжне, Коробочкине, Долина, Іванівка, Барвінкове, Богородичне, Велика Комишуваха, Новомиколаївка та Костянтинівка", — інформує Генштаб.

За даними українських захисників, армія РФ завдала авіаудару поблизу села Мосьпанове, розташованому у Чугуївському районі.

ППО збили 4 з 6 ракет, випущених з Росії — командування Повітряних сил

Повітряні сили ЗСУ знищили чотири ракети, випущені по Україні з території Росії, повідомляє командування Повітряних сил.

"Близько 15:20 16 липня стратегічні бомбардувальники Ту-95МС російських окупаційних військ завдали ракетного удару по Україні з району Каспійського моря", — йдеться у повідомленні.

За даними військових, Росія випустила шість ракет типу Х-101 (Х-555).

"Близько 16.30 чотири ракети було знищено підрозділами протиповітряної оборони Повітряне командування "Схід" на Запоріжжі та Дніпропетровщині", — повідомили в командуванні.

"Решта – влучила у сільськогосподарське підприємство на Черкащині", — зазначили військові.

Дані про збитки та потерпілих уточнюються.

Ексспівробітника СБУ в Криму судитимуть за держзраду

Колишнього співробітника кримського управління СБУ судитимуть за державну зраду. Він у 2014 році перейшов на бік Росії, повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань.

"Працівники ДБР завершили досудове розслідування відносно колишнього співробітника Головного управління СБУ в АР Крим за підозрою у державній зраді. Обвинувальний акт направлено до суду", — йдеться у повідомленні.

Правоохоронці з’ясували, що колишній співробітник ГУ СБУ в Автономної республіки Крим у 2014 році зрадив військовій присязі та перейшов на бік РФ під час захоплення півострова окупантами.

"Він вступив на військову службу до ФСБ РФ та діяв на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканості, а також обороноздатності, державній та інформаційній безпеці України", — повідомили в ДБР.

Перейшовши на службу до росіян, колишній український правоохоронець організовував, контролював та координував діяльність хакерських угрупувань.

"Їхні учасники здійснювали кібератаки, направлені на несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, телекомунікаційних мереж органів української державної влади, підприємств, установ та організацій", — пояснили правоохоронці.

Підозрюваному загрожує позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років.

На Черкащині пролунали вибухи

16 липня під час повітряної тривоги на Черкащині лунали вибухи. Про це повідомили очевидці. Інформацію підтвердив керівник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

За словами посадовця, два вибухи пролунали в одному із сіл Чигиринської тергромади.

"Ворог поцілив у сільгосппідприємство. На місці працюють рятувальники. Попередньо без жертв. Знищено сільгосптехніку та завдано шкоди нечисельному поголів’ю худоби", — зазначив начальник ОВА.

Російська армія завдала ракетні удари по Покровській громаді

Російські військові здійснили ракетні удари по Покровській громаді. Це сталось близько 13 години 16 липня. Про це на своєму Telegram-каналі повідомив міський голова Покровська Руслан Требушкін.

"Руйнувань зазнали приватні будинки, автівки. Є поранені. Люди залишились без домівок. будинках повибивали вікна та двері. Вирішується питання щодо розселення людей, які залишились без житла", — розповів міський голова.

За його словами, наразі комісія оцінює збитки.

Новий пакет антиросійських санкцій не має сенсу — ексголова МЗС Литви

Сьомий пакет антиросійських санкцій, який готують країни Заходу, не має практичного сенсу, оскільки ЄС продовжують сплачувати Росії за постачання енергоносіїв, заявив у своєму Twitter колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс.

"Готується сьомий пакет санкцій. Кому це цікаво? Зараз ЄС надіслав експоненціально більше грошей до Росії на закупівлю нафти, газу та вугілля, ніж надіслав Україні на допомогу", — зазначив він.

Політик звернув увагу, що це відбувається на тлі зростання світових цін на нафту.

"Рубль ще міцніший. Деякі все ще стурбовані «провокаційними» обмеженнями. Сумно", — підсумував Лінкявічюс.

США виділять мільярд доларів Північній Африці та Близькому Сходу

Президент Джо Байден планує виділити 1 мільярд доларів у вигляді нової короткострокової та довгострокової допомоги у сфері продовольчої безпеки для регіону Близького Сходу та Північної Африки. Про це повідомляє Reuters із посиланням на чиновника з адміністрації Байдена.

За даними видання, президент США планує оголосити про цей намір під час саміту арабських держав удень 16 липня.

"Байден, на другому етапі своєї першої поїздки на Близький Схід як президент, зосередився на запланованому саміті за участю шести держав Перської затоки, які входять до Ради співробітництва країн Перської затоки (GCC), а також Єгипту, Йорданії та Іраку", — зазначає видання.

За словами чиновника, лідери GCC також протягом наступних двох років виділять 3 мільярди доларів на проєкти, які відповідають партнерським відносинам США у глобальній інфраструктурі та інвестиціях.

На Львівщині облаштують тренувальну базу для військових за підтримки Чехії

На Львівщині облаштують тренувальну базу для військових за підтримки Чехії. Про це за підсумками зустрічі із чеською делегацією повідомив начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

Напередодні, 15 липня, на Львівщині побували представники Міністерства оборони Чеської Республіки на чолі з радником зі зовнішньої політики та політики безпеки Чехії Томашем Поярем.

"Делегація відвідала одну з локацій на Львівщині, разом з двома чеськими компаніями на ній облаштують тренувальну базу. Також поважним візитерам передали перелік речей, необхідних для більш якісних навчань українських військових. Крім того, голова чеської делегації повідомив, що компанія Colt CZ Group SE планує перенести свої виробничі лінії в Україну", — повідомив Максим Козицький.

Він також додав, що запропонував учасникам делегації підготувати перелік компаній, які зацікавлені, щоб вийти на український ринок. Їм нададуть весь необхідний супровід.

Кримчанина судитимуть за коригування вогню по Лисичанську — ОГПУ

Прокурори Лисичанської окружної прокуратури Луганської області скерували до суду обвинувальний акт стосовно громадянина України за фактом колабораційної діяльності (ч. 2 ст. 28, ч. 7 ст. 111-1 КК України), повідомляє Офіс генпрокурора.

"Слідством встановлено, що уродженець АР Крим, який у лютому 2022 року переїхав з РФ до Лисичанська, вступив у злочину змову з невстановленими особами з метою надання допомоги ворожим військам у веденні бойових дій проти Збройних сил України. 15-16 квітня обвинувачений зібрав інформацію про дислокацію підрозділів ЗСУ та місця влучень ворожих снарядів по Лисичанську. Дані за допомогою месенджера передав співучасникам", — йдеться у повідомленні.

Як зазначили правоохоронці, чоловіка викрили та затримали у квітні 2022 року.

Російські військові більше не зберігають боєприпаси на складах — Гайдай

Російські військові більше не зберігають боєприпаси на складах, одразу везуть машинами на передову. Про це на своєму Telegram-каналі повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Луганщина продовжує тримати оборону. Можемо констатувати, що кількість обстрілів значно зменшилася. Через знищення українськими артилеристами ворожих складів БК в тилу. Армія РФ має ускладнену логістику, яка йде нам на руку", — завив очільник Луганщини.

Він додав, що якщо раніше російські окупанти мали значну перевагу у вогневому впливі.

"Тепер завдяки західній зброї українські військові стали сильнішими. Високоточні влучання по складах - це підтверджують", — розповів Сергій Гайдай.

Єрмак показав роботу чеських РСЗО Vampire

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак продемонстрував відео роботи чеських реактивних систем залпового вогню RM-70 Vampire. Відповідний відеозапис він оприлюднив у своєму Twitter.

RM-70 Vampire — це модернізовані радянські реактивні системи залпового вогню "Град". Вони встановлені на колісному шасі чеської компанії Tatra.

У Києві повітряна тривога.

У Запорізькій, Полтавській, Дніпропетровській, Харківській, Сумській, Донецькій областях — повітряна тривога.

У Вінниці завершили розбирати завали після ракетного обстрілу РФ

У Вінниці завершили розбирання завалів, що виникли внаслідок ракетного обстрілу РФ. Про це повідомляє ДСНС України.

За даними рятувальників, внаслідок обстрілу пошкоджені чи зруйновані 55 багатоквартирних та приватних житлових будинків, 40 автомобілів і 2 трамваї.

Підрозділами ДСНС врятовані 3 людини. Одна людина вважається зниклою безвісти, її розшукують.

Загинули внаслідок ракетного обстрілу Вінниці 24 людини, із них троє дітей.

Китайські компанії продають РФ товари для війни проти України — WSJ

Китайські комерційні компанії продають Росії товари, які необхідні армії РФ для продовження війни проти України. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Як зазначає видання, зокрема Китай нарощує експорт мікрочипів, оксиду алюмінію та інших товарів подвійного призначення, що підриває прагнення Заходу зупинити військові дії Росії.

"Дані китайської митниці показують, що постачання мікросхем з Китаю до Росії збільшилося більш ніж удвічі, склавши близько 50 мільйонів доларів США за перші п'ять місяців 2022 року в порівнянні з роком раніше, тоді як експорт інших компонентів, таких як друковані схеми, збільшився двозначним відсотком", — йдеться у повідомленні.

При цьому обсяги експорту оксиду алюмінію, з якого виготовляють металевий алюміній, необхідний для збройної та аерокосмічної промисловості, у 400 разів перевищив торішні показники.

На Луганщині росіяни обстрілюють Верхньокам'янку та Білогорівку

Російські війська продовжують обстрілювати населені пункти Луганщини — Верхньокам'янку та Білогорівку, завдаючи удари за допомогою авіації та артилерії. Окупанти роблять спроби захопити стратегічно важливий для них автошлях між Лисичанськом і Бахмутом вже понад два місяці, але контроль над декількома кілометрами цієї дороги їм встановити досі не вдалося, розповів начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай у відео 5 каналу.

За його словами, українські військові зупинили спробу збройних угруповань РФ захопити автошлях між Лисичанськом та Бахмутом, відтак росіяни вимушені були відступити.

"Результат роботи цієї західної зброї дуже чудовий, тому що переважна чітка і постійна логістика постачання на передову боєкомплекту для російської армії. Вони вже переходять до роботи з коліс, тобто на авто везуть боєкомплект і підвозять одразу на передову", — зазначив Гайдай.

Для досягнення успіху на землі потрібна перевага в небі — речник Повітряних сил

Для того, щоб досягнути успіху у наземних військових операціях, Збройним силам необхідно завоювати перевагу у повітрі та отримати відповідну зброю і техніку від західних союзників. Про це в ефірі телемарафону на Суспільному заявив речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат.

"Після терористичних актів та воєнних злочинів, які вчиняє Росія, світ має реагувати. І якомога швидше ухвалювати рішення, які зараз приймають дуже довго. Про це постійно говорить президент, скільки потрібно ще крові українців, щоб нам дали те, чого ми так потребуємо. А це — важка зброя, для повітряних сил — зенітна, засоби ППО, а також літаки", — зазначив посадовець.

За його словами, здобуття переваги в повітрі — це ключовий фактор для досягнення успіху на землі.

"Артилерійські системи, які надійшли, — це однозначно величезний перелом, і окупанти цього бояться. Засоби ППО, які надійдуть, сподіваюся, колись в Україну — сучасні засоби, які будуть здатні зупиняти крилаті ракети й будуть ще більшим аргументом для російської авіації триматися на відстані", — наголосив речник.

Він підкреслив, що Україні вкрай важливо отримувати сучасну західну військову авіацію.

"Якщо будуть надані авіаційні платформи, це літаки сучасні винищувачі багатоцільові, які зможуть завдавати ударів як по повітряних, так і по наземних цілях. У додаток до тих літаків, що ми уже маємо, і які успішно працюють щодня по передньому краю і в глибині оборони противника — ударна авіація, яка працює разом з артилерією по тилах, тоді буде зовсім інша розмова", — зауважив Юрій Ігнат.

Речник Повітряних сил наголосив, що авіація здатна докорінно змінити ситуацію на полі бою.

Полтавська, Харківська, Дніпропетровська, Донецька та Запорізька області — відбій тривоги.

Держава оплатить заборгованість за другий семестр навчання студентів-контрактників з території бойових дій чи окупації — Шкарлет

Держава оплатить заборгованість за другий семестр навчання студентів-контрактників, зареєстрованих на територіях бойових дій, а також тих, хто перебуває чи перебували в тимчасовій окупації. Про це повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

За його словами, 15 липня Кабмін ухвалив розпорядження про виділення коштів із резервного фонду держбюджету для компенсації витрат ЗВО на підготовку фахівців, які мали заборгованість за другий семестр навчання.

“​Під час зустрічі президента Володимира Зеленського зі студентами обговорювалося питання неможливості оплати за навчання здобувачів освіти, які зареєстровані на територіях бойових дій, а також тих, хто перебуває (перебували) в тимчасовій окупації чи блокуванні. Президент поставив завдання врегулювати це питання, надати допомогу від держави, звільнивши понад 13 тисяч студентів від сплати заборгованості”, — написав Шкарлет.

У 2022 році 86 млн 814,4 тис. гривень будуть виділені МОН для подальшого спрямування закладам вищої освіти, повідомив міністр.

У частині областей — повітряна тривога. Це Полтавська, Харківська, Дніпропетровська, Донецька та Запорізька області.

Військові РФ не дозволяють підгодовували тварин на Джарилгачі

Через окупацію страждають тварини, які мешкають на острові Джарилгач. Про це повідомила в ефірі Громадського радіо голова Державного агентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів.

"У нас є неофіційна інформація, що окупанти не дають підгодовувати тварин відповідним службам. І та шкода, яку зараз Росія чинить на туристичні місця, на природні парки в якійсь частині не можна бути відновити. Це вже відбувалося в Криму протягом останніх років", - сказала Мар’яна Олеськів.

За її словами, військові РФ завдають суттєвої шкоди туристичним та природоохоронним об’єктам на півдні України. Через обстріли гинуть дельфіни у Чорному морі, тому дуже важливо повернути ці землі і відновлювати природу.

У Пентагоні заявили, що не бачили ознак контрабанди наданої Україні зброї

У міністерстві оборони США заявили, що не сумніваються в належному використанні Україною наданої зброї. Представник Міноборони США на брифінгу 15 липня сказав, що американська сторона не відстежує зброю.

“Ми відчуваємо досить добре, що українці використовують зброю, яку ми їм надали, і не бачили жодних ознак того, що ця зброя пішла кудись, окрім як для боротьби з росіянами”, — сказав представник Пентагону.

Близько третини жителів залишаються у Краматорську

У Краматорську залишаються близько 60 тисяч жителів. Про це Суспільному розповів міський голова Олександр Гончаренко. Є серед них і родини з маленькими дітьми.

Міністри фінансів та голів центробанків держав G20 залишилися розділеними через війну Росії в Україні

Міністри фінансів та голів центробанків держав “Великої двадцятки” під час зустрічі на Балі в Індонезії 15-16 липня досягли “сильного консенсусу” з питань, зокрема глобальної продовольчої безпеки, але залишилися розділеними через війну Росії в Україні. Про це пише Reuters.

Міністр фінансів США Джанет Єллен заявила, що розбіжності завадили міністрам фінансів і керівникам центральних банків опублікувати офіційне комюніке, але група погодилася з необхідністю вирішення проблеми продовольчої безпеки, що загострюється.

Посол Ірану в Україні та Республіці Молдова відреагував на ракетний удар по Вінниці

Посол Ірану в Україні та Республіці Молдова відреагував на ракетний удар по Вінниці.

“Глибоко вражений нещодавнім ракетним нападом та загибеллю невинних мешканців цього чудового міста. Висловлюю щирі співчуття родинам жертв. Під час воєн піклування про мирних громадян в будь-яких умовах є гуманним завданням”, — написав дипломат.

Судячи з твіттер-сторінки посла, це вперше за весь час посольство відреагувало на ракетні удари по мирних українських містах.

Мешканців Сумщини закликають евакуюватися

Мешканців Сумщини закликають евакуюватися. Мер міста Білопілля Юрій Зарко порадив тим, у кого є така можливість, виіхати на пару днів до родичів у села, подалі від кордону хоча б на 40 км. Про це він написав у Facebook.

Виїхати по можливості у безпечне місце на вихідні порадив і мер міста Суми Олександр Лисенко.

Техніка російських військових просувається повз Маріуполь — радник мера

Зафіксований рух військової техніки армії РФ повз Маріуполь. 15 липня через місто проїхала колона військової техніки до 100 одиниць в бік Запорізької області. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

"Повністю обвалився під'їзд". Під час ракетного удару по Чугуєву 16 липня загинуло подружжя

Внаслідок ракетного удару, якого РФ завдала по житловому двоповерховому будинку в центральній частині Чугуєва, загинуло подружжя та їхній сусід.

Про це Суспільному розказала міська голова Чугуєва Галина Мінаєва.

"Ударів завдали дуже ранесенько, коли люди спали. Одна ракета потрапила у двір нашої школи, інша — в житловий багатоквартирний двоповерховий будинок в самому центрі нашого міста: коли люди спали, обвалився повністю під'їзд. Інший ракетний удар — по приватному сектору, в город потрапила ракета. Четверта ракета впала також у центрі міста, де магазин будівельних матеріалів", — розказала Галина Мінаєва.

За її словами, міська рада готова надати матеріальну допомогу родинам загиблих та пораненим.

"Троє людей загинули, трьох ушпиталили. Одна жіночка з будинку жива залишилася. Загинули сусід та чоловік з дружиною. У нас є підтримка з місцевого бюджету, тому буде надана допомога, коли до нас звернуться рідні загиблих і рідні людей, які дістали поранення", — сказала міська голова Чугуєва.

Шестеро поранених після ракетного удару по Дніпру, яких шпиталізували, перебувають у задовільному стані

Шестеро поранених після ракетного удару по Дніпру, яких шпиталізували, перебувають у задовільному стані. Про це Суспільному розповів лікар-хіруг однієї з лікарень.

За його словами, залом за медичною допомогою звернулися 15 людей. 9 з них лікуються амбулаторно.

Що ж до ушпиталених, то їхньому життю нічого не загрожує. У них діагностували струси головного мозку, осколкові поранення, дрібні порізи, рани очей тощо.

Лікар також розповів, що зараз ці люди у важкому психологічному стані. Від інтерв'ю на камеру вони відмовилися.

Помічницю херсонського колаборанта Стремоусова ув'язнили на 5 років

За матеріалами СБУ ув’язнили помічницю керівника окупаційної адміністрації Херсонської області, яка закликала відновити СРСР. Про це повідомив речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко.

"До 5 років ув’язнення засуджено поплічницю прокремлівського пропагандиста Кирила Стремоусова, який входить до керівного складу окупаційної адміністрації Херсона", - сказав речник.

Також він повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення Росії Служба безпеки розслідує понад 300 кримінальних проваджень за фактами виправдання російської агресії проти України та популяризації окупаційних угруповань.

Політична криза в Італії загрожує позбавити Україну поставок зброї — МЗС Італії

Політична криза в Італії загрожує позбавити Україну життєво важливої ​​військової підтримки в її боротьбі з Росією. Про це глава МЗС Італії Луїджі Ді Майо сказав в інтерв’ю Politico. За словами міністра закордонних справ, противники прем'єр-міністра Італії Маріо Драгі зараз виконують роботу Володимира Путіна.

"Росіяни прямо зараз святкують те, що домоглися падіння ще одного західного уряду. Тепер я сумніваюся, що ми можемо надіслати зброю (в Україну — ред.). Це одна з багатьох серйозних проблем", — сказав Ді Майо.

В Одесі затримали чотирьох людей, які фотографувати місце ракетного удару — поліція

16 липня вранці поліцейські затримали чотирьох людей, які фотографували місце та наслідки ракетного удару по складу в Одесі. Про це повідомили в Патрульній поліції Одеської області.

Вранці після вибуху правоохоронці затримали чоловіка, який фотографував місце прильоту. За словами поліції, затриманий поводився неадекватно та не реагував на законні вимоги патрульних. В його телефоні виявили фото об'єктів інфраструктури та активне спілкування з абонентами Росії.

Також поліцейські затримали ще трьох людей, які вранці знімали та фотографували місце ракетного удару. В їхніх телефонах також виявили знімки об'єктів інфраструктури та блок-постів.

Війська РФ обстріляли селище Малотаранівка, що в Краматорську, постраждалих немає

Російські військові зранку 16 липня завдали удару по Краматорську, а саме по селищу Малотаранівка. Про це повідомив начальник Краматорської МВА Олександр Гончаренко.

Він додав, що влучання було у поле, а також пошкоджена дорожня інфраструктура.

"На щастя обійшлося без жертв та руйнувань домівок", — зазначив Гончаренко.

Російські наступальні операції залишаються зменшеними за розмахом і масштабом — британська розвідка

Російські наступальні операції залишаються зменшеними за розмахом і масштабом, а бойові дії на захід від Лисичанська зосереджені на Сіверську та Бахмуті. І це незважаючи на те, що російські війська зайшли на околиці Сіверська на початку тижня. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

Раніше Росія робила передчасні та неправдиві заяви про успіх, зазначили у розвідці. Ймовірно, це частково спрямовано на демонстрацію успіху вітчизняній аудиторії та зміцнення морального духу бойових сил, припускають розвідники.

Українська оборона успішно відбивала російські атаки після того, як відійшла з Лисичанська, а лінію української оборони скоротили та випрямили. йдеться у повідомленні британської розвідки.

Це дозволило зосередити силу та вогонь проти зменшення російських атак і сприяло зменшенню імпульсу Росії, зазначили розвідники.

Суд арештував майно депутата Ковальова для подальшої конфіскації на користь держави — ДБР

Суд арештував майно народного депутата Олексія Ковальова для його подальшої конфіскації на користь держави. Про це інформує пресслужба ДБР.

Зокрема, арештовано частки Ковальова в статутних капіталах 3 юридичних осіб, а також його банківські рахунки.

Загальна вартість корпоративних прав складає понад 4,7 млн гривень, повідомили в ДБР.

Однією з юридичних осіб, 100 % статутного капіталу якої арештовано, є ТОВ “ТРК “Інтеррадіо” — український інформаційно-розважальний телеканал “4 канал”.

У квітні працівники Державного бюро розслідувань відкрили кримінальне провадження відносно народного депутата України Олексія Ковальова. Він після повномасштабного вторгнення Російської Федерації перебуває на тимчасово окупованій території Херсонської області та допомагає окупаційним військам.

Шойгу наказав посилити бойові дії в Україні

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу доручив збройним силам РФ наростити дії на всіх напрямках в Україні. Про це з посиланням на пресслужбу Міноборони РФ пишуть “РИА Новости”.

Шойгу проінспектував російські угруповання "Південь" і "Центр", які воюють в Україні, та заслухав доповіді генерала армії Сергія Суровікіна, генерал-полковника Олександра Лапіна та інших воєначальників про ситуацію на фронті, повідомили в російському Міноборони.

З 16 липня за порушення мовного законодавства каратимуть попередженням або штрафом — Кремінь

З 16 липня за порушення мовного законодавства каратимуть попередженням або штрафом. Про це Суспільному розповів Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в ефірі Єдиного телемарафону.

“Починаючи від 16-го липня 2022 року, за порушення Закону про мову, протягом року можна накладати повторні санкції у вигляді попереджень та штрафів”, — сказав Кремінь.

Він нагадав, що 16 липня 2019 року набув чинності Закон про забезпечення функціонування української мови як державної.

“І сьогодні, коли набула чинності 27 стаття, яка визначає обов’язковість застосування української мови в користувацьких інтерфейсах, на сторінках різних установ, фізичних та юридичних осіб, в тому числі, органів державної влади і місцевого самоврядування, ми можемо констатувати — української стало справді більше”, — сказав Уповноважений.

Говорячи про покарання порушників мовного законодавства, Кремінь сказав, що відповідні санкції визначені законом. За його словами, вони реалізовані з 2019-го року.

“Одна з санкцій — це вимога усунути порушення. Відповідно до змін до Кодексу України про адміністративні порушення, є така функція і можливість накладення попереджень. І тільки тоді, коли попередження і вимога усунути порушення не буде реалізована, тоді представник Уповноваженого складатиме протокол, який вручатимуть порушнику, і накладатимуть штраф”, — сказав Кремінь.

За його словами, це процедура не на один день. “Сподіваюся, що таких порушників в нас буде катастрофічно мало. Бо це питання не про гроші, не про 200 чи 400 неоподатковуваних доходів громадян, це про репутацію і моральні втрати”, — сказав Уповноважений.

Для фіксації порушень буде достатньо аудіо та відео підтверджень., пояснив Кремінь. Сплачуватися такі штрафи будуть до місцевих бюджетів. Виконання за сплатою покладено, відповідно до Закону, на органи виконавчої служби міністерства юстиції.

“Процедура давно виписана, але сподіваюся, що мова не стане предметом дискусії. І всі, хто мали до цього порушення — і інтернет-представництва, і заклади освіти, сфера транспорту, місцеві чиновники, депутати, вони свідомі того що українська — це реальний маркер ідентичності і це основа нашої національної безпеки”, — додв Кремінь.

Інформація про штрафи, які можуть накласти на тих, хто застосовує не державну мову під час спілкування з міжнародними медіа, — це маніпуляція. “Хочу підкреслити, що спілкування з зарубіжними медіа, гостями не заборонено не державною мовою, і для цього повинен бути забезпечений переклад. Президент та інші високопосадовці мають право спілкуватися будь-якою мовою, і це не є порушенням, це написано в законі”, — сказав Кремінь.

Він також додав, що коли це транслюється на телеканалах, телеканали повинні забезпечувати переклад, оскільки глядачі можуть не володіють іноземними мовами в повній мірі.

Кремінь також нагадав, що, відповідно до Закону про мову, кожен із високопосадовців повинен не тільки володіти державною мовою, але й надавати інформацію про свою поточну діяльність державною мовою.

У Нікополі рятувальники дістали з-під завалів будинку тіла двох загиблих через ракетний обстріл — ОВА

У Нікополі рятувальники дістали з-під завалів будинку тіла двох загиблих через ракетний обстріл. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Ще одна жінка померла в лікарні внаслідок ракетного удару по Вінниці. Кількість загиблих зросла до 24 — Борзов

Ще одна жінка померла в лікарні внаслідок ракетного удару по Вінниці. Кількість загиблих зросла до 24, четверо людей залишаються зниклими безвісти, повідомив міський голова Сергій Борзов.

Військові РФ грабують аграріїв Херсонщини — т.в.о. голови ОДА

Все, що відбувається в аграрному секторі окупованої Херсонщини, — відвертий грабунок. Про це розповів Суспільному тимчасовий виконувач обов'язків голови Херсонської облдержадміністрації Дмитро Бутрій.

Внаслідок окупації військовими РФ сільгосппродукція залишається в області або ж вивозиться до Криму за низькою ціною. Виконувач обов’язків начальника ОВА говорить, що з аграрним сектором "відверта біда". Багато сільгоспвиробників зазнали тортур і катувань, і їх змушували вивозити продукцію до окупованого півострова.

За словами Дмитра Бутрія, є й ті, хто погодились співпрацювати, і вони відповідатимуть за свої дії. Деяким власникам сільгосппідприємств довелось виїхати з окупації.

"Я знаю людей, які сильно постраждали. Військові РФ заїжджали і у тих, хто відмовлявся, просто розстрілювали техніку з кулеметів. Я розмовляв із одним, його побили, переламали ребра, людина ледве вижила. Окупанти розграбовували елеватори, і машини просто колонами йшли на Крим. Серйозна частина врожаю просто знищена, заміновані поля, велика кількість пожеж", - сказав Дмитро Бутрій.

За його словами, ціна за зернові, яку пропонують "ділки" окупаційної влади аграріям, не покриває витрат. Аграрії просто працюють "в мінус". Така ж ситуація зі збутом плодово-овочевої продукції.

Росія втратила у війні з Україною близько 38 140 військових — Генштаб

Станом на ранок 16 липня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 38 140 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України. За добу росіяни втратили біля 140 військовослужбовців.

Також росіяни втратили:

  • танків — 1677 (+5) од,
  • бойових броньованих машин — 3874 (+8) од,
  • артилерійських систем — 846 (+4) од,
  • систем ракетно-залпового вогню — 247 (+0) од,
  • засоби ППО — 109 (+0) од,
  • літаків — 220 (+0) од,
  • гелікоптерів — 188 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 687 (+6),
  • крилаті ракети — 162 (+7),
  • кораблі /катери — 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 2735 (+4) од,
  • спеціальна техніка — 68 (+1).

Найбільших втрат військо РФ зазнало на Бахмутському напрямку, повідомили у Генштабі. Дані уточнюються.

РФ вдарила по Чугуєву на Харківщині 16 липня чотирма ракетами — поліція

Російська окупаційна армія вранці 16 липня випустила чотири ракети по Чугуєву, ймовірно, з території Бєлгородської області РФ.

Тип ракет встановити неможливо, бо розбір завалів триває, повідомив начальник Слідчого управління Нацполіції Харківщини Сергій Болвінов.

"Чотири ракети рашистів, що ймовірно вилетіли з-під Бєлгорода вночі, близько 3:30, влучили у житловий будинок, школу та адміністративні будівлі. Також є влучання у землю, воронка діаметром до 14,5 метрів", — повідомив Болвінов.

Троє людей загинули, ще троє поранені, усі — цивільні, сказав Сергій Болвінов.

У Вінниці триває пошук чотирьох людей, які могли бути на місці ракетного удару 14 липня

У Вінниці триває пошук чотирьох людей, які могли бути на місці ракетного удару 14 липня. Про це повідомляють кореспонденти Суспільного. У лікарнях перебувають 70 поранених і травмованих.

Армія Росії не взяла під свій контроль трасу "Лисичанськ-Бахмут" — Гайдай

Українські військові зупинили спробу російського війська заволодіти автошляхом між Лисичанськом та Бахмутом. Військові України щільним вогнем зупинили ці спроби військ, які вимушені були посунутися назад. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Росіяни ставлять за мету захопити стратегічно важливий для них автошлях вже понад два місяці, але контроль над декількома кілометрами цієї дороги їм встановити досі не по силах", — наголосив Гайдай.

Він додав, що окупаційні війська продовжують завдавати артилерійських ударів з наступними спробами штурму, завдають ракетні та авіаудари. "Вони обіцяли "асвабаждение", а самі вбивають на Луганщині життя. Нівечать домівки та інфраструктуру, вбивають людей. А тим, хто вцілів, але втратив все, нічого не іншого залишається, як розпочати все з нуля. Тільки вже далеко від рідної домівки", — йдеться в повідомленні.

За словами очільника Луганщини, упродовж 15 липня російська армія завдала чотири ракетні удари, три артилерійські атаки та ще п’ять — тривалих мінометних обстрілів по населених пунктах та навколо них.

Гайдай зазначив, що авіаудари російські воїни нанесли по Верхньокам’янському та Білогорівці, де поблизу останньої зафіксовано ракетно-авіаційний удар. Він додав, що наступальними та штурмовими діями окупанти намагалися покращити тактичне положення в районі Верхньокам’янського.

Росія 16 липня завдала ракетного удару по Чугуєву на Харківщині: є загиблі

Троє людей загинули у Чугуєві внаслідок ракетного удару, який російська окупаційна армія завдала по місту о 03:20 16 липня.

Тіла загиблих рятувальники вилучили з-під завалів двоповерхового будинку, який зазнав часткових руйнувань, повідомили в обласному управлінні ДСНС.

Загинули 60-річний та 68-річний чоловіки, а також 70-річна жінка, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. Ще трьох людей ушпиталили. Одного з поранених рятувальники дістали з-під завалів.

За даними прокуратури, поранених двоє — 37-річний чоловік та 32-річна жінка.

Чугуївська міська голова Галина Мінаєва повідомила, що внаслідок атаки РФ руйнувань зазнали одна зі шкіл міста, магазин будівельних матеріалів та декілька житлових будинків.

В управлінні рятувальників повідомили, що станом на 8:00 роботу з пошуку людей в завалах та розбір конструкцій зруйнованого будинку тривають.

Вторгнення Росії в Україну, день 143. Текстовий онлайн
Чугуїв, 16 липня 2022 року. Фото: Сергій Болвінов/Facebook

Ювенальні прокурори: 353 дитини загинули внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Станом на ранок 16 липня понад 1015 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 353 дитини загинули і щонайменше 662 отримали поранення різного ступеню тяжкості. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці цифри не остаточні, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 353, Харківській — 191, Київській — 116, Чернігівській — 68, Луганській — 61, Миколаївській — 53, Херсонській — 52, Запорізькій — 31.

Ракетний удар по Одещині та Дніпропетровщині, ранковий обстріл Миколаєва. Як минула ніч у регіонах

По Одещині росіяни зранку ударили ракетами. Спалахнула пожежа, працюють рятувальники. На Київщині ввечері 15 липня збили ракету. На Дніпропетровщині ракетний удар ввечері 15 липня забрав життя трьох людей. Зранку 16 липня військо РФ вкотре обстріляло Миколаїв. Про це станом на 8 ранку повідомили Суспільному у зведенні військово-цивільних адміністрацій.

По Одещині зранку 16 липня РФ нанесла ракетний удар з використанням літаків стратегічної авіації Ту-95 з напрямку Ставропілля.

Внаслідок влучання ракети (попередньо Х-101) у склад виробничо-торгівельної компанії спалахнула пожежа на площі близько 1000 м2.

На місці працюють рятувальники.

Наразі інформації про постраждалих немає.

На Київщині ввечері 15 липня у небі Білоцерківського району збили ракету. Жертв та руйнувань немає. Уламки впали в поле.

Полтавщина: ввечері 15 липня близько 21.00 в районі Кременчука лунали вибухи, але наразі немає інформації про влучання в об‘єкти, руйнування чи постраждалих.

Чернігівщина: вночі — мінометний обстріл території біля села Залізний Міст (Новгород-Сіверський район). Без втрат та руйнувань.

Сумщина: за добу — 10 мінометних прильотів по Шалигинській громаді.

Глухівська громада: росіяни відкривали вогонь із мінометів, обстрілювали з реактивної артилерії. Внаслідок обстрілів одна людина загинула, 4 — поранені.

Середино-Будську громаду 15 липня обстріляли з мінометів, 4 вибухи.

Білопільська громада — прильоти зі ствольної артилерії, застосування військом РФ мінометів. Внаслідок обстрілів троє людей поранені.

Зранку — обстріл із мінометів громад Шосткинського району. Обстрілювали тричі. Попередньо − без жертв.

Дніпропетровщина: ввечері 15 липня — ракетний удар по Дніпру. 4 з 6 ракет збили. Дві потрапили в промислове підприємство та вулицю поряд. Троє загиблих, 16 — поранених. Займання на підприємстві досі утихомирюють. Там детонація. На ранок росіяни обстріляли з “Градів” Нікополь. Пошкоджено 12 багатоповерхових будинків, школа та ПТУ. Одна людина поранена, двоє, попередньо, перебувають під завалами зруйнованих квартир. Рятувальники розбирають завали.

У Криворізькому районі обстріляли три громади — Зеленодольську, Апостолівську та Широківську. У селі Шестірня пошкоджені будинки. Без постраждалих.

Харківщина: вночі по Харкову прольотів не було.

Вночі — приліт російських ракет у м. Чугуїв. Внаслідок обстрілу було частково зруйновано житловий багатоквартирний будинок, постраждали 4 людини. Ще працюють рятувальники.

По області протягом доби окупанти обстрілювали Дергачівський, Ізюмський райони.

Луганщина: вночі по українських позиціях армія РФ нанесла чотири ракетні удари, здійснила три артилерійські атаки та ще п’ять тривалих мінометних обстрілів.

Зокрема, авіаудари нанесені по Верхньокам’янському та Білогорівці. Поблизу останньої — ракетно-авіаційний удар.

Протягом доби зареєстровані 13 фактів руйнування помешкань місцевих мешканців, адміністративної будівлі, магазину, іншого майна громадян. Також зареєстровано загибель жінки внаслідок одного з артилерійських обстрілів за попередній період.

Для розміщення структур фейкової республіки бойовики та представники окупаційних військ РФ захопили 7 адміністративних будівель.

Донеччина: росіяни продовжують руйнувати населені пункти. Під вогнем Авдіївка (житловий сектор, приміщення АКХЗ); Бахмут (ринок, житловий сектор); Гірник (житловий сектор); Краматорськ (житловий сектор, зруйнували ракетою центральну площу міста); Красногорівка (житловий сектор); с.Верхньокам’янське (житловий сектор); с.Острівське (житловий сектор); с. Новомаркове (поле). Зранку 16 липня — 6 ударів по Костянтинівці. Ракетами зруйновані будинки у приватному секторі.

Вночі під час обстрілу було пошкоджено приватний будинок у Сіверську — одна людина зазнала поранень.

За добу по області — 8 загиблих і 14 поранених цивільних.

Миколаївщина: зранку 16 липня військо РФ вкотре обстріляло Миколаїв. Інформація щодо постраждалих і пошкоджень уточнюється.

Миколаївський район: ввечері 15 лдипня — обстріли села Лимани Галицинівської громади. Пошкоджені об'єкти критичної інфраструктури.

Баштанський район: протягом дня — обстріли у Широківській громаді.

Зруйнований один житловий будинок, пошкоджені — три. Двоє поранених. 16 липня орієнтовно о 04:00 — обстріли в Інгульській громаді. За попередньою інформацією, постраждалих немає. Інформація щодо пошкоджень уточнюється.

Продовжуються обстріли сіл по лінії розмежування Березнегуватськоі громади. Інформація щодо потерпілих і пошкоджень уточнюється

Херсонщина: ситуація в області залишається напруженою. Вибухи, обстріли, пожежі та пошкоджена інфраструктура.

Внаслідок бойових дій критична ситуація у передмістях Херсона, Каховському та Бериславському районах, є поранені та вбиті мирні жителі.

Щодня СБУ та правоохоронці фіксують нові випадки колоборанства та відкривають кримінальні провадження щодо колаборантів. У більшості всі, хто співпрацює з окупантами, — із кола спілкування Володимира Сальдо.

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Запорізькій, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Кіровоградщині, Черкащині, Житомирщині та Київщині.

Війська РФ зранку обстріляли Костянтинівку — Донецька ОВА

Вранці 16 липня російські окупанти обстріляли Костянтинівку. Ракетами російські військові зруйнували будинки у приватному секторі, завдали ударів по промислових об'єктах.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

На Донеччині внаслідок вторгнення РФ в Україну 15 липня загинуло семеро людей

15 липня внаслідок обстрілів армії Росії загинуло семеро жителів Донеччини: 2 у Красногорівці, 1 у Слов'янську, 1 в Авдіївці, 1 у Закітному, 1 у Гірнику та 1 в Острівському. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив голова Донецької ОДА Павло Кириленко.

"Ще 14 людей отримали поранення", — йдеться у повідомленні.

За словами Кириленка, у Костянтинівці померла людина, яка отримала поранення раніше на Луганщині.

Він додав, що наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

У "Великій двадцятці" розуміють, що РФ відповідальна за нинішні кризи у світі — посол України в Індонезії

Тенденція, яка спостерігається на зустрічі міністрів фінансів та голів центробанків держав “Великої двадцятки” на Балі в Індонезії, продовжує позитивний рух світової спільноти щодо Росії. Про це Суспільному в ефірі єдиного телемарафону розповів надзвичайний і повноважний посол України в Індонезії Василь Гамянін.

“Ми бачимо єднання “Великої сімки”, до якої приєдналися інші країни у активній протидії і здійсненні шаленого тиску на Російську Федерацію”, — сказав дипломат.

За його словами, всі розуміють, що РФ є єдиним винуватцем, єдиною країною, яка відповідальна за те, що відбувається зараз у світі. Йдеться про загрозу продовольчої кризи, фінансової, логістичної, енергетичної.

Конструктивна позиція зберігається і у Індонезії, сказав Гамянін.

“Міністр фінансів Індонезії достатньо іронічно прокоментувала все, що відбувається у світі, і позицію Росії, зокрема”, — пояснив він.

Очевидно, що була чітка домовленість між країнами та їхніми лідерами, міністрами фінансів та главами центробанків щодо серйозного тиску на Росію. З тим, щоб вона не могла брати участі у таких поважних заходах і форумах на рівні з іншими країнами, сказав дипломат.

“Щодо участі Путіна у саміті “Великої двадцятки” в листопада є великі сподівання, що ситуація на фронті буде переломана на користь України і всього прогресивного людства. І таке приниження, яке Росія відчуває на полях зустрічей міністерських, не дасть змоги цьому диктатору взяти участь”, — сказав Гамянін.

Тому що це буде настільки приниження і потужний прямий бойкот, що він цього може не пережити, пояснив він. За словами посла, Індонезія змушена залишати чинним це запрошення.

“Вона головує, немає механізмів виключення з “Великої двадцятки”. Але є розуміння, що таким керівникам країни-терориста не місце взагалі на таких заходах. Очевидно, що великий переліт людини, яка ховається в бункері від своїх, переліт через весь світ на літаку — це буде настільки ризиковано, що у нього не вистачить сміливості”, — додав дипломат.

Ранковий ракетний удар по Одесі нанесено з використанням літаків стратегічної авіації Ту-95 з напрямку Ставропілля

За даними військових, ранковий ракетний удар по Одесі нанесено з використанням літаків стратегічної авіації Ту-95, з напрямку Ставропілля. Про це повідомляють кореспонденти Суспільного.

Внаслідок влучання ракети, попередньо Х-101, у склад виробничо-торгівельної компанії спалахнула пожежа орієнтовної площі 1000 м2. На місці працюють рятувальники. Наразі інформації про поранених нема.

Довідка. Ракета Х-101 – одна із найтехнологічніших на озброєнні країни-терориста. Її бойова частина важить понад 400 кілограмів вибухівки, а дальність польоту становить – 5500 кілометрів. Швидкість ракети – 720 км/год.

Російські війська, ймовірно, виходять із оперативної паузи — ISW

Російські війська, ймовірно, виходять із оперативної паузи, починаючи наземні наступи на північ від Слов’янська, на південний схід від Сіверська, навколо Бахмута та на південний захід від Донецька. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Армія РФ продовжувала обороняти зайняті позиції на харківському напрямку, щоб не допустити просування українських військ до російського кордону в Харківській області, зазначили також аналітики.

15 липня російські війська продовжували систематичні обстріли цивільної інфраструктури, об’єктів житлової інфраструктури, рекреаційних та навчальних закладів міста Миколаєва, йдеться у звіті.

Аналітики також повідомили, що 15 липня керівництво Челябінської області РФ оголосило про завершення формування добровольчого батальйону.

Російська окупаційна влада продовжувала запроваджувати нові заходи контролю на окупованих територіях, йдеться в аналітичному звіті.

3 людини загинули, 16 людей поранені внаслідок атаки на Дніпро — Резніченко

На промисловому підприємстві у Дніпрі, куди напередодні увечері влучила ракета, рятувальники одне займання загасили, інше ще утихомирюють. Про це повідомив очільник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

За уточненими даними, вечірня атака забрала 3 життя, 16 людей дістали поранення, повідомив Резніченко.

На ранок російська армія накрила вогнем Нікопольський район на Дніпропетровщині, є поранена, двоє людей під завалами — ОВА

На ранок російська армія накрила вогнем Нікопольський район на Дніпропетровщині. Про це повідомив очільник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Ударили з "Градів" по житлових кварталах Нікополя. Пошкоджені 12 п’ятиповерхових будинків, школа та будівля ПТУ.

Одна жінка поранена. Зараз вона у лікарні.

Попередньо, двоє людей перебувають під завалами зруйнованих квартир. На місці працюють рятувальники — розбирають руйнування і шукають людей.

У Криворізькому районі під обстріли потрапили Зеленодольська, Апостолівська та Широківська громади, повідомив Резніченко. У Шестірні є пошкоджене житло. Сталася пожежа на приватному подвір’ї. Без постраждалих.

Губернатор Курської області Росії заявив про обстріл селища Тьоткіне

Губернатор Курської області Росії Роман Старовойт 16 липня знову заявив про обстріл селища Тьоткіне.

ЗСУ відбили штурм російського війська на бахмутському напрямку — Генштаб

Російські окупанти продовжують завдавати ракетних ударів по цивільних об’єктах на території України. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 16 липня.

На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін в діяльності підрозділів збройних сил Республіки Білорусь в прикордонних з Україною районах не було.

На Сіверському напрямку військо РФ обстріляло з мінометів позиції українських військ поблизу Заруцького, Старикового та Будівельного Сумської області.

На Харківському напрямку армія РФ намагається не дати просунутися українським військам. Завдала авіаційного удару неподалік Мосьпанового. З артилерії обстріляла райони населених пунктів Харків, Питомник, Новопокровка, Протопівка, Руські Тишки, Дуванка та Коробочкине.

На Слов’янському напрямку російські військові завдали авіаудару поблизу Богородичного.

Артилерійські обстріли фіксувалися в районах населених пунктів Дібровне, Чепіль, Костянтинівка, Новомиколаївка, Мазанівка, Богородичне, Микільське та Гусарівка.

На Донецькому напрямку військо РФ обстріляло райони Закітного, Сіверська, Григорівки, Тетянівки, Донецького та Райгородка.

Українські захисники успішно відбили штурм окупантів у напрямку Спірне – Івано-Дар’ївка.

На Бахмутському напрямку російські військові авіацією ударили неподалік Берестового та Нью-Йорка. З артилерії обстріляли райони населених пунктів Берестове, Соледар, Званівка, Семигір’я.

Російські спроби штурму у напрямках Доломітне – Новолуганське та Доломітне – Семигір’я під вогнем українських воїнів захлинулися. Так само, як і в напрямку Роти – Вершина. Військо РФ відійшло. Після перегрупування відновило наступ на Вуглегірську ТЕС, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках, щоб витіснити українські підрозділи з зайнятих рубежів, російські військові завдали авіаударів поблизу Авдіївки. Вели артилерійські обстріли в районах населених пунктів Новобахмутівка, Авдіївка, Новомихайлівка, Павлівка, Золота Нива, Времівка, Новопіль, Залізничне, Новояковлівка та Малинівка.

На Південнобузькому напрямку військо РФ вело повітряну розвідку БпЛА. Обстрілювало з артилерії райони населених пунктів Осокорівка, Трудолюбівка, Партизанське, Первомайське, Благодатне, Мурахівка, Квітневе, Оленівка, Степова Долина, Олександрівка і Таврійське.

У морі армія РФ утримує три носії високоточної зброї — Генштаб

Щоб вивезти захоплене майно морським шляхом, російські окупанти намагаються відновити діяльність морських портів на узбережжі Азовського моря. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 16 липня.

У готовності до ракетних ударів по об’єктах на території України армія РФ утримує три носії високоточної зброї, повідомляють у Генштабі.

Росіяни вранці 16 липня завдали ракетний удар по Одесі, влучили в цивільний об'єкт

Росіяни вранці 16 липня завдали ракетний удар по Одесі. Про це повідомили в Оперативному командуванні "Південь", передають кореспонденти Суспільного. Ракета влучила в цивільний об'єкт.

Інформації про поранених поки що немає. Вирує пожежа, її гасять рятувальники.

"Наш обов’язок — витягти його з полону" — рідні і колеги про правозахисника Максима Буткевича

Правозахисник Максим Буткевич вступив до лав ЗСУ у березні, воював на сході країни та наприкінці червня потрапив у полон. Його мати каже, що дізналася про сина з відео, оприлюдненого російськими пропагандистськими ЗМІ. Раніше Максим виступав за звільнення українських політв’язнів в Росії, після 2014-го допомагав українським біженцям, займався правами людини, досліджував мову ворожнечі. Тепер він у полоні і обов’язок українців — повернути Максима, кажуть його колеги. Суспільне публікує їхні розповіді про Буткевича.

Пожежа на промисловову підприємстві — наслідки обстрілів Дніправ

Унаслідок російського ракетного обстрілу є загиблі та поранені, пошкоджені будинки та авто, горить підприємство. Про це повідомляє Головне управління ДСНС України у Дніпропетровській області.

"За попередньою інформацією, через ракетні удари загинуло 3 людей. Ще 15 поранені: 2 мають середні ураження, 13 — легкі. Згоріло 2 автомобілі, пошкоджено ще майже 10 машин. У житлових будинках, що розташовані поряд, вибиті вікна та двері. На промисловому підприємстві сильна пожежа. З вогнем борються 46 рятувальників, залучено 9 одиниць техніки", — ідеться в заяві рятувальників.
Вторгнення Росії в Україну, день 143. Текстовий онлайн
Наслідки обстрілів Дніпра, 15 липня 2022 року. Фото: ДСНС

Масштаби руйнувань з'ясовуються.

"Окупанти усвідомлюють, що ми стаємо сильнішими і намагаються залякати": Зеленський про російські ракетні удари

Росія залякує українське суспільство ракетними ударами, оскільки розуміє, що Україна стає сильнішою і настане час, коли "російський терор стане неможливим". Про це заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

"Зараз, коли я записую це звернення, майже по всій території нашої держави – повітряна тривога. Є попередня інформація щодо влучань – Дніпро, Кременчук, Київщина. Окупанти усвідомлюють, що ми поступово стаємо сильнішими, і мета їхнього терору дуже проста – тиснути на наше суспільство, залякувати людей, завдавати максимальної шкоди українським містам, поки російські терористи ще здатні це робити", — сказав він.

Президент наголосив, що встановлення всіх причетних до удару по Вінниці вже почалося.

США продадуть Естонії РСЗВ HIMARS та іншу зброю на $500 млн

Державний департамент США у п’ятницю схвалив продаж уряду Естонії реактивних систем залпового вогню HIMARS і пов’язаного обладнання на суму до 500 мільйонів доларів, передає Reuters.

Зазначається, що Естонія звернулася до США з проханням дозволити придбання до шести систем HIMARS, до 36 керованих реактивних систем залпового вогню GMLRS, до 36 систем ER GMLRS і до 36 тактичних систем ATACMS.

США в ОБСЄ: Білорусь є співагресором, попри відсутність її військ у боях в Україні

США досі не мають підтверджень участі збройних сил Білорусі у війні на території України, однак це не знімає відповідальності "співагресора" з Мінська за те, що він дозволяє військам РФ атакувати з білоруської території мирні українські міста.

Про це заявив у п’ятницю під час онлайн-брифінгу постійний представник США при ОБСЄ посол Майкл Карпентер: "Білорусь є співагресором у цій війні за вибором в Україні. білорусь надала дозвіл використовувати її повітряний простір та її територію для обстрілів України незліченною кількістю ракет наземного й повітряного базування", — зауважив постпред США.

Отже, підкреслив він, "Білорусь є співагресором і крапка".

У відповідь на запитання, чи мають Сполучені Штати підтвердження участі регулярних військ Білорусі у боях в Україні, посол зазначив, що таких фактів наразі немає.

"Але це не звільняє Білорусь і білоруське керівництво від відповідальності за дозвіл наносити ракетні удари зі своєї території по Україні, що призвело до руйнувань, а також до загибелі цивільного населення", — наголосив американський посол.

Обстріл Вінниця: 8 людей досі вважають зниклими

8 людей вважаються зниклими безвісти після ракетного обстрілу Вінниці 14 липня, повідомляють у Нацполіції.

Арімя РФ обстріляла Бахмут із РСЗВ "Ураган", поранено шістьох людей

Війська РФ 15 липня обстріляли з реактивних систем залпового вогню "Ураган" місто Бахмут Донецької області, внаслідок чого поранено шістьох людей, повідомляє Офіс генпрокурора.

"Снаряди загарбників влучили в адміністрацію місцевого ринку та будівлі магазинів, внаслідок чого мінно-вибухові травми та осколкові поранення дістали 6 мирних мешканців. Окрім цього, повністю зруйновані або пошкоджені близько 10 багатоповерхових та приватних будинків, згоріли автомобілі", — йдеться у повідомленні.

Відкрито кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч.1 ст. 438 КК України). На місці події працюють правоохоронці та рятувальники, проводяться першочергові слідчі дії.

У Дніпрі знову пролунали вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На початок