Метеорні потоки над Миколаєвом: як роздивитися

Метеорні потоки над Миколаєвом: як роздивитися

Метеорні потоки над Миколаєвом: як роздивитися
. Фото: Світлана Кльосова/Суспільне Миколаїв

Кілька метеорних потоків відразу можуть спостерігати миколаївці вночі з середини липня. Тобто буде видно метеори, що летять ніби з однієї точки на небосхилі.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла інженер-дослідниця Миколаївської астрономічної обсерваторії Ольга Сергієнко.

"Можна побачити метеорні потоки альфа-Капрікорніди, радіант якого розташований у сузір'ї Козеріг та південні дельта-Аквариди, з радіантом в сузір'ї Водолія. Радіант — це видима на небі точка, в якій сходяться усі траєкторії руху метеорів", — сказала Ольга Сергієнко.

Самі сузір'я Козеріг та Водолій для спостерігачів у Миколаєві розташовані дуже низько над горизонтом.

"Їх можна буде розгледіти, але краще попередньо знайти їх на карті, щоб чітко знати, де саме шукати ці сузір'я. Раніше при яскравому нічному освітленні Миколаєва побачити їх було складно. Зараз, коли освітлення міста мінімальне, ці сузір'я видно краще", — пояснила Ольга Сергієнко.

Метеорні потоки над Миколаєвом: як роздивитися
Метеор. Поле 3x4 градуси. Телевізійні камери «Ватек». Фото керівника програми спостережень метеорів у Миколаївській астрономічній обсерваторії Микола Куличенко.

Пік активності даних метеорних потоків буде 27, 28 та 29 липня.

"Прогнозується, що в 2022 році Південні дельта-Аквариди в середньому будуть спостерігатися 15-20 метеорів за годину, альфа-Капрікорніди — від 5 до 9 метеорів за годину. Спостерігати їх можна буде по всьому небу, не тільки в сузір'ях Водолія та Козерога, де будуть радіанти, свого роду відправні точки метеорів. Переважно це південна частина неба", — зазначила дослідниця.

Метеорні потоки виникають у результаті руйнації тіла комети. Це відбувається зазвичай у точці максимального наближення комети до Сонця. Ця точка називається перигелій. Сила тяжіння Сонця повністю або частково руйнує ядро комети. Всі його частинки до найдрібніших розтягуються вздовж витягнутої орбіти комети. Коли цю ділянку проходить Земля, рухаючись по своїй орбіті, потік частинок врізається в земну атмосферу, згораючи в ній. Це явище і називають метеорним потоком, — каже Ольга Сергієнко. Відбувається воно періодично в один і той же час, одну пору року.

Не слід плутати метеори з метеоритами. Метеори — це явище згорання частинок, а метеорити — це частини зруйнованого астероїда, в окремих випадках комети, які долетіли до поверхні Землі і не згоріли повністю в її атмосфері.

За словами Ольга Сергієнко, наприкінці липня до двох метеорних потоків додається третій — Персеїди, радіант якого розташований у сузір'ї Персея. Пік цього потоку припадає на ніч проти 13 серпня. Персеїди дуже добре видно на широті Миколаєва, це найбільш видовищний метеорний потік. На відміну від двох попередніх його радіант розташований високо над горизонтом, тож метеори дуже добре видно по всьому небу.

Швидкість, з якою частинки метеорного потоку Персеїди входять в атмосферу Землі, близько 60 кілометрів за секунду. Частинки Південної дельта-Аквариди рухаються зі швидкістю 41 кілометр за секунду. Швидкість входження в земну атмосферу частинок альфа-Капрікорніди менша — 23 кілометри за секунду.

Окрім швидкості, яскравість метеоритів залежить від маси та розміру частинок зруйнованого ядра комети.

"Якщо ці частинки дуже великі, ми можемо спостерігати в небі боліди, це вогняні шари", — розповіла Ольга Сергієнко.

Зі слів дослідниці, сам метеорний потік безпечний для людей, усі частинки переважно згорають у земній атмосфері. Небезпеку несе лише кометне ядро, яке уникло руйнації і може надто близько наблизитися до Землі.

"За метеорними потоками краще спостерігати без біноклів та телескопів. Вони збільшують картинку, але обмежують кут огляду неба. Наприклад, у Миколаївській обсерваторії для спостережень є спеціальна метеорна камера, що має широкий кут огляду зоряного неба. Тоді це дійсно видовищно", — прокоментувала Ольга Сергієнко.

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок