Наголос має бути не на Серебреннікові, а на Dakh Daughters – Троїцький про Авіньйон

Наголос має бути не на Серебреннікові, а на Dakh Daughters – Троїцький про Авіньйон

Наголос має бути не на Серебреннікові, а на Dakh Daughters – Троїцький про Авіньйон
. Dakh Daughters Facebook

7 липня починається найбільший театральний фестиваль світу – The Festival d'Avignon. Подію відкриватиме вистава російського режисера Кирила Серебреннікова. Здавалося б, що це — черговий програш на культурному фронті після допуску росіян на Каннський фестиваль.

Але нещодавно українського режисера Влада Троїцького запросили долучитися до закриття фестивалю – головної події від художнього директора фестивалю Олів’є Пі, з якою він виступає понад 30 років.

Фото з вистави Danse Macabre
Фото з вистави Danse Macabre. Dakh Daughters Facebook

“Окрім моєї сестри й великої міжнародної артистки Анжеліки Кіджо, яка виступала в курдонері [Папського палацу, – ред.] та співала зі мною в Парижі та Нью-Йорку, запрошення моїх інших музичних сестер, українських Dakh Daughters, виглядало як очевидний вибір. Вони втілюють надію та завзяття через мистецтво”, – каже в анонсі постановник Олів’є Пі.

Журналістка Суспільного Марія Бліндюк поговорила з Владом Троїцьким про політичну позицію, світовий тур "ДахаБраха" та Dakh Daughters під час війни та думки режисера щодо Серебреннікова – поки на тлі було чути звуки репетицій та підготовки до чергового виступу.

Про позицію

Взаємодія з російським мистецтвом – токсична. Ми постійно наполягаємо на цій позиції в інтерв'ю та приватних розмовах. Росія вкладала у створення міфу про велику російську культуру величезну кількість грошей – це системна й невипадкова робота. У нас культура не була ніколи у пріоритеті [політики країни, – ред.] як спосіб реальної взаємодії зі світом і як soft-power. Тільки зараз з’являється якесь розуміння цього, але ми втратили час.

З іншого боку, у тій же Франції, культивується міф про російський театр, високий балет, музику тощо. Вони фактично корумповані. Якщо ми, наприклад, почнемо бунтувати в Авіньйоні, Серебренніков на відкритті скаже, що ми просто заздримо, що він у Папському палаці, а ми – ні.

В інтерв’ю, які ми даємо, часто виникає запитання, наскільки можна взаємодіяти з опозиційною російською культурою. Я завжди відповідаю, що незалежного культурного сектору в Росії немає. Він так чи інакше афілійований до держави.

У мене був кейс, коли ми відмовилися виступати на одній сцені з російським театром у Ліоні. Він там нібито незалежний. Але принцип має бути однозначним. Ти не маєш бути афілійованим, пов'язаним із цією історією.

Фото з вистави Danse Macabre
Фото з вистави Danse Macabre. Dakh Daughters Facebook

Про Серебреннікова

Гоголь-центр зараз закритий, але впродовж 10 років його діяльність була волею спершу Медведєва, потім Путіна. Так, Серебреннікова переслідували за якісь економічні справи, але не випадково його за два тижні до війни раптом випустили. Він стає таким собі адвокатом, коли каже на Каннському фестивалі, що потрібно підтримувати сім'ї загиблих російських солдатів, які скоюють жахливі злочини на території України. Виходить, що це такий "засланий козачок". Можливо, не прямо, але йому могли сказати, що його випускають, щоби він там проводив культурну дипломатію. Він каже, що проти війни, але жодного разу не сказав, що Путін, путінський режим і Росія роблять цей жахливий злочин.

Я запитував у одного гарного піарника сучасного мистецтва у Франції, мого друга: "Як ми маємо поводитися, говорячи про ситуацію із Серебренніковим?". Він відповів, що ми не маємо про це говорити, ми маємо розповідати про своє художнє висловлювання. Якщо ми витратимо зусилля, час, увагу в медіа на те, щоби казати, який жахливий Серебренніков – ми зробимо йому рекламу замість того, щоби розповісти, що ми закриваємо фестиваль, це фінальна точка найбільшої театральної події в Європі, ми робимо це в Opéra Grand Avignon, головний художній керівник фестивалю запросив нас у своє шоу на знак солідарності з Україною.

Якщо вийде новина про відкриття від Серебреннікова й лише однією краплею про закриття від Dakh Daughters – змінюється наголос.
Фото з вистави Danse Macabre
Фото з вистави Danse Macabre. Dakh Daughters Facebook

Треба бути акуратніше з цією темою Серебреннікова. Якщо вийде новина про відкриття від Серебреннікова й лише однією краплею про закриття від Dakh Daughters – змінюється наголос. Здавалося б, нібито добра справа, щоби зачепити цього Серебреннікова. Але зрештою важливо не те, що Серебренніков виступає, важливо, що ми виступаємо.

Програма Авіньйонського фестивалю версталася ще рік тому, тому те, що ми змогли взяти участь в офіційній програмі, – це надзусилля. Ми говоритимемо про війну та злочини. Це буде виступ Dakh Daughters із симфонічним оркестром. Там буде конкретний посил про злочини путінської Росії.

Це останній день Олів’є Пі, директора фестивалю, бо наступного року буде вже новий директор. І те, що він довірив нам зробити такий потужний політичний вислів, – це дуже важливо.

Фото з вистави Danse Macabre
Фото з вистави Danse Macabre. Dakh Daughters Facebook

Про міжнародний тур

Зараз нам виступати тут набагато важливіше [ніж в Україні, – ред.]. Люди втомлюються від новин. Навіть у Києві є відчуття, що війна вже далеко. А тут – взагалі. Якщо перші тижні й місяці всі жахалися, то зараз звикли. Наша місія, щоб за час виступу люди відчули себе в зоні небезпеки. Заразом вони бачать сильних, красивих людей, які безумовно страждають, але не втрачають гідності, і в серцях сповнені любові до життя та майбутнього. На відміну від світу [Росії, – ред.], який ненавидить майбутнє і намагається всунути сурогат учорашнього чи навіть позавчорашнього дня, представляючи його як перспективу нашого життя.

Люди на заході посеред мирного життя відчують, що війна насправді дихає їм в обличчя. Україна та українці захищають свободу та демократію, Європу від цього божевільного, нового виду фашизму, цинічного та безпринципного.
Фото з вистави Danse Macabre
Фото з вистави Danse Macabre. Dakh Daughters Facebook

Нову виставу "Danse macabre" від Dakh Daughters і Влада Троїцького прем’єрували в театрі Одеон у Парижі. Незабаром її зіграють у Страсбурзі та паризькому Фонді сучасного мистецтва Картьє – знаковому місці в Парижі. За словами Влада Троїцького, вони майже скрізь збирають повні зали.

Також буде новий проєкт про ніч у бомбосховищі, який прем’єрують у норвезькому Осло. Глядачі з 23:00 до 6:00 будуть в атмосфері життя людей в Україні. Норвезькі та українські артисти читатимуть щоденники з бомбосховищ у Маріуполі, Харкові, Києві та інших міст. Проєкт згодом представлять у Гамбурзі, Парижі та Нью-Йорку.

Читайте більше про фестивалі та театр

Читайте нас у Facebook: головні новини культури України та світу

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок