"Зараз я, як сірник, що може спалахнути будь-коли". Ольга Харлан – повернення у фехтування, війну й батьків у Миколаєві

"Зараз я, як сірник, що може спалахнути будь-коли". Ольга Харлан – повернення у фехтування, війну й батьків у Миколаєві

Ексклюзивно
"Зараз я, як сірник, що може спалахнути будь-коли". Ольга Харлан – повернення у фехтування, війну й батьків у Миколаєві
. FIE

Ексклюзивне інтерв'ю Ольги Харлан для Суспільне Спорт.

Після Олімпіади-2020, яка відбулася влітку 2021 року, Ольга Харлан взяла перерву в професійній кар'єрі. У Токіо українка програла у першому ж бою, уперше покинула Олімпіаду без нагород. Пауза Харлан склала дев'ять місяців, після чого вона повернулася і наразі в сезоні 2021/2022 українська шаблістка виступила на трьох міжнародних турнірах.

Читайте також: Ольга Харлан вилетіла одразу в першому бою на Олімпіаді-2020

Зараз же Харлан продовжує тренувальний процес в італійській Болоньї та готується до завершального старту в сезоні – чемпіонату світу в єгипетському Каїрі. При цьому після відновлення виступів на міжнародному рівні 31-річна спортсменка не проходила далі стадії чвертьфіналу. Зокрема, саме на цьому етапі вона зупинилась на чемпіонаті Європи в турецькій Анталії.

Про те, як українська олімпійська чемпіонка набирає форму після тривалої відсутності на доріжці, та про батьків, які залишились у Миколаєві, що перебуває під постійними обстрілами російських військ – найтитулованіша фехтувальниця в історії України розповіла в інтерв'ю Суспільне Спорт.

Про виступ на першому за три роки чемпіонаті Європи

У 2020 і 2021 роках Європейська конфедерація фехтування (ECF) та Міжнародна федерація фехтування (FIE) скасували Євро у зв'язку пандемією COVID-19. Тож у 2022 році Харлан прибула до Анталії в статусі чинної чемпіонки. Але, як зізналась українська фехтувальниця, на континентальній першості її форму не можна було назвати хорошою. У підсумку, у Туреччині вона закінчила виступ на п'ятому місці.

"Говорити про хорошу форму ще рано, адже це тільки треті для мене змагання [після повернення]. Як для третього турніру, я почувала себе непогано, зважаючи на те, що більшу частину сезону я пропустила. Насправді я планувала виступити ще в Афінах на початку березня. Усе йшло до того, що там мали б бути й перші командні змагання [для мене]. За два тижні повинен був бути Стамбул, де ми теж планували виступ командою. Ми хотіли їхати з дівчатами, аби боротись, підійматись у рейтингу.

Але потім почалась повномасштабна війна. Я не могла змусити себе дійти до зали та пропустила майже місяць, втратила форму і довелося її знову повертати. На Євро я себе відчувала наближеною до того рівня, на якому хочу бути. Сподіваюсь, що саме на чемпіонаті світу буде той пік, до якого я йду. Певні ознаки «свого» фехтування вже є", – зазначила шаблістка.

Водночас спортсменка зауважила, що їй було ще складніше виступати через поганий емоційний стан, у якому вона перебувала у зв'язку з вторгненням Росії до України. За словами Ольги, вийти з цього психологічного спаду їй допомагало занурення в роботу.

"Усі ми в цьому стані. Неважливо, із якої ти сфери і чим ти займаєшся, зараз усе одно відчуваєш пригнічення. А коли ти спортсмен і коли від твого морального стану залежить виступ, то, мені здається, що це втричі важче. Але ми максимально поринули в роботу, у нас новий тренерЖіноча збірна України з фехтування на шаблях у цьому сезоні розпочала роботу з італійським фахівцем Андреа Теренціо. Раніше він тренував тільки Ольгу Харлан., який вмотивований більше нас усіх разом узятих. Це навіть не через те, що я в команді. Він сам по собі такий, хоче для України підняти команду, заробити якомога більше нагород і допомогти нам із цим. Це дуже важливо, коли в тебе вірять", – підкреслила олімпійська чемпіонка.

Українська шаблістка також зазначила, що результат на Євро, попри всі обставини, міг би бути кращим в індивідуальній першості. Однак колишня лідерка світового рейтингу несподівано поступилась представниці Азербайджану Анні Башті у чвертьфіналі, хоча ще на початку протистояння вела з рахунком 9:2.

Читайте також: Ольга Харлан несподівано вибула в 1/4 фіналу Євро-2022 через суперечливі рішення арбітра: коментар тренера українки

"Моя провина, що я, можливо, не дотиснула. Прикро, що лідирувала з таким запасом, але, зазнавши трьох ударів поспіль, уже на четвертий я перестала розуміти рішення судді. Був один удар, коли я не зрозуміла, чому зарахували не мені, і завелась, як кажуть. Тоді все пішло по одному місцю. А потім суддя почав робити дивні речі. Не могла второпати, чому все [судять] в один бік, деякі рішення були зовсім незрозумілі.

Досі вважаю, що це було несправедливо щодо мене. Але у нас в спорті таке буває. З цим треба боротися і показувати судді, що так не можна робити. Неважливо, хто стоїть на доріжці – Харлан або людина, яка взагалі вперше на змаганнях. Я не вважаю, що поступилась у бою за вихід у четвірку найкращих. Де-факто я програла лише через одну помилку, бо почала реагувати на це. Зараз я, як сірник, що може спалахнути в будь-який момент. Я піддалася цьому психологічному стану. Значить, поки що не готова бути «каменем» чи «стіною», аби мене нічого не пробивало. Можливо, дійду до цього на чемпіонаті світу", – заявила українська фехтувальниця.

Уже після виступу в індивідуальній першості на Євро Ольга Харлан взяла участь і в командній. Між цими змаганнями був один день перерви, однак це не завадило українській збірній встигнути відновитись і вперше з 2018 року виграти медаль у командному турнірі з фехтування на шаблях серед жінок.

Читайте також: Збірна України здобула четверту медаль на Євро з фехтування - "бронза" у жіночій командній шаблі

"Я відчувала спортивну злість. Я зробила пост у соцмережах про те, що мене ніхто не зупинить. Я тільки почала, і це ще більше мене підштовхує до боротьби, аби довести, хто тут «мама» (сміється). Уже на наступний день я переключилась, бо в нас були ще важливі командні змагання.

Ми стартували з не дуже хорошого місця, бо маємо низький рейтинг. Зараз завдання – підіймати його якомога вище. Ми могли пройти в півфіналі француженок, адже поступилися у два удари – 43:45. Упродовж усієї зустрічі ми йшли рівно, то програвали, то вели. Рахунок був 43:43, і я не дотисла. Дві помилки через контроль – він втрачається через психологічний тиск.

Є над чим працювати, і я рада цьому. Ми пройшли збірну Угорщини, про цю молоду команду зараз говорять. Ми повернулись на п'єдестал, і я вірю, що він не останній. Я вірю, що ми багато разів ще будемо там. Це хороший поштовх для нас для подальшої праці. Усі команди-суперниці розуміють, що Україна повернулась і складає конкуренцію", – наголосила Харлан.

Читайте також: Збірна України з фехтування ввійшла до трійки найсильніших команд Євро-2022: медальний залік і призери

Про війну в Україні та батьків, що залишились у Миколаєві

Поки Ольга Харлан продовжує тренувальний процес в Італії, батьки української фехтувальниці перебувають у Миколаєві. Із початком повномасштабної війни шаблістка забрала до себе в Болонью сестру та племінника, однак мати та тато титулованої спортсменки прийняли рішення не виїжджати за кордон. Сама ж Харлан планує цього літа не повертатись до України, адже активні бойові дії все ще тривають.

"Батьки не виїжджають, бо не можуть залишити будинок, роботу. Вони мають будівельний магазин. Після того, як ця сволота обстрілює Миколаїв, від вибухів вилітають усі вікна та двері, треба займатись їхнім відновленням, чимось їх забивати. Мої батьки таким чином допомагають тим, хто цього потребує, надають матеріали. Також коли в Миколаєві не було води, мій батько роздавав її, бо в нас є свердловина.

Я молю їх звідти виїхати, а вони не хочуть. Ще в мене бабуся, яка не ходить, і їй буде важко [переїжджати]. Надія лише на те, що вся ця сволота здохне. До цієї ситуації потрібно адаптуватися. Ми намагаємось це зробити вже чотири місяці. Буквально за день до особистих стартів [на чемпіонаті Європи] обстрілювали Миколаїв, прилітали ракети. Я розмовляла з батьками і плакала, бо не можу цього витримати. Я дивлюсь, що мої батьки знаходяться там і живуть там. Миколаїв просто знищують", – сказала українська фехтувальниця.

Харлан також згадала знайомих, які зараз перебувають у лавах Збройних сил України. Серед них – український танцівник Дмитро Дікусар, із яким фехтувальниця брала участь у "Танцях із зірками" у 2021 році.

"Дмитро з перших днів у лавах ЗСУ, періодично підтримуємо зв’язок з ним. Але листування в нас таке: «Ти як, усе добре?». «Усе добре!» Інколи я заходжу, щоб подивитися, коли він востаннє був онлайн. Вірю, що одного дня ми підемо разом на каву в мирному Києві, у мирній Україні. На жаль, уже, мабуть, у кожного з нас є знайомий, у якого загинула близька людина або член сім’ї, було втрачено дім. Це дуже важко", – розповіла українська шаблістка.

Про підготовку до заключного старту сезону

У сезоні 2021/2022 Ольга Харлан планує виступити на чемпіонаті світу в Каїрі – цей турнір буде останнім перед літнім міжсезонням. Українська фехтувальниця прагне взяти участь як в індивідуальному, так і в командному турнірі. Зокрема, на світових першостях Харлан шість разів вигравала "золото", чотири з яких – в особистих змаганнях.

Водночас на прийдешньому ЧС українка виступатиме як 29-й номер світового рейтингу FIE. До цього сезону Харлан не випадала з топ-10 списку з 2008 року, однак через пропуски змагань розгубила позиції. Для порівняння – минулий сезон вона закінчила на першому місці.

У командному заліку збірна України поки що також не може похизуватись високими позиціями у світовому рейтингу. Так, українки посідають 16-те місце. Хоч на чемпіонаті Європи "синьо-жовтим" вдалось зачепитись за бронзові нагороди, на світовій першості конкуренція буде в рази вищою. Зокрема, у Каїрі виступатимуть Південна Корея, Японія та США – усі ці команди входять до п'ятірки найсильніших у світі.

"Перед чемпіонатом світу ми тренуватимемося в Італії. Тут запланований дуже великий збір. Приїдуть команди з багатьох країн: француженки, іспанки, грекині, а також італійки. Тобто ми матимемо хороші спаринги. Буде корисно і з Францією пофехтувати, бо дуже висока ймовірність, що ми з ними змагатимемось на чемпіонаті світу за вихід до топ-16, якщо виграємо першу зустріч. У нас зараз не найкращий рейтинг, саме через це фехтуватимемо за вхід до вісімки з першим або другим номером [світового рейтингу]. Але нехай вони бояться, мені все одно", – заявила Харлан.

Що далі

  • 15-23 липня. Чемпіонат світу з фехтування. Каїр, Єгипет.
На початок