"Розумів, що така масивна армія не розвернеться". Тренер збірної України з футзалу – про підготовку до Євро у війні

"Розумів, що така масивна армія не розвернеться". Тренер збірної України з футзалу – про підготовку до Євро у війні

Ексклюзивно
"Розумів, що така масивна армія не розвернеться". Тренер збірної України з футзалу – про підготовку до Євро у війні
. Фото: АФУ

Олег Шайтанов – про склад, підготовку і зустріч із чинними чемпіонками.

Жіноча збірна України з футзалу вдруге в історії візьме участь у Фіналі чотирьох чемпіонату Європи. Водночас вирішальні матчі повинні були відбутись ще в березні, однак через початок повномасштабного вторгнення Росії до України ігри перенесли на липень, а РФ дискваліфікували з цього турніру.

Суспільне транслюватиме всі ігри Фіналу чотирьох жіночого чемпіонату Європи з футзалу на сайті Суспільне Спорт та Youtube-каналі Суспільне Спорт. Матч Україна Іспанія (півфінал) відбудеться в п'ятницю, 1 липня, о 19:00.

Так, тепер фінальна четвірка команд-учасниць складається з Іспанії, Португалії, України та Угорщини, яка замінила Російську Федерацію. І, якщо інші збірні могли готуватись удома за заздалегідь визначеним планом, українським футзалісткам довелось тікати за кордом, аби врятуватись від артобстрілів і ракетних бомбардувань російських військ.

Головний тренер жіночої збірної з футзалу Олег Шайтанов у інтерв'ю для Суспільне Спорт розповів, як вдалось зібрати команду напередодні півфіналу Євро, як формувався фінальний склад колективу та які очікування від прийдешнього Фіналу чотирьох.

Читайте також: "Подвійна відповідальність". Українська футзалістка Бурлаченко – про втечу з Харкова з-під обстрілів та гру за збірну
  • Про початок повномасштабної війни

"Я зустрів її вдома, у Києві на Харківському масиві. Під час перших вибухів було незрозуміло, що відбувається. Але перше, що я сказав: «Почалася війна!» Страшно, коли ти кажеш дитині: «вставай одягайся, бо почалася війна». Не можу сказати, що в наш район падали уламки ракет, але ми ходили в бомбосховище. Ночували вдома, але в перші дні прилітало близько четвертої ранку, тому ми вставали раніше і виходили в бомбосховище. Я зрозумів, що в перші години, коли прилетіло в Київ, виїхати буде дуже складно. Ще й дружині за кермом буде важко, тому на третій день виїхали за місто. А пізніше вони переїхали до Варшави. Я лишався в Києві".

  • Про очікування щодо вторгнення РФ до України

"На якомусь етапі я не вірив, що буде війна. Але за декілька днів до вторгнення, коли РФ визнала ДНР і ЛНР, я розумів, що така масивна армія Росії не розвернеться. В останні дні перед вторгненням уже очікували, що щось трапиться. Яка буде мета, що воно буде? Але розумів, що буде вторгнення.

  • Про повернення до роботи зі збірною України

"Десь тиждень була пауза. Але дівчата почали виїжджати, тому менеджерка асоціації футзалу Марина Кирилюк робила все, щоб їм допомогти. Не можна сказати, що прямо працевлаштуватися, але щоб був дах, їжа і тренувальний процес. Я почав телефонувати дівчатам, вона корегувала, кому й куди їхати. З дівчатами більше розмовляли про спорт, але якщо в них були інші потреби, то намагалися допомогти.

Коли ми почали дзвонити дівчатам, то вони вже самостійно переїздили зі східних регіонів таких, як Харківщина, у західні. Такі дівчата, як Софія Рубан, Христина Яроменко – це Луганська та Донецька область. Першій вдалося незабаром після початку війни виїхати, а друга вже безпосередньо перед збором виїжджала через Російську Федерацію. Іншого виходу в неї не було. Вона прилетіла в Дубаї і потім приєдналась до нас у Сан-Марино".

  • Про відсутність досвідчених Анни Сидоренко, Анни Шульги і Анастасії Кліпаченко в збірній України

"Ми спілкувалися з Анною Сидоренко, це було її рішення лишитися в Росії. Усі аргументи, які вона наводила – це не аргументи, коли країна воює. Це її рішення, такий шлях вона обрала, нехай ним і йде.

Анна Шульга отримала травму хрестоподібної зв'язки. Чи зв'язувався я з нею після того, як вона оголосила про завершення кар'єри в збірній? Я хотів вийти на відеозв’язок з Анною у Viber, але вона це повідомлення не прочитала. Як на мене, то ситуація проста: Аня Шульга дуже сильна гравчиня, вона принесла дуже велику користь нашій збірній, але мені складно пояснити здоровим дівчатам, що вони не повинні бути на цьому чемпіонаті, бо на лавці сидітиме травмована гравчиня. Тому вибір тут спортивний.

Анастасія Кліпаченко, своєю чергою, не потрапила до заявки, бо я взяв дівчат, які поїхали у «футзальніші» країни – до Іспанії та Португалії. Хоч це були й перша та друга ліги".

  • Про ексросіянку Поліну Дрозд у збірній України

"Поліна Дрозд вміє грати у футзал – це аргумент. Що стосується самої ситуації, Поліна з Глевахи, що під Києвом. Коли їй було чотири роки, батьки забрали її в Росію. Перед початком війни вона вирішила повертатись в Україну разом із ними. Вона сама прийняла українське громадянство. Я вирішив запросити її на збори.

На цьому етапі я прийняв таке рішення – запросити саме її. Вона хороша гравчиня – це вона довела на зборах. Поліна виїхала з початком війни [з України] і спробувала себе в італійських та іспанських командах".

  • Про спаринги збірної України з італіським "Баньоло" та збірною Італії, а також із французьким "Нантом" і Португалією

"Авжеж, найгірша гра краща за тренування. Тому ми обирали команди, щоб все ж таки зіграти та отримати ігровий тонус. Звісно, Італія та Португалія – це топові команди. Тижневі паузи ми заповнили у Франції грою проти «Нанта» – чемпіона країни. А збірній Італії ми пропонували дві гри, вони погодились на одну, тому ми замінили другу місцевою командою.

Після матчу з Португалією є трохи розчарування саме через рахунокЗбірна України програла Португалії з рахунком 0:6 та деякі індивідуальні помилки наших гравців. Але все ж таки у нас були нелегкі три тижні, ми вже виходимо на фінішну пряму. Дівчата трошки втомлені, але в заключний тиждень відкорегуємо певні речі".

  • Про загальну оцінку підготовки до Євро в умовах війни

"Безумовно, нам надали гарні умови для підготовки, але в Україні йде війна. Це сидить в наших головах. Кожен день починається з обговорень, де і що прилетіло. Звісно, усі переживають за родичів, які перебувають в Україні. Сама ця ситуація, що дівчата змушені покинути країну і роз’їхатися по всій Європі, не може не впливати на них. Ми будемо мобільнішими та сильнішими вже перед чемпіонатом Європи. Щодо морального стану, то він загалом задовільний. Після гри з Португалією дівчата були пригнічені, але атмосфера нормалізувалась. Загальний стан нормальний – робочий.

  • Про першого суперника у Фіналі чотирьох – Іспанію

"Ми не можемо не сказати про те, що Іспанія та Португалія – це топові команди. Ми грали в січні з іспанками в Бучі. Рахунок теж був невтішний, як і в цій грі проти Португалії. Але будемо намагатися зробити з однієї гри все, щоб витиснути максимум".

Читайте також: "Люди тікали". Капітанка збірної України з футзалу Форсюк – про виїзд за кордон без паспорта і відсторонення РФ від Євро

Що відомо

  • Жіночий чемпіонат Європи з футзалу проходить удруге в історії. У попередньому розіграші, який відбувся у 2019 році, Іспанія виграла "золото", Португалія завершила виступ на другому місці, а збірна України програла Росії в боротьбі за "бронзу".
  • Цей чемпіонат Європи переносять уже вдруге. Раніше вирішальні матчі Євро мали б відбутись ще у лютому 2021 року, однак через пандемію COVID-19 їх відклали на березень 2022-го. Тепер же турнір перенесли через початок повномасштабого вторгнення Росії на територію України.
  • У півфіналі Євро Україна зіграє з чинними чемпіонками – Іспанією, а в другому матчі зустрінуться Угорщина та Португалія. Півфінали відбудуться вже першого липня.
На початок