Кількість згадок про "нацизм" в Україні у російських ЗМІ зросла після початку повномасштабного вторгнення

Кількість згадок про "нацизм" в Україні у російських ЗМІ зросла після початку повномасштабного вторгнення

Кількість згадок про "нацизм" в Україні у російських ЗМІ зросла після початку повномасштабного вторгнення
. Unsplash

2 липня у виданні The New York Times вийшов матеріал щодо поширення у російських ЗМІ неправдивих тверджень щодо України. Зокрема журналісти пропустили через спеціальну програму 8 мільйонів статтей, опублікованих з 2014 року і виявили, що термін "нацизм" щодо України до початку повномасштабного вторгнення вживався рідко, однак наприкінці лютого частотність зросла в рази.

Дані, надані аналітичною компанією Semantic Visions, включають основні російські державні ЗМІ. Це дало можливість виявити спроби Росії виправдати свій напад та підтримувати зображення України як захопленої ультраправими екстремістами.

"Це допомогло б пояснити, чому вони в певному сенсі засновують цю нову країну. Оскільки попередній уряд був нацистським, тому його потрібно було замінити", — зазначила дослідниця Північно-східного університету, яка вивчає дезінформацію, Лариса Дорошенко.

Кількість згадок про "нацизм" в Україні у рос ЗМІ збільшилась після початку повномасштабного вторгнення
Кількість статей у рос ЗМІ про Україну, де згадується "нацизм". Фото: Semantic Visions

Попри відсутність доказів того, що в Україні домінують нацисти, ця ідея отримала популярність серед росіян. Неправдиві заяви про Україну почалися в державних ЗМІ, але менші новинні сайти продовжили поширювати повідомлення. Дані соціальних медіа, надані Zignal Labs, показують сплеск згадок про нацизм у російськомовних твітах, що відповідає сплеску в російських ЗМІ.

"Ви бачите це в російських чатах та в коментарях росіян. Я думаю, що багато росіян насправді вірять, що це війна проти нацизму", — додав професор історії та юдаїки Мічиганського університету Джеффрі Вейдлінгер.

Ключовою особливістю російської пропаганди є її повторюваність."Ви просто спостерігаєте постійне перепакування одного і того ж знову і знову", — сказала виданню керівниця відділу досліджень і аналізу в Semantic Visions і співробітниця Американської ради зовнішньої політики Моніка Ріхтер.

"Нинішня українська держава не є нацистською державою за будь-яких умов, – сказав доктор Вейдлінгер. – Я б стверджував, що насправді Путін боїться поширення демократії та плюралізму з України на Росію. Але він знає, що звинувачення в нацизмі об’єднає його населення".

Кількість згадок про "нацизм" в Україні у рос ЗМІ збільшилась після початку повномасштабного вторгнення
3 квітня в одній із телепрограм на НТВ, що перебуває під державним контролем, українські мітинги порівнювались нацистськими зібраннями. Фото: скріншот телепрограми

Дивіться інтерв'ю Суспільне Культура з українськими інтелектуалами

Читайте нас у Facebook: головні новини культури України та світу

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок