Естонія і Латвія визнали дії Росії в Україні геноцидом

Естонія і Латвія визнали дії Росії в Україні геноцидом

Естонія і Латвія визнали дії Росії в Україні геноцидом
Прапор Естонії. Фото: з відкритих джерел

Парламентарі Естонії і Латвії у четвер, 21 квітня, визнали дії Росії в Україні геноцидом. Про рішення парламенту Естонії повідомляється на сайті законодавчого органу країни. Про рішення латвійських депутатів інформують на сайті Сейму Латвії.

“На сьогоднішньому (21 квітня — ред.) додатковому засіданні парламент заслухав виступ голови української парламентської делегації Олени Шуляк та одноголосно ухвалив заяву щодо військових злочинів і геноциду Росії в Україні”, — йдеться у повідомленні.

Народна депутатка України Олена Шуляк сказала в парламенті Естонії, що це голосування є історично важливим для України. За словами Шуляк, визнання дій Росії геноцидом проти українського народу важливе для пам’яті про десятки тисяч загиблих. А також для тих, кого катували та зґвалтували, чиї будинки були зруйновані та тих, кого змушують ховатися сьогодні в Маріуполі.

“Наш спільний обов’язок — забезпечити, щоб таке ніколи не повторилося, ніде й у жодній країні. Я вірю, що разом ми зможемо досягти цієї мети”, – сказала Шуляк.

Саме Естонія першою у 1993 році визнала влаштований Росією голодомор геноцидом українського народу, написала Шуляк в Telegram.

"Ми знаємо Естонію як країну нульової толерантності до будь-якого тоталітаризму, диктатури, геноциду та інших проявів нелюдської антигуманної політики. І сьогодні (21 квітня — ред.) вони першими розглянули питання про визнання геноциду, який вчинила та сама Росія на території України - але вже у ХХІ столітті", — написала депутатка.

Латвія також визнала геноцидом дії РФ в Україні

Разом з Естонією геноцид українського народу визнала і Латвія. Про це повідомляється на сайті Сейму країни. Там опублікований і текст заяви.

“Латвія визнає, що Російська Федерація в даний час здійснює геноцид проти українського народу”, — йдеться у заяві латвійських парламентарів.

Сейм Латвійської Республіки також засудив зусилля влади Російської Федерації із заперечення злочинів, скоєних російськими збройними силами в Україні. Йдеться про спроби неправдиво представити ці злочини як провокацію або інсценування радикальних сил в Україні, зазначено у заяві.

“Тактика Російської Федерації в Україні, за якої військовослужбовці збройних сил РФ бомбардують міські території, громадські центри, пасажирські вокзали та цивільну інфраструктуру, а також вбивають мирне населення, має ознаки військових злочинів і навіть злочинів проти людства”, — наголосили парламентарії.

Депутати також відзначили, що Російська Федерація викрадає та депортує громадян України на територію Російської Федерації. Йдеться у заяві і про гуманітарну катастрофу, спричинену Російською Федерацією в Маріуполі. У Сеймі Латвії нагадали, що в країні геноцидом визнаний і Голодомор 1932-33 років в Україні.

Крім того, у заяві йдеться, що "Латвія рішуче засуджує військову агресію Російської Федерації та широкомасштабне вторгнення в Україну за підтримки та участі білоруського режиму".

Що відомо

  • Сейм Латвії у другому та остаточному читанні підтримав зміни до закону про громадянство, які передбачають позбавлення громадянства осіб, що підтримують збройну агресію РФ проти України.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 57. Текстовий онлайн

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок