Російська пропаганда підбурює до скоєння геноциду в Україні – професор Ібрагім

Російська пропаганда підбурює до скоєння геноциду в Україні – професор Ібрагім

Ексклюзивно
Російська пропаганда підбурює до скоєння геноциду в Україні – професор Ібрагім
. Азім Ібрагім, директор американського аналітичного центру New Lines Institute for Strategy and Policy, фото: Twitter

Російські державні пропагандисти підбурюють до скоєння геноциду в України та можуть бути притягнуті до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді, хоча Конвенція про геноцид передбачає відповідальність держави-підписанта в цілому.

Про це в інтерв'ю Суспільному сказав Азім Ібрагім, директор американського аналітичного центру New Lines Institute for Strategy and Policy, на базі якого було підготовлено спільно з Центром Рауля Валленберга звіт про вчинення Росією геноциду на території України.

"В нашому звіті розглядається Конвенція про геноцид, підписантами якої є держави. Ми не розглядаємо окремих людей: ні Путіна, ні міністра оборони, ні Сергія Лаврова, ні когось іншого. Ми розглядаємо Російську Федерацію. Конвенцію про геноцид порушує РФ", — зазначив Ібрагім.

Водночас експерт вважає, що російська пропаганда підбурює до скоєння геноциду, і це свідчить саме про намір знищити українську ідентичність, що і є основною ознакою геноциду.

Ібрагім наголосив, що війна Росії проти України має геноцидний характер, і є серйозна загроза вчинення геноциду, тож всі держави-підписанти Конвенції про геноцид "мають негайно втрутитись і покласти цьому край".

Він додав, що світ має чинити максимальний тиск на Росію, поки вона не змінить свою поведінку: зупинити всю торгівлю, бізнес, призупинити дипломатичні угоди, і навіть якщо відбудеться повоєнне врегулювання ситуації з Путіним, інші країни не можуть "повернутися до тих нормальних дипломатичних відносин, які були в минулому".

Повне інтерв'ю з професором Ібрагімом дивіться тут:

Що відомо

  • 14 квітня Верховна Рада проголосувала за постанову №7276 "Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні", таким чином проголосивши дії російських військ на українській території геноцидом.
  • 23 березня Польський Сейм ухвалив резолюцію про вчинення Росією військових злочинів і злочинів проти людства, актів геноциду та також порушення прав людини  в Україні. Сейм також оголосив Путіна воєнним злочинцем.
  • 21 квітня парламенти Естонії і Латвії визнали геноцидом дії Росії в Україні.
  • 16 квітня у Сеймі Литви зареєстрували поправку до закону про пам’ятні дати, в разі ухвалення якої 9 травня буде відзначатися не лише День Європи, а й День пам’яті жертв геноциду в Україні. 10 травня сейм Литви одноголосно визнав Росію терористичною державою. В документі наголосили, що кремлівський режим прагне знищити українську націю і такі дії мають бути визнані геноцидом.
  • 28 квітня Палата громад парламенту Канади одноголосно підтримала постанову щодо визнання дій РФ в Україні геноцидом.
  • 11 травня Сенат Чехії ухвалив постанову про визнання злочинів російської армії в Україні геноцидом українського народу.
  • 2 червня сенат Ірландії засудив вторгнення Росії в Україну і визнав дії РФ геноцидом українського народу.
  • Президент США Джо Байден 13 квітня заявив, що бюджети американців не повинні залежати від того, чи "вчиняє диктатор геноцид" в іншій країні.
  • Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд пізніше заявила, що Вашингтон збирає докази, аби офіційно визначити, чи є події в Україні геноцидом.
  • Натомість президент Франції Еммануель Макрон відмовився назвати дії Росії в Україні "геноцидом", а також зазначив, що українці та росіяни є братніми народами.

Читайте також

Лінгвоцид є одним із ключових компонентів геноциду — мовний омбудсмен про українську на окупованих РФ територіях

Які перспективи створення спеціального трибуналу для керівництва РФ? Розповідає експерт

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок